BSO d’un geni del teatre
Els 5 grans musicals de Stephen Sondheim
Aquestes són les obres totèmiques del ‘Shakespeare’ del musical americà. De ‘West Side Story’ a ‘Sweeney Todd’
El ‘Shakespeare’ del musical americà, l’anomenen. Un dels «genis més grans» del teatre. Stephen Sondheim va morir aquest divendres als 91 anys deixant un seguit de clàssics a l’imaginari col·lectiu. Va guanyar set premis Tony (inclòs un a tota la seva carrera), un Pulitzer i un Oscar per la cançó de Dick Tracy ‘Sooner or Later’, que interpretava Madonna. Aquests són només 5 dels seus musicals mítics.
West Side Story
Sondheim va ser el lletrista d’un dels musicals més famosos i premiats de la història. Els Romeo i Julieta del Upper West Side novaiorquès dels 50. La ja mítica història d’amor impossible de Maria i Tony, dos adolescents enamorats membres de bandes de carrer rivals.
El musical va debutar el 1957 amb llibret d’Arthur Laurents, música de Leonard Bernstein i les lletres de Sondheim. Cançons com ‘Somewhere’, ‘I feel pretty’, ‘Maria’ i ‘Jet song’ van passar a ser la tornada sentimental de diverses generacions. Ja és un clàssic del teatre i el cine. Fa un mes es van complir 60 anys de l’estrena del ‘remake’ de la pel·lícula, amb Richard Beymer i Natalie Wood. Al desembre arribarà l’esperada versió de Steven Spielberg, amb Rachel Zegler i Ansel Elgort.
Sweeney Todd
El barber diabòlic del carrer Fleet. Va ser un dels èxits més grans de Broadway dels 80. El van protagonitzar Angela Lansbury i Len Cariou i el va dirigir el «príncep de Broadway», Harold Prince. «Una descomunal crítica de la condició humana, en la millor línia satírica del teatre mundial», va resumir Mario Gas, que va estrenar una versió en català al Poliorama de Barcelona el 1995, premiada amb més d’una quinzena de guardons.
La història es remunta al Londres del segle XIX. Sweeney Todd és un barber injustament empresonat que torna a casa amb set de venjança i la navalla ben esmolada. Tim Burton va portar el sagnant drama al cine el 2007 amb els seus actors fetitxe: Johnny Depp i Helena Bonham Carter.
Into the woods
Sondheim va posar la lletra a aquest guió de Lames Lapine. Un pas de rosca a l’‘Hi havia una vegada’. Mix de contes clàssics amb bruixes venjatives, mongetes màgiques, caputxetes vermelles i ventafocs.
Va ser la primera adaptació teatral de Disney d’un musical de Broadway. La va portar al cine Rob Marshall el 2014 amb Meryl Streep, Emily Blunt, James Corden i Anna Kendrick, entre d’altres. «Sondheim és únic, imprimeix una empremta indeleble en allò que fa, no hi ha ningú com ell», va dir d’ell Streep al rebre la seva 19a nominació a l’Oscar pel seu paper de bruixa. No es va emportar l’estatueta.
Follies
Es va estrenar a Broadway el 1971 amb llibret de James Goldman. La producció original es va mantenir a la cartellera 522 representacions i va guanyar set premis Tony. El musical comença amb un retrobament de cantants i actors en un teatre a punt de ser demolit. Acaba sent un homenatge ja llegendari a les coristes de les ‘Ziegfeld Follies’.
Va aterrar per primera vegada a Espanya el 2012, una altra vegada de la mà de Mario Gas amb 34 actors i una orquestra de 19 músics. L’any següent, es va emportar els sis Max a què aspirava.
Company
Una altra obra totèmica de Broadway: va debutar el 1970 amb sis premis Tony. A la música i lletra de Stephen Sondheim se li va sumar el guió de George Furth. Antonio Banderas ha estrenat aquest mes el musical per primera vegada en castellà al Teatre del Soho de Málaga.
Una de les seves cançons mítiques es diu ‘Barcelona’. «La ciutat de Barcelona haurà d’agrair algun dia la promoció que li està fent Sondheim», va escriure l’actor i director teatral Josep Maria Pou en aquest diari el 2014, quan HBO va estrenar el documental ‘Stephen Sondheim en sis cançons’ (Six by Sondheim). «Segons es diu a la seva biografia –va detallar Pou–, Sondheim va començar a escriure la cançó a l’aeroport del Prat una tarda de llarga espera entre el vol que l’havia portat de Nova York i el que havia de portar-lo a Mallorca, on passava llargues temporades a Pollença».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors