Resposta

El Primavera Sound llança un pols a l’Ajuntament de Barcelona

El regidor de Cultura defensa que treballen perquè «la història d’èxit» entre el festival i la ciutat continuï molts anys

El Primavera Sound llança un pols a l’Ajuntament de Barcelona

FERRAN SENDRA

5
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El monstre Primavera Sound en dues dades, de l’organització: el 2019, última edició de la mostra musical a causa de la pandèmia, el festival va atraure 220.000 persones i va tenir un impacte econòmic a Barcelona de 120 milions d’euros. Ja no dada, sinó previsió: el 2022, amb una edició de doble cap de setmana, del 2 al 12 de juny, la cita espera que aquest impacte per a la capital catalana ascendeixi a 300 milions d’euros. 

El problema és el 2023 i a partir d’allà. Primavera Sound vol consolidar el format expandit de 10 dies i l’Ajuntament de Barcelona ho té en estudi i negocia amb l’empresa.

Les negociacions es van encabritar aquest dijous arran de les declaracions de Gabi Ruiz, un dels directors del Primavera Sound, a ‘La Vanguardia’. Bàsicament: «Si l’ajuntament no vol el nostre model de festival, ens en anem».

Jordi Martí, regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, va sortir al pas de l’amenaça de Ruiz. Malgrat utilitzar un to conciliador i ressaltar que Barcelona i el Primavera Sound són «una història d’èxit», Martí va assenyalar que «no es pot treballar amb ultimàtums», així entén les declaracions de Ruiz.

El regidor va puntualitzar que per a l’edició del 2022 del Primavera Sound es va arribar a l’acord que la cita se celebrés del 2 al 12 de juny, dos caps de setmana inclosos, perquè el consistori era conscient de la «patacada» que la covid ha suposat per a la mostra musical. No obstant, segons Martí, es tracta d’«un engranatge de gran complexitat que necessita ajustos per no generar perjudicis als veïns del Fòrum i als veïns de Barcelona», per la qual cosa s’està negociant amb el Primavera Sound l’extensió al 2023 del format de dos caps de setmana. Hi ha assumptes de mobilitat, seguretat, neteja i retorn social a la ciutat a sobre de la taula. Una taula sobre la qual segons el parer del consistori Ruiz va donar un cop de puny intempestiu. L’ajuntament ha aportat 832.000 en subvencions al Primavera Sound entre 2016 i 2021, segons fonts municipals. La Generalitat, per la seva part, aporta 180.000 euros al Primavera Pro, la fira professional del tinglado.

Martí es va mostrar «convençut» que es trobaran solucions perquè la relació entre la ciutat i el festival pugui continuar «molts anys». 

Negoci global

El regidor comprèn que el negoci de la música en directe a escala global és «molt complicat», amb pugnes pels «grans artistes i els grans patrocinadors», però va emplaçar el Primavera a parlar-ho «de manera pausada» i no amb «efusivitats».

Martí va treure pit: «Aquesta ciutat és exigent perquè aporta molt als festivals, de la mateixa manera que els festivals aporten molt a la ciutat». Per al regidor és inimaginable el Primavera Sound fora de Barcelona, perquè la capital catalana forma part de la seva personalitat artística.

«La gràcia dels nostres grans festivals [Sonar, Primavera Sound i més recentment Cruïlla] és que estan dins del teixit urbà, entrellaçats amb la ciutat, i això requereix esforços per totes les parts. No es tracta d’un festival caigut del cel, sinó d’un de nascut del teixit musical local».

L’altre gran festival del Fòrum, el Cruïlla, manifesta tenir un «contacte fluid» amb l’ajuntament, explica a aquest diari el seu director, Jordi Herreruela. «I la meva sensació és que és així també amb el Primavera, el Sonar i els altres festivals de la ciutat», afegeix. Aquesta mostra creada el 2008 és ara «en procés de construcció de l’edició del 2022» i no formula cap demanda específica al consistori barceloní, informa Jordi Bianciotto. 

Lloguer

El Cruïlla paga anualment a l’ajuntament, per ocupar el Parc del Fòrum, «entre 225.000 i 250.000 euros» (una tercera part correspon a l’espai i la resta, als serveis). Aquest lloguer pot variar d’un festival a un altre en funció de la superfície ocupada i dels serveis contractats. «No tinc notícia que ens hagin de canviar les condicions més enllà de l’augment anual de l’IPC», apunta el director del festival, que, al respecte de l’encaix dels festivals en el Fòrum, observa que «hi ha una tensió amb els veïns, perquè és molta l’activitat que pararà allà, i costa establir l’equilibri entre tenir una activitat cultural i l’impacte en l’entorn».

Al contrari, el Primavera Sound, segons paraules de Gabi Ruiz, afirma sense aportar dades concretes que l’ajuntament els ha multiplicat per 17 el lloguer del Fòrum per al 2022. Segons fonts municipals, el lloguer de l’espai el 2019 va ser de 83.000 euros per a tots els dies, i el del 2022 s’està negociant. El Primavera Sound es reafirma que per al 2022 se’ls ha plantejat multiplicar per 17 aquesta quantitat. Total: 1.411.000 euros.

El Sónar, preguntat per aquest diari, no ha volgut pronunciar-se sobre el desacord ni sobre la seva relació amb l’ajuntament.

Desesperant

El Primavera Sound 2022 se celebrarà del 2 al 12 de juny, amb els accents posats del 2 al 4 i del 9 a l’11. 

«Ens trobem en una situació desesperant –al·lega el Primavera Sound–, en la qual fa mesos que esperem resposta, positiva o negativa, per part de l’ajuntament sobre si el 2023 podrem repetir el format de doble cap de setmana». I prossegueix l’empresa, participada en un percentatge no revelat pel fons d’inversió nord-americana The Yucaipa Companies des del 2018: «Aquesta situació d’incertesa ens ha fet plantejar la possibilitat de traslladar el 2023 el Primavera Sound a una altra ciutat, sigui espanyola o europea. És necessari recordar que un festival de la nostra categoria treballa a 20-30 mesos vista i a 18 encara no tenim resposta. És molt difícil planejar el futur del festival sense la certesa, no diguem ja la complicitat, que Barcelona vulgui acollir aquest format». Com a remat duelista: «Si Barcelona no ens vol a nosaltres, no veiem sentit a seguir aquí».

La possible mudança de ciutat esgrimida retadorament per Primavera Sound té un inconvenient a Madrid si fos l’elegida: es diu Mad Cool, un festival de perfil no molt diferent i que el 2022 se celebrarà del 6 al 10 de juliol.

Restauració

Notícies relacionades

El Gremi de Restauració de Barcelona ha reclamat a l’ajuntament un compromís «clar i ferm» per a la continuïtat a la ciutat del Primavera Sound. L’influent ‘lobby’ ha expressat en un comunicat la seva «inquietud» per la possible fuga de la cita musical.