Imant turístic

Gaudí, la mina d’or de Barcelona

Els edificis de Gaudí a la capital catalana tenen més de 10 milions de visitants a l’any

Gaudí, la mina d’or de Barcelona

Danny Caminal

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Les construccions de Gaudí són el principal reclam de Barcelona. El 2019, l’últim any abans de la pandèmia, més de 10 milions de persones van visitar els seus edificis. Gairebé 5 milions de persones (4.717.796) van visitar la Sagrada Família, i més de 3 milions (3.145.349) van anar al Parc Güell, tots dos recintes en els dos primers llocs del rànquing d’‘atraccions’ barcelonines, a considerable distància del Museu del Barça, en tercer lloc amb una mica més d’un milió i mig de visitants (1.661.156). I en el setè lloc dels espais més visitats hi ha la Pedrera, que suma un altre milió (1.080.519), i en el novè la Casa Batlló (1.065.222). Són dades de l’informe de l’activitat turística elaborat per l’Ajuntament de Barcelona.

Notícies relacionades

Malgrat els esforços del consistori per atraure els turistes cap altres àrees de la ciutat, Gaudí continua sent el rei. «Gaudí té molta força, com passa amb la torre Eiffel, el Louvre o l’Empire State», reconeix Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives. Des de fa alguns anys els responsables de l’ajuntament intenten organitzar i diversificar l’oferta per evitar la massificació del centre de la ciutat. «Descongestionar la ciutat i diversificar els fluxos de visitants és el nostre objectiu», explica Marcé. Derivar el turisme cap a zones com el Poblenou, el 22@ –per on passaran noves rutes del bus turístic, ara a baix rendiment a causa de la Covid–, o cap a la muntanya de Montjuïc amb tots els seus museus i paratges naturals, són alternatives que potenciaran.

Més control

Però com que la febre per Gaudí no desapareix sinó que va a més serà necessari gestionar millor els llocs amb més fluxos i concentració de gent. «Confiem en fons europeus per impulsar i millorar el procés de digitalització d’entrades, que podria reduir en un 20% les cues de la gent esperant al carrer». I dedicaran part d’aquests fons a «grans projectes culturals als districtes», tot i que l’empenta d’una fàbrica de creació davant la Pedrera, per exemple, sigui més que dubtós.