Concurs

Qui són els 13 participants en el Benidorm Fest que aspiren a anar a Eurovisió

  • RTVE escull el seu representant en el certamen europeu de la cançó en tres gales (dues semifinals i una final) repartides entre dimecres, dijous i dissabte

Qui són els 13 participants en el Benidorm Fest que aspiren a anar a Eurovisió

RTVE

6
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un intent per revertir aquesta trista dinàmica que en les últimes dècades ha condemnat, un rere l’altre, els representants espanyols a Eurovisió a la part menys noble de la classificació final, RTVE ha decidit ressuscitar el vetust Festival de Benidorm, rebatejar-lo com a Benidorm Fest i convertir-lo en una plataforma de selecció i llançament del pròxim contendent patri en l’esquiu certamen europeu de la cançó, que aquest any se celebrarà a Torí. Al llarg de tres gales repartides entre dimecres, dijous i dissabte (dues semifinals i una final), els vots d’un jurat professional i dels televidents aniran fent el cribratge dels aspirants fins a escollir el guanyador que s’haurà de participar el 14 de maig a Eurovisió. Després de la retirada a última hora de Luna Ki, aquests són, per estricte ordre d’actuació, els 13 candidats (els sis primers participaran en la semifinal de dimecres i els set últims, en la de dijous).   

Varry Brava (‘Rafaella’)


El trio d’Oriola exhibeix la seva volença per la música disco i el pop desenfrenat d’escola italiana ja des d’aquest nom que rendeix homenatge a Barry White i a Mina. En els seus 12 anys de carrera, han anat arraconant les seves influències de les noves onades per abraçar sense complexos el ball i la bola de miralls. El seu cinquè elapé, últim fins ara, es titula ‘Hortera’, tota una declaració d’intencions que la seva proposta per al Benidorm Fest, ‘Rafaella’, ratifica amb contundència.

Azúcar Moreno (‘Postureo’)


Encarna i Toñi Salazar necessiten poca presentació. De coristes de Los Chunguitos a reines de la cançó de l’estiu, el duo té a les espatlles una carrera aclaparadora que inclou, a més d’una molt respectable llista de superèxits, els proverbials (i suculents) episodis de picabaralles i ruptures. Amb ‘Postureo’ busquen la seva segona participació en el certamen de la cançó europea, en el qual van arribar a un digníssim cinquè lloc amb ‘Bandido’ fa 32 anys.

Blanca Paloma (‘Secreto de agua’)


Aquesta il·licitana establerta a Madrid que ha treballat com a escenògrafa i responsable de vestuari en produccions teatrals mantenia una carrera musical enrolada en grups de discreta projecció fins que RTVE li va encarregar l’any passat una cançó per a la banda sonora dla docusèrie ‘Lucía en la telaraña’. El resultat, la intrigant ‘Secreto de agua’, salta ara de la pantalla a l’escenari al Palau d’Esports L’Illa de Benidorm.

Unique (‘Mejores’)


La separació d’Auryn el 2016 va deixar un espai buit en el camp de les ‘boy bands’ espanyoles que Matt, Gio, Arman i Valen es van proposar ocupar afegint a la recepta anglosaxona original els ritmes llatins de moda. Tres anys després del seu debut discogràfic amb ‘Tú y yo’, pretenen fer el salt amb ‘Mejores’, un festival de cors tribals, percussions grandiloqüents i bones intencions.

Tanxugueiras (‘Terra’)


Les ‘pandeireteiras’ Olaia i Sabela Maneiro i Aida Tarrío exploren des del 2016 juntes els frondosos camins del folklore gallec i fusionen ritmes tradicionals com la muñeira i l’alalá amb sonoritats contemporànies de tacte electrònic. Després d’obtenir nombrosos reconeixements, també internacionals, en el circuit folk, l’últim any s’han colat per una escletxa en el ‘mainstream’ pop fins a arribar a Benidorm de la mà de ‘Terra’.

Chanel (‘SloMo’)


Nascuda a l’Havana el 1991 i resident a Olesa de Montserrat des dels quatre anys, Chanel Terrero s’ha convertit en un nom destacat al teatre musical de l’última dècada (ha participat en ‘El guardaespaldas’, ‘Flashdance’, ‘El Rey León’ i ‘Mamma Mia!’ entre altres produccions de categoria), ha tret el cap en pel·lícules i sèries de televisió i ara aspira a fer de l’energètica ‘SloMo’ el seu trampolí a una nova carrera com a cantant solista.

Xeinn (‘Eco’)


Alejandro Agudín Arribas és un jove de Vallecas que va estudiar Ciències Polítiques abans de decidir centrar-se en la música, vocació que ja l’havia portat al plató de ‘Got Talent’, en què va ser eliminat per negar-se a prescindir del seu guitarrista. Tres anys després de debutar amb un epé el 2018, ha publicat el seu primer àlbum, cantat principalment en anglès. No és el cas d’‘Eco’, la seva aposta per a Benidorm: «So internacional» sí, però lletra en castellà.

Marta Sango (‘Sigues en mi mente’)


Sortida d’‘Operación Triunfo’, collita 2018, aquesta malaguenya de vint anys va entendre de seguida que amb el seu nom real, Marta Sánchez, li seria complicat imposar un perfil propi al món de la música, així que va optar per apocopar els seus dos cognoms (el segon és Gómez). El 2019 va acudir a ‘La llamada’ dels Javis per estrenar-se com a actriu de musical i fins avui. L’agradable synth-pop de ‘Sigues en mi mente’ ha sigut el seu bitllet a Benidorm.

Javiera Mena (‘Culpa’)


Cantautora i productora xilena establerta a Madrid, pot presumir als seus 38 anys d’una respectadíssima i multipremiada carrera com a amazona electropop que l’ha portat des del Festival de Viña del Mar al Coachella. Convertida en icona ‘queer’, està preparant el llançament del seu cinquè elapé d’estudi, en el qual s’inclourà ‘Culpa’, una «cerimònia d’alliberament» d’atmosfera gòtica i regustos nietzschians.

Gonzalo Hermida (‘Quién lo diría’)


El compositor i cantant gadità es va fer un nom escrivint cançons per a Malú, Antonio José i India Martínez abans d’estrenar-se com a intèrpret el 2017. Des d’aleshores ha fet compatible una exitosa trajectòria en solitari amb treballs com a productor, compositor i arranjador per a un bon nombre d’artistes. El coronavirus li impedirà defensar la balada ‘Quién lo diría’ en directe a Benidorm.

Rigoberta Bandini (‘Ay mamá’)


La barcelonina Paula Ribó es va iniciar en els artistes a la molt primerenca edat de set anys com a actriu de doblatge. A la música va arribar com a part del trio The Mamzelles, que va assolir el seu moment de més popularitat amb una campanya sobre el reciclatge d’escombraries. Reconvertida en cantant solista amb un nom artístic robat de John Fante, ha publicat set ‘singles’ en menys de dos anys i s’ha plantat a Benidorm com a gran favorita amb el desafiador himne a la lactància ‘Ay mamá’.

Rayden (‘Calle de la llorería’)


Campió mundial de la Red Bull Batalla dels Galls el 2006, David Martínez Álvarez és un raper de qui es diria que té vocació d’enginyer, per la gran quantitat de ponts que ha estès al llarg de la seva carrera entre el hip-hop i altres gèneres musicals (cançó melòdica, pop, rock, r&b, folk i el que calgués). De la seva obertura de mires dona bona mostra ‘Calle de la llorería’, la cançó amb què aspira a arribar a Eurovisió.

Sara Deop (‘Make you say’)


Nascuda a Palma el 2002, és el més jove dels 13 contendents en el Benidorm Fest. Amb només 13 anys es va donar a conèixer com a finalista de ‘La Voz Kids 3’, una experiència que va reafirmar la seva vocació i la va animar a preparar-se per dedicar-se professionalment a la música, una aventura que just ara es posa a caminar al ritme d’un ‘urban pop’ amb tocs llatins com el que desplega a ‘Make you say’.