Indústria de l’entreteniment

Els videojocs assalten el cine i les sèries

  • ‘League of Legends’ amb la sèrie ‘Arcane’ lidera la nova i poderosa onada d’infiltració en el sector audiovisual

  • Les adaptacions dels videojocs ‘The last of us’ i ‘Uncharted’ arribaran aquest any

Els videojocs assalten el cine i les sèries
7
Es llegeix en minuts

A ‘League of Legends’ (‘LoL’), els usuaris juguen en equips de cinc, cada un amb un campió (personatge) per derrotar l’equip rival. Riot Games, la desenvolupadora del joc, porta des de la seva creació dissenyant històries per a cadascun dels seus 157 campions, a més de diferents regions i ciutats d’un planeta, Runaterra. Aquest univers, a priori, no serveix per res perquè no és important a l’hora de jugar. Les vides dels personatges no afecten la partida. Però Riot Games no ho fa perquè sí. 

«Per la naturalesa dels nostres jocs [multijugador ‘online’ amb un alt component competitiu], no és necessari conèixer les complicades històries que envolten tots els nostres campions, però molts dels nostres jugadors passen hores interactuant amb els nostres personatges», explica la ‘marketing manager’ de Riot Games a la península Ibèrica i Itàlia, Maye Mac-Swiney. «Les biografies, còmics, novel·les curtes, mapes i il·lustracions ajuden a satisfer aquesta set de conèixer més profundament personatges entranyables i icònics», afegeix.

Tot aquest contingut ha servit per crear i enfortir la comunitat ‘LoL’, una de les més potents del món ‘gamer’. ‘League of Legends’ compta amb una base de jugadors actius mensuals de 180 milions i el 2020 va generar 1.750 milions de dòlars (250 milions més que l’any anterior). Però per Nicolo Laurent, el CEO de Riot Games, no n’hi ha prou. «Els videojocs seran el mercat de masses del futur –va declarar a ‘Fast Company’–, seran el centre de l’entreteniment». D’aquí neix la producció i l’èxit d’‘Arcane’, la sèrie de Netflix que fa poc va destronar ‘El juego del calamar’.

A ‘Arcane’, els espectadors descobreixen l’origen del conflicte de les ciutats Piltover i Zaun de Runaterra, creades per Riot Games. Aquest conflicte, també explicat, genera tensions entre amics i familiars que viuen a les dues ciutats. A la producció es veu la relació entre Vi i Jinx, dues campiones de ‘LoL’ i les protagonistes de la sèrie, i com els esdeveniments que es desenvolupen les enfronten l’una amb l’altra. En aquesta primera temporada apareixen sis campions més: Ekko, Caitlyn, Viktor, Jayce, Heimerdinger i Singed. I qui sap si en les pròximes entregues de la sèrie Riot Games en presentarà d’altres. El que fa la recent producció de Netflix és aprofundir encara més en el vast univers de ‘League of Legends’.

La punta de l’iceberg

La veritat és que ‘Arcane’ és només la punta de l’iceberg. Ja fa anys que ‘LoL’ ofereix contingut gratis. A tot el que es pot trobar a la web, que és molt extensa, s’afegeixen les competicions. Els ‘eSports’ (esports electrònics) són una indústria creixent. Cada vegada més videojocs ofereixen lligues professionals i semiprofessionals. I ‘League of Legends’ és el més popular.

lligues nacionals i continentals, tipus LaLiga Santander o la Champions League, per tot el món. A més que cada any els millors equips de cada continent es mesuren en el League of Legends World Championship, és a dir els Mundials. I per si encara fos poc, també hi ha els All Stars, en què juguen els millors jugadors de ‘LoL’ de tot el món.

‘Arcane’, com tot el contingut i les competicions professionals del joc, anava exclusivament dirigida als fans i jugadors de ‘LoL’. «La promoció i l’estratègia de comunicació i màrqueting que vam desenvolupar estaven destinades als fans», diu Mac-Swiney. De manera que l’èxit de la sèrie entre els no ‘gamers’ va ser per a la desenvolupadora «una grata i inesperada sorpresa» que aprofitarà.

Clàssics i noves adaptacions

Tot i que cap videojoc té un univers tan desenvolupat com ‘League of Legends’, no és la primera vegada ni l’última que un joc s’adapta a l’audiovisual. ‘Pokémon’, un clàssic de Nintendo, té una adaptació a l’anime que milions de nens de tot el món han vist. També hi ha ‘Tomb Raider’ amb la mítica Lara Croft d’Angelina Jolie. Tots dos són jocs dels anys noranta.

La nova onada

David Martínez, redactor en cap de ‘Hobby Consolas’, explica que ara hi està havent una segona onada. «Fa quinze anys es va intentar traslladar alguns videojocs de la primera PlayStation a l’audiovisual, però la majoria van ser un fracàs per no ser fidels al material original», expressa. I això, segons Martínez, ja no passa.

L’expert comenta que la pel·lícula ‘Resident Evil: Welcome to Raccoon City’, per exemple, és plena de picades d’ullet a ‘Resident Evil’, la sèrie de videojocs de terror, acció i supervivència. Això la fa molt fidel al material original, a més que està pensada per als seus fans ‘gamers’. No obstant, també hi ha produccions com ‘The Witcher’, que són més «lliures» i permeten que gent que no juga habitualment «entri en el ‘lore’ [rerefons que dona sentit a un joc]», però que continuen contenint els «elements més clau».

La segona temporada de ‘The Witcher’, una sèrie de Netflix que es va inspirar en el joc de la desenvolupadora CD Projekt, que al seu torn es va inspirar en les novel·les d’Andrzej Sapkowski, es va estrenar el 17 de desembre passat. La primera temporada va fer furor per les escenes d’acció i lluita i per Henry Cavill, l’actor principal, que segons Martínez «suporta tota la sèrie», cosa que considera molt positiva perquè «l’encert amb el càsting és crucial i pot acostar les produccions a tota mena de públic».

Netflix no és l’única productora amb aquest tipus de contingut i actors. HBO està produint una sèrie de ‘The Last of Us’, un videojoc de la desenvolupadora Naughty Dog que encara no té data d’estrena, però que arribarà a la plataforma aquest 2022. Aquest joc destaca per la bona narrativa, la bona mecànica, els bons personatges –també els femenins, cosa que és difícil de trobar– i el bon disseny que té. Quan es va estrenar el 2013 va ser nomenat com el millor joc de l’any per nombroses revistes especialitzades i d’autoritat. La sèrie la protagonitzen, ni més ni menys, que Pedro Pascal i Bella Ramsey, a més que el guió ha sigut escrit per Craig Mazin, el guionista de la sèrie ‘Chernobyl’.

També de la mateixa desenvolupadora, Columbia Pictures estrenarà l’11 de febrer ‘Uncharted’, una pel·lícula inspirada en la sèrie de cinc videojocs, aclamada pels seus bons gràfics, guió i actuació de veu. La tardor de l’any passat es va veure per Barcelona Tom Holland, l’actor en boca de tothom per interpretar Spiderman, i Mark Whalberg gravant les seves escenes com a Nathan Drake i Viktor Sullivan. 

L’adaptació d’un videojoc a la gran i la petita pantalla no és res nou. Però sembla que durant l’última dècada ha esdevingut molt més habitual. ‘Arcane’ ha dinamitzat encara més aquest fenomen, ja que mai abans l’adaptació d’un joc havia tingut tant impacte, especialment entre els no ‘gamers’. Mac-Swiney ho confirma: «‘Arcane’ ens posa al mapa d’un públic que no ens coneixia i que ara ens té ben considerats i espera el que vindrà després».

Entreteniment total

Notícies relacionades

A més, la ‘marketing manager’ de Riot Games IBIT explica que el llançament de la sèrie suposa el primer pas de la desenvolupadora per convertir-se en una empresa d’entreteniment total, que tindrà sempre els videojocs com el seu producte ‘core’, però que comença a explorar altres formats per acostar-se a altres públics

«En trenta anys, si dius ‘aquesta companyia només se centra en «gamers»’ serà com si diguessis: ‘Sí. Tothom, llavors ¿no?’ Crec que aquesta és la direcció que el món prendrà», explicava Laurent. Amb la segona temporada d’‘Arcane’ confirmada, ‘League of Legends’ i els videojocs es preparen per a la conquesta dels sectors del cine i les sèries. 

El poder dels videojocs

El 2020 els videojocs van facturar a Espanya 1.747 milions d’euros (un 18% més que el 2019) i en l’àmbit mundial 154.000 milions d’euros (un 20% més respecte de l’any abans).

També el 2020 i en l’àmbit mundial, la indústria cinematogràfica va recaptar 10.561 milions d’euros.

‘Arcane’ en la seva estrena va aconseguir ser la producció més vista de Netflix a 51 països, va aconseguir 130 milions d’espectadors a la Xina a través de Tencent Video i va sobrepassar els 1,8 milions d’espectadors repartits en més de 4.000 canals de la plataforma Twitch