música clàssica

La intel·ligència artificial completa la inacabada Desena Simfonia de Beethoven

  • A partir de compassos manuscrits i seguint la lògica dels algoritmes, l’estil del compositor i la deducció s’ha compost la peça

La intel·ligència artificial completa la inacabada Desena Simfonia de Beethoven
1
Es llegeix en minuts

La Desena Simfonia de Ludwig van Beethoven, anomenada La Inacabada perquè el compositor mai la va arribar a completar, va quedar llesta per a la seva estrena aquest dissabte a Alemanya, fruit del treball en equip entre la intel·ligència artificial i musicòlegs. Amb més d’un any de retard, ja que havia de revelar-se l’Any Beethoven commemoratiu del 250 aniversari del naixement del geni, es presentarà per fi la peça composta a partir d’uns compassos i manuscrits incomplets.

El retard en la presentació es va produir enmig dels molts ajornaments que, per imperatius de la pandèmia, van embolicar el programa dissenyat per recordar el naixement de Beethoven a Bonn, el desembre de 1770. Al costat del calendari de concerts, gales, exposicions i sessions acadèmiques que s’haurien d’haver desenvolupat el 2020 va quedar afectat per les restriccions el treball de l’equip d’experts informàtics, compositors i altres experts implicats en la tasca de completar la simfonia inacabada.

A partir d’aquests compassos manuscrits i seguint la lògica dels algoritmes, l’estil del compositor i la deducció s’ha compost aquesta peça, tal com anteriorment es va fer amb altres obres inacabades de Gustav Mahler i Franz Schubert. Tot el projecte ha sigut impulsat per la companyia telefònica Telekom, la seu de la qual és a Bonn, ciutat natal de Beethoven.

«Reconstrucció mental i psicològica»

Notícies relacionades

Al capdavant de l’equip responsable hi ha el director del Karajan Institut de Salzburg, Matthias Röder, que va definir la seva feina com un exercici de «reconstrucció mental i psicològica», a més de musical. «Cal imaginar-se el moment en què es trobava Beethoven al plasmar aquestes idees en un paper, al prendre els seus apunts,» va explicar Röder, en un comunicat, davant l’estrena d’aquesta nit. L’altra part del treball va consistir a aplicar tècniques d’aprenentatge musical a l’ordinador, per generar-hi models de creació musical similars al talent del geni.

La Desena Simfonia va quedar incompleta a la mort del geni, el març de 1827, a Viena. «La intel·ligència artificial ens ofereix entre 20 i 100 versions diferents d’un mateix compàs. És fascinant, però al mateix molt arriscat, ja que moltes de les variacions són plausibles», segons el musicòleg Robert Levin, de la Universitat de Harvard. L’estrena de la Desena Simfonia anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Beethoven de Bonn, sota la direcció de Dirk Kafthan.