Ambiciosa 17a edició
La BCNegra torna presencial i amb més de 100 autors
El festival de novel·la negra de Barcelona comptarà amb un planter internacional amb, entre d’altres, Mike Herron, Irvine Welsh, Alan Parks, Sergio Ramírez i Charles Cumming, i amb nombrosos escriptors espanyols
El Teatre de l’Aliança del Poblenou serà l’epicentre de la cita, que reivindica l’ésser humà davant la tecnologia
Recuperant la presencialitat perduda el 2021 per la pandèmia (només hi haurà algunes retransmissions en ‘streaming’), i amb un desplegament de 42 taules rodones, 53 activitats i un planter de 170 participants, amb 112 autors, com el flamant premi Carvalho, el nord-americà Don Winslow, flagell literari dels càrtels de la droga i la corrupció policial, el festival BCNegra tornarà a tenyir de gènere negre criminal la capital catalana del 3 al 13 de febrer.
Serà sota el lema ‘Aquí, demà’, i amb epicentre físic al cor del Poblenou, en especial des del teatre de l’Aliança, inaugurat el 1869, però també des d’un altre escenari amb solera al Paral·lel, El Molino (del 1898), des d’on aquest dilluns el seu comissari, l’escriptor Carlos Zanón, ha presentat la programació d’una ambiciosa 17a edició.
‘Aquí, demà’
Tornarà a recuperar el seu caràcter «eminentment popular i de contacte humà», ha recalcat el comissari, que ha explicat aquest ‘Aquí, demà’, que «reivindica l’ésser humà per sobre de la tecnologia quan no podem entendre-la». «Al·ludeix a la possibilitat de quedar amb algú l’endemà sense necessitat de recordar els detalls de la cita via whatsap o missatge. Perquè la tecnologia pot ser violenta i fascinant i tan ràpida i incomprensible que, com que el present ja és tan bèstia, no ens permet imaginar el futur. Per això ens fa falta un relat del que ens està passant, i la literatura sempre ha vertebrat aquests relats. I la novel·la negra ens serveix per veure què està passant a la nostra societat, a les nostres democràcies, i com vivim aquest temps d’inestabilitat».
Del racisme als suïcidis
Així, en aquesta BCNegra s’abordaran temes com l’augment de l’extrema dreta i la xenofòbia i els crims racistes, les clavegueres de l’Estat, l’exili, l’humor a la novel·la negra, els secrets familiars, els suïcidis, les desaparicions, el gènere dels anys 50, els crims en entorns urbans i en rurals... Serà a través de les reflexions de 112 autors, «que donaran la seva opinió sobre com intentem explicar el que ens està passant», afegeix el comissari. Noms internacionals com Charles Cumming, Mick Herron, Alan Parks, Håkan Nesser, Dominique Manotti, Sergio Ramírez, Irvine Welsh, Mike W. Craven, Chris Whitaker, Franck Bouysse o Sara Bilotti. I del panorama nacional, com Rosa Ribas, Eduardo Mendoza, Justo Navarro, Eugenio Fuentes, Lorenzo Silva, José Luis Correa, María Oruña, Elena Medel, Ricardo Menéndez Salmón, César Pérez Gellida, Toni Hill, Jordi Ledesma, Virginia Feito, Núria Bendicho, Hernán Migoya, Juarma, Màrius Serra, Andreu Martín, Kiko Amat, Mikel Santiago o la tríada Carmen Mola.
Winslow, premi Carvalho
La cirereta, Don Winslow, que rebrà el premi Carvalho al Saló de Cent de l’ajuntament el 10 de febrer, «un dels autors més potents i molt en forma des de fa anys del gènere, amb aquest món que ha creat al voltant del narcotràfic i la frontera entre Mèxic i els Estats Units», ha recordat Zanón.
La BCNegra mantindrà la tradicional tríada impulsada pel comissari de recuperar un autor –aquesta vegada, el britànic Ted Lewis, considerat el precursor del renaixement del gènere al Regne Unit–, un llibre –un tràgic clàssic grec, ‘Èdip rei’, de Sòfocles, probablement «el primer detectiu de la història»–, i un personatge, Petra Delicado, el personatge creat per Alicia Giménez Barlett, també present al festival, «en un moment en què no era tan fàcil que el protagonista fos una dona policia».
Vázquez Montalbán i González Ledesma
I el festival també retrà un doble homenatge a «dos pioners del gènere negre»: Manuel Vázquez Montalbán, el detectiu del qual, Pepe Carvalho, compliria 50 anys des del seu primer llibre, ‘Ya maté a Kennedy’, i Francisco González Ledesma, «un lluitador, que durant molt temps va haver de publicar amb pseudònim (Silver Kane) perquè la dictadura li va prohibir publicar», pare el comissari Ricardo Méndez, a qui es dedicarà l’exposició que obrirà el festival, a la Biblioteca Jaume Fuster, i que podrà visitar-se fins al 3 d’abril.
La transversalitat de la BCNegra, impulsada per l’Institut de Cultura de Barcelona, es podrà veure, literalment a la plataforma Filmin, que emetrà una selecció de 19 pel·lícules de gènere. També hi haurà projeccions al Teatre l’Aliança (‘La estrategia del pequinés’, basada en la novel·la homónica d’Alexis Ravelo), el Centre Cívic Fort Pienc, el MNAC o la Biblioteca La Bòbila.
Poesia, teatre, música, còmic...
Notícies relacionadesNo faltarà la poesia (eslam poètic amb Salva Soler i Dani Orviz), teatre (estrena d’una representació especialment encarregada per a la BCNegra al voltant de la figura de George Simenon i el seu Maigret), còmic (amb Albert Monteys i altres autors), música (‘podcast’ i una actuació de The New Raemon i Ricardo Lezón) o gastronomia (un maridatge Camilleri-Vázquez Montalbán a la Boqueria). Es dupliquen les rutes literàries, el primer cap de setmana.
Tot això desitjant, conclou Zanón, «que no hi hagi un nou desgavell pandèmic».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao