Polèmica servida
Carmen Mola són tres homes: «Ningú és perfecte»
La sorpresa revelada en el premi Planeta ofèn una part de la nació tuitaire i desencadena una altra jornada memorable de conya a les xarxes
Ja hi ha polèmica a les xarxes socials. I amb més punxes que un eriçó. Que pel milió d’euros que aquest any acompanya el premi Planeta, la presumpta escriptora Carmen Mola hagi decidit revelar que en veritat la seva literatura és obra de tres homes, Jorge Díaz, Antonio Mercero i Agustín Martínez, ha desencadenat tota mena de bromes, fins aquí res estrany en ‘països’ virtuals com Twitter, però també un indissimulat disgust per l’ofensa que això potser suposa per a tantes escriptores que al seu dia van haver d’adoptar pseudònims masculins per poder publicar i, ara que el femení aconsegueix cotes després de tant esforç, siguin homes els que fan servir un nom de dona per guanyar el premi més dotat de la literatura mundial.
Carmen Mola ganadora del Planeta. Ahí, con tres pares de cojones.
— Quevedo 2.0 (@QuebeboVillegas) 15 de octubre de 2021
Cecilia Böhl de Faber Larrea va firmar com Fernán Caballero al segle XVIII no per gust, sinó com a única opció. Fins i tot el seu pare va mirar d’impedir que mirés de ser escriptora. Caterina Albert va escandalitzar al segle XIX quan es va saber que era Víctor Català, una cosa que, per cert, no li va importar, i va continuar utilitzant aquest fals nom durant la resta de la seva carrera. Mary Ann Evans va utilitzar el nom de George Eliot perquè els editors es prenguessin seriosament la seva prosa. La llista d’enganys per necessitat és llarga. No està clar que aquest hagi sigut el cas invers de Carmen Molas, ‘autora’ de qui només conèixer-se la seva identitat ha començat una recerca i captura d’antecedents.
Desde el fondo de mi corazón quiero felicitar a Carmen Mola y los tres señores por el troleo estratosférico.
— Miss Bennet (@Miss_Bennet7) 16 de octubre de 2021
Esto es un no parar. pic.twitter.com/oA3zVd3Qxz
L’Institut de la Dona va incloure en una ocasió les seves obres en una llista de recomanable literatura escrita per dones, al costat, ni més ni menys, que de Margaret Atwood, autora, per exemple, d’‘El conte de la serventa’, obra que resulta impensable que fos creada per un home i que, en cas que així fos, perdria part de la seva força reivindicativa. Aquesta recomanació no va ser gens inusual. Carmen Mola ha sigut diverses vegades elogiada com a representant de la literatura escrita per dones en tota mena de revistes i publicacions.
#CarmenMola en una entrevista para La Vanguardia. Ya sabemos qué tiene que ocurrir para descubrir su identidad: voluntariamente no, pero por un millón de euros sin duda alguna. pic.twitter.com/JYAbgRCXMZ
— Preslava Boneva (@BonevaPreslava) 16 de octubre de 2021
El problema, des del punt de vista de part de la nació tuitaire, no és que els tres escriptors callessin davant aquest tipus de recomanacions, sinó que hi van jugar. En una entrevista concedida per la presumpta Carmen Mola i en què se li demanava que recomanés algunes novel·les, no tenia objeccions a incloure a la llista una d’Antonio Mercero. ¿S’accepta com a broma? Alguns opinen que no.
Bueno, tetes: ya que estamos de desvelar secretitos, os digo que Michel Houellebecq somos 5 mujeres!!! pic.twitter.com/cWQjbHN7KN
— Michel Houellebecq haciendo cosas (@CosasMichel) 16 de octubre de 2021
L’ocasió, és clar, no ha sigut desaprofitada per alguns tuitaires de referència d’aquesta xarxa social, sobretot els que han jugat a suplantar, sense voluntat d’engany, identitats de famosos. El fals Michel Houellebecq n’és un.
Ahora que se ha desvelado lo de Carmen Mola, quiero confesar que yo tampoco soy el coronavirus.
— Coronavirus (@CoronaVid19) 15 de octubre de 2021
Tampoc ha faltat a la cita un compte que des que va començar la pandèmia ha aconseguit acumular gairebé un milió de seguidors, de vegades amb divertits missatges més assenyats dels que oferien les autoritats polítiques i sempre com a martell dels claus antivacunes. És, conegut per molts, Coronavirus.
Notícies relacionadesCarmen Mola, su manager y su editor. pic.twitter.com/DizCMDUtOR
— KROMIC BRUCK (@KromicB) 16 de octubre de 2021
Pocs missatges de felicitació és possible recollir a les xarxes socials dirigits als tres premiats. És, potser, simptomàtic, però mai hauria de considerar-se estadísticament fiable. La qüestió és que s’ha retret als tres escriptors que s’amaguessin sota un nom de dona i, amb això, han rebut també els que han fet servir aquest engany per afirmar que la política editorial s’havia obert de bat a bat a les escriptores.
—¡Que somos tres hombres!#CarmenMola
— ABCdaria (@ABCdarias) 16 de octubre de 2021
pic.twitter.com/Bgz8eHgtcV
En qualsevol cas, hi ha hagut també qui s’ho ha pres amb una certa esportivitat, com la confirmació que es necessiten tres homes per fer la feina d’una dona o, tal com acaba una de les comèdies més rodones de la història del cine, que hi ha qui simplement només pot ser un home. «Ningú és perfecte».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034