Guardó literari

Isaac Rosa guanya el Biblioteca Breve amb una novel·la sobre la por davant la fi del món

La novel·la de caràcter picaresc té un important pes polític, una cosa habitual en l’obra de l’autor sevillà

Isaac Rosa guanya el Biblioteca Breve amb una novel·la sobre la por davant la fi del món

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Una novel·la sobre la por generalitzada, sobre la incertesa que ens tenalla en vista del canvi climàtic, la crisi pandèmica i la possible fi del món, ha sigut la guanyadora del premi Biblioteca Breve . ‘Lugar seguro’ d’Isaac Rosa (Sevilla, 1974), un dels autors tradicionalment més en sintonia amb els temps que vivim, ha sigut el guanyador. La novel·la que «atrapa i incomoda» i que reflecteix el «moment d’incertesa de la societat actual» segons el jurat, format per Juan Manuel Gil, Pere Gimferrer, Benjamín Prado, Elena Ramírez i Andrea Stefanoni.

Notícies relacionades

Concebuda com una novel·la picaresca, protagonitzada per tres personatges, tres generacions d’una mateixa família –tots anomenats Segismundo– que semblen portar als gens el fet de treure profit a base d’estafes i assumptes tèrbols. L’últim negoci, el que portarà la família a l’anhelat ascens social, és la venda del lloc segur del títol per a aquells obsessionats amb la idea de fi del món que impregna el discurs actual i a la qual pandèmia no ha fet més que afegir més gasolina per a la suposada explosió final.

Fidel als seus postulats, Rosa torna a facturar una novel·la amb un important pes polític, una cosa que ja és una constant en la seva literatura i que assenyala que les desigualtats econòmiques són fonamentals a l’hora de dirimir qui se salvarà o no si, de veritat, es produeix la fi del món. Amb tot, l’autor volia fugir de la novel·la pamfletària o alliçonadora. «Per evitar-ho he utilitzat un narrador no confiable que assenyala els problemes, exagerant-los, a què s’enfrontaria qualsevol intent de transformació social». D’aquí, que a la novel·la es digui una cosa que