Cultura

La fotografia lluminosa de Manel Esclusa, objecte de quatre exposicions a Vic

  • La carrera de l’artista d’Osona rep un homenatge a la seva ciutat natal dins del circuit Revela’T, el festival de fotografia analògica, que proposa mostres en diverses localitats

  • La fotografia, a més del cine, també protagonitzaran la 5a edició del festival Panoràmic, a Barcelona i Granollers

La fotografia lluminosa de Manel Esclusa, objecte de quatre exposicions a Vic
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La trajectòria de més de mig segle com a artista contemporani del fotògraf Manel Esclusa és objecte d’un homenatge en forma de quatre exposicions en diferents espais culturals de Vic, gràcies a la iniciativa de l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies de la capital de la comarca d’Osona. Amb el títol genèric d’‘El llegat de la llum’, les mostres inauguren aquest divendres 8 d’octubre i podran visitar-se fins al 9 de gener a la seu de l’ACVIC, al Museu de l’Art de la Pell, el Temple Romà i l’Escola d’Art.

La iniciativa, que s’emmarca dins el desè aniversari de l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, forma part del circuit Revela’T, el festival de fotografia analògica, que se celebra a Vilassar de Dalt i altres localitats fins al 12 d’octubre.

Les exposicions s’estructuren a partir de les temàtiques, les tècniques i les cronologies de l’obra de l’autor vigatà, de 69 anys. Esclusa (Vic, 1952) ha experimentat constantment amb la llum en espais foscos en les seves fotografies de ciutats com Barcelona i Vic o bé en paisatges. També ho ha fet amb la tecnologia TAC (tomografia axial computada) i ha fotografiat durant els eclipsis solars dels anys 1999 i 2005.

La llum al centre

«La llum és el centre de les seves preocupacions, la clau de la seva investigació i el subjecte», afirma la historiadora de la fotografia que ha comissariat les exposicions, Laura Terré. La també doctora en Belles Arts considera Esclusa «un fotògraf molt conceptual en la seva investigació, amb una trajectòria molt llarga i coherent i un univers propi que s’identifica amb ell fàcilment».

Les sèries que es presenten inclouen des dels primers anys de joventut del fotògraf, al voltant dels 70, fins a les últimes peces fetes durant la pandèmia, el 2021. A més, l’artista ha treballat de forma ininterrompuda en exposicions i publicacions de prestigi internacional.

Festival Panoràmic

També la fotografia, a més del cine, serà protagonista de la 5a edició del festival Panoràmic, que se celebrarà simultàniament a Barcelona i Granollers del 14 d’octubre al 28 de novembre i acollirà 14 exposicions i més de 50 activitats culturals que tindran com a eix principal l’atzar.

Sota el títol d’‘Incertesa, Azar, Predicció’, el festival comptarà amb exposicions, projeccions, debats, tallers i conferències en diferents espais culturals de les dues ciutats i acollirà un gran ventall de disciplines, com la fotografia, el cine, les videoinstal·lacions i altres activitats visuals contemporànies.

Notícies relacionades

Entre les 14 exposicions organitzades figuren la de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, que comptarà amb les famoses «escultures d’un minut» de l’austríac Erwin Wurm; els collages digitals que perverteixen la idea de l’estat del benestar capitalista de la polonesa Weronika Gęsicka, per primera vegada a Espanya; i la intervenció ‘Top manta’, que desgrana la genealogia del Sindicat de Manters. A Barcelona, a l’Arts Santa Mònica es podrà veure ‘Reacció en cadena’, una gran exposició dels artistes multidisciplinaris Dina Kelberman i Jonathan Brown. A la capital catalana hi haurà activitats al centre de fotografia KBr de la Fundació Mapfre –que acollirà un cicle de conferències–, a Foto Colectania, a la Virreina Centre de la Imatge i a l’escola de fotografia Grisart.

El Museu de Granollers acollirà l’exposició col·lectiva ‘El dit a l’ull: fotografia inconscient’, comissariada per Joan Fontcuberta, amb més d’una quinzena de fotògrafs que treballen el concepte de joc i atzar. Precisament, Fontcuberta acaba d’inaugurar a Can Framis la seva exposició ‘Monstres’. El Museu de Ciències Naturals comptarà amb la mostra de la doctora i artista Julie Freeman que visualitza –a través d’escultures cinètiques, so i animació– les dades recollides en temps real per una comunitat de talps.