SantPolDOC: gran fotografia a tocar

El festival posa la localitat del Maresme al mapa de la fotografia documental del 9 al 15 d’octubre

El certamen reconeix el treball del fotoperiodista Joan Guerrero amb un premi que porta el seu nom

3
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les coses interessants no passen sempre lluny. També passen coses que val la pena explicar, i fotografiar, a tocar. Només cal saber mirar. Amb aquesta premissa neix SantPolDOC, que s’autoanomena el primer Festival Internacional de Fotografia Documental de Proximitat i que se celebra a la localitat del Maresme del 9 al 15 d’octubre. La voluntat del certamen és donar cabuda a projectes documentals que, pel seu tema o el seu abast, no solen tenir reflex als mitjans. 

«Normalment el que tenim a prop no ens interessa, però sempre hi ha gent que es dedica a documentar-ho. Volíem posar en relleu aquest tipus de treball que, de vegades, es queda en un calaix», explica Isidre García, fotògraf i director de SantPolDOC. «No canviarem les normes del joc mediàtic, però podem premiar aquest tipus de treballs i obrir-los una finestra petita i humil per donar-los a conèixer», afegeix. Aquesta finestra prendrà diferents formes aquests dies a Sant Pol: xerrades, exposicions, conferències, visites guiades i projecció de documentals. Tot gratuït, però amb reserva prèvia.

 El festival va acompanyat per un premi de fotografia que ha rebut el nom de Joan Guerrero, en honor al fotògraf veí de Santa Coloma mestre de diverses generacions de fotoperiodistes i «màxim exponent de la filosofia del festival: retratar el que tenim a prop», en paraules d’Isidre García. «És el tipus de fotògraf que fa 50 anys que cobreix el seu propi barri, el seu entorn, i que té una coherència vital brutal», afegeix. «A més dels encàrrecs que ha rebut de diferents mitjans, Joan Guerrero ha tingut projectes personals que ha desenvolupat durant anys», explica.

 El premi reconeix projectes documentals de proximitat de qualsevol tema i aquest any se l’ha emportat Avijit Ghosh, un fotògraf indi de 28 anys, amb el projecte The land of conflict. El seu treball i el dels finalistes podran veure’s en unes mostres. Els finalistes són Mireia Comas (Atrapats), David Airob (Hores (tristes) de Prat) i Erica Voget i Bernardo Greco (Lo real no destiñe), que han sigut escollits entre 200 participants.

 També s’ha creat una beca de formació, anomenada Josep Gol, fotoperiodista establert a Sant Pol des dels anys 80 i molt vinculat a la vida de la població. Aquest any se l’emporta el treball Oír un río, de Baltasar López. Tant Joan Guerrero (Amo la vida, amo a mi gente) com Josep Gol (Mans negres en palmell blanc) compten també amb exposicions al festival.

 Entre els noms destacats que passaran per SantPolDOC hi ha Juan Carlos Tomasi, Maite Caramés, Clemente Bernad o Anna Surinyach. També se celebrarà la taula rodona ¿Informar o crear opinió?, a càrrec d’Àngel García –fotògraf col·laborador d’EL PERIÓDICO--, Víctor Serri i Raul Gallego.

 «Al festival busquem donar lloc al que és proper i als fotògrafs que cobreixen el treball que s’escapa de l’agenda habitual. Volem que al low cost, al treball de proximitat, se li doni el lloc que mereix», comenta Eduard Bertran, director de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), centre promotor del SantPolDoc amb l’Ajuntament de Sant Pol. «També valorem amb aquest festival el fet de sortir de la ciutat de Barcelona. També passen coses a la resta de Catalunya i ens sembla interessant posar Sant Pol al mapa», afegeix Bertran.

Notícies relacionades

Aquesta és la primera edició del SantPolDoc, que s’hauria d’haver celebrat el 2020 però que es va retardar a causa de la pandèmia de Covid. La intenció és repetir-lo, tot i que encara cal veure amb quina periodicitat.