Guia de visionaments
Halloween: 10 pel·lícules i sèries per passar-s’ho d’allò més bé a casa
Seleccionem una desena de propostes de la ficció de gènere més recent, totes elles disponibles en ‘streaming’, ideals per ambientar com mereix la tètrica (i festiva) nit del crit o confit.
Ha arribat Halloween i les diferents plataformes s’omplen de continguts específics per a aquestes dates que inclouen clàssics de tots els temps, sèries i especials. Aquí seleccionem, per ordre alfabètic, algunes de les ficcions que s’han estrenat durant aquest 2021 i que es poden disfrutar ja a casa per a una bona marató nocturna. Zombis, ‘psychokillers’, possessions demoníaques, llagostes mutants, entitats malèfiques i alienígenes d’oïda fina. Una representació del (molt) que ha donat de si el gènere en els últims mesos en què trobem sorpreses i també noms consagrats com els de James Wan, Zack Snyder o Mike Flanagan.
‘Cielo rojo sangre’ (Peter Thorwarth, 2021)
Una de les petites bombes de Netflix d’aquest 2021 va ser aquesta modesta i efectiva producció alemanya capaç de conjugar, Déu n’hi do, el terrorisme internacional i el gènere fantàstic. A ‘Cielo rojo sangre’, una dona jove afligida d’una estranya malaltia sanguínia viatja en companyia del seu fill petit a Nova York per a una cita mèdica. El problema és que en el vol transoceànic es troba un grup de terroristes que pretén desestabilitzar l’economia mundial. El millor del film és el seu clímax alt en hemoglobina, a mig camí entre l’horror claustrofòbic de ‘Serps a l’avió’ i les frenètiques dentades de ‘Train to Busan’. Disponible a Netflix.
‘Ejército de los muertos’ (Zack Snyder, 2021)
Fa 17 anys, Zack Snyder va revitalitzar el gènere de zombis gràcies al seu particular versió d’‘Amanecer de los muertos’, el clàssic de George A. Romero, que va dotar d’una nova dimensió. Ara, després d’especialitzar-se en el cine de superherois, torna als seus orígens en aquesta producció en què torna a recuperar l’esperit juganer i murri després de temps molt més reconcentrats. El resultat és una autèntica festa que, com passava a les pel·lícules de Romero, enclou una metàfora del món on vivim, les fronteres, l’individualisme i les relacions paternofilials, en aquesta ocasió, com a homenatge a la pèrdua de la filla de Snyder després del seu suïcidi. Disponible a Netflix.
‘Expediente Warren: Obligado por el demonio’ (Michael Chaves, 2021)
La tercera entrega de la saga protagonitzada pel matrimoni més famós de parapsicòlegs del cine de terror va portar algunes novetats, com que James Wan abandonés la direcció i deixés les regnes del projecte a Michael Chaves. A més, es va jugar per un format més detectivesc i per una presència més important del personatge de Lorraine (Vera Farmiga) per lluitar contra una maledicció demoníaca. Així, les cases encantades, els esperits i els fantasmes, van donar pas a una intriga sobre possessions fetes a través de conjurs i encantaments macabres en què la història d’amor entre els Warren se situa per damunt de tot. Disponible a Movistar+. Lloguer a Apple TV+, Rakuten TV, Google Play, Microsoft Store i Prime Video.
‘La calle del terror’ (Leigh Janiak, 2021)
Segurament, la més refrescant de la desena de propostes aquí presents: un fabulós homenatge a l’‘slasher’, les bruixes i el terror juvenil en forma de trilogia de pel·lícules –o minisèrie de tres capítols llargs, segons com es miri. ‘La calle del terror’ està inspirat en les novel·les de R. L. Stine (autor de ‘Pànic’) i la seva acció transcorre en un únic lloc, però en diferents moments del temps (1994, 1978 i 1666). El relat segueix un grup d’adolescents que intenta deslliurar-se del mal influx d’una bruixa ancestral que ha provocat terribles assassinats i accidents al llarg de la història del poble. Un pastitx trepidant, gairebé joiós, d’assassinats, bruixeria, forces paranormals i, per descomptat, amors d’institut. Disponible a Netflix.
‘La nube’ (Just Philippot, 2020)
L’ecoterror s’ha anat refermant en els últims anys com a presagi de la catàstrofe de la civilització. La natura contra l’home com a manera de recuperar el terreny que se li ha tret. ‘La nube’ ens introdueix en un escenari aparentment idíl·lic, però apocalíptic, en què una dona viuda i mare de dos fills intenta tirar endavant una granja de llagostes que començarà a canviar fins a convertir-se en una espècie vampírica. En la seva opera prima, Just Philippot aborda la por atàvica a través d’una tensió atmosfèrica que també inclou el terror físic i corporal entre Hitchcock i Cronenberg. Disponible a Movistar+.
‘Maligno’ (James Wan, 2021)
I la bogeria va arribar amb James Wan. El director demostra que és capaç d’establir un cànon entorn del terror contemporani gràcies a la seva saga ‘Insidious’ o ‘L'expedient Warren’, per dinamitar totes les fronteres que ell mateix ha creat per fer una pel·lícula extremadament lliure i personal, un homenatge al ‘giallo’ en la seva textura i les seves formes i un ‘thriller’ psicològic, en forma de ‘slasher’, esborronador en què el terror resulta tan estilitzat com revulsiu, tan esperpèntic com hilarant. Un veritable carrusel d’atrocitats que ens submergeix en el més fosc de la ment humana i en la seva dimensió més monstruosa. Disponible a Movistar+. Lloguer a Apple TV+, Rakuten TV, Google Play, Microsoft Store i Prime Video.
‘Misa de medianoche’ (Mike Flanagan, 2021)
«Com una ‘Manchester frente al mar’ revisada per Stephen King». Difícil trobar una manera millor de descriure el personalíssim treball de Mike Flanagan (‘La maldición de Hill House’, ‘Doctor Sueño’) que el de Juan Manuel Freire en aquestes mateixes pàgines. Un solemne drama humà sobre la redempció i la culpa ambientat en una petita comunitat illenca, on arriba un jove de l’indret per complir la llibertat condicional, al mateix temps que ho fa un misteriós religiós que ha de substituir el titular malalt. Són set episodis de terror bíblic cuit a foc lent, plens de reflexions i sermons sobre el fanatisme religiós, Déu i l’ésser humà capaços d’encongir l’ànima. Disponible a Netflix.
‘Nuevo sabor a cereza’ (Nick Antosca i Lenore Zion, 2021)
La nova minisèrie de Nick Antosca, creador de la monumental ‘Channel Zero’, és un somni febril tan pertorbador com inclassificable. Ambientada en Los Angeles dels anys 90, relata la història d’una jove aspirant a directora de cine que busca venjar-se d’un un productor que li ha robat la seva pel·lícula després de no cedir a una extorsió sexual. A partir d’aquí, la minisèrie, de vuit episodis, viatja a un estrany món sobrenatural ple de dimonis, encanteris i imatgeria extravagant sense parió possible en la ficció de gènere actual. Una cosa semblant a veure ‘Mulholland Drive’ creuada en una mala nit amb ‘The neon demon’ i ‘Kill Bill’. Disponible a Netflix.
‘The empty man’ (David Prior, 2020)
La gran pel·lícula maleïda d’aquest any. Després de la compra de 20th Century Fox per part de Disney va quedar guardada en un calaix i es va estrenar d’amagatotis en plataformes. Allà descobrim una obra portentosa a mig camí entre el ‘folk horror’, les llegendes populars, la mitologia macabra i el terror metafísic d’alta densitat. La pel·lícula ens trasllada des de Bhutan, on es desperta una entitat malèfica (i mística), fins als nostres dies a través d’una investigació de caràcter fincherià que ens introdueix en un univers fosc i pertorbador, d’una potència atmosfèrica asfixiant, ple d’idees i d’imatges impactants. Disponible a Disney+. Lloguer a Apple TV+, Rakuten TV, Google Play i Prime Vídeo.
‘Un lugar tranquilo 2’ (John Krasinski, 2021)
La pel·lícula prèvia de John Krasinki es va convertir en un clàssic immediat del gènere gràcies a la seva premissa, la del terror silenciós. El soroll despertava una espècie alienígena que s’havia apoderat del planeta i els protagonistes havien de sobreviure sense emetre sons que els delatessin. En aquesta nova entrega es manté el mateix esquema a l’hora de treballar amb la tensió: qualsevol cruixit es converteix en element pertorbador, en generador de malestar. El director torna a crear un univers únic, a mig camí entre el drama íntim i paisatge postapocalíptic, ple d’escenes magnètiques en aquella que els ensurts sempre tenen una raó de ser. Disponible a Movistar+. Lloguer a Apple TV+, Rakuten TV, Google Play, Microsoft Store i Prime Video.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.