Guardó literari
Cristina Peri Rossi guanya el Premi Cervantes 2021
L’escriptora uruguaiana Cristina Peri Rossi (Montevideo, 79 anys) ha guanyat el Premi Cervantes 2021. El seu nom sonava com una de les favorites. La seva obra inclou novel·la, poesia i contes, en què s’ha encarregat d’experimentar amb el llenguatge i abordar temàtiques que ens porten de la política, l’activisme, l’erotisme a la identitat sexual en un corpus literari que s’ha anat desenvolupant de ‘La nave de los locos’ a ‘Los amores equivocados’, la seva última col·lecció de relats.
El Premi Cervantes, el guardó més important de les lletres espanyoles, instaurat el 1976, està dotat amb 125.000 euros i la seva entrega (abans de la pandèmia) tenia lloc al Paranimf de la Universitat d’Alcalá de Henares a mitjans d’abril.
Els últims anys, la poesia ha dominat el prestigiós palmarès: Francisco Brines (2020), Joan Margarit (2019) i Ida Vitale (2018), cosa que, unit a la norma no escrita d’alternança entre nacionalitats espanyola i hispanoamericana, podria donar a entendre que el premi Cervantes 2021 podria correspondre a un (o una) novel·lista llatinoamericà.
Fins ara, només cinc dones han arribat a aquest reconeixement, l’esmentada Ida Vitale, les espanyoles María Zambrano (1988), Ana María Matute (2010), la cubana Dulce María Loynaz (1992) i la mexicana Elena Poniatowska (2013). Aquesta escassetat de noms femenins hauria també de ser un indicatiu de la necessitat d’equilibrar la balança igualitària en uns premis que han pertangut gairebé exclusivament al patriarcat de les lletres. Així, altres possibles candidates podrien ser la nicaragüenca Gioconda Belli, la cubana Fina García, la mexicana Margo Glantz o les espanyoles María Victoria Atencia i Julia Uceda.
En qualsevol cas, també hi ha autors masculins que fa molt temps que estan a la llista de favorits per aconseguir aquest premi. Entre aquests, Luis Mateo Díez, Premi de les Lletres Espanyoles 2020. El santanderí Álvaro Pombo o el barceloní Luis Goytisolo, tots, històrics de les nostres lletres. A l’altra banda de l’Atlàntic, el cubà Leonardo Padura, el xilè Raúl Zurita o el veneçolà Rafael Cadenas.
L’últim guardonat, Francisco Brines, va morir el mes de maig passat vuit dies després de rebre el premi. Pertanyia a la Generació del 50, escriptors nascuts entre els anys 20 i els 30. Una cosa similar va passar amb Joan Margarit. Així que potser és l’última oportunitat de premiar els més veterans de la llista a causa de l’avançada edat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia