Premis del cine espanyol
Goya 2022: Blanca Portillo o el privilegi d’haver sigut Maixabel Lasa
L’actriu madrilenya es va emportar el Goya a la millor interpretació pel seu extraordinari treball a ‘Maixabel’, d’Icíar Bollaín
És el seu primer ‘capgròs’ després de tres nominacions anteriors i una immensa tasca com a actriu de teatre.
A la quarta va la vençuda. Blanca Portillo ha aconseguit alçar-se amb el Goya en la categoria de millor actriu per encarnar Maixabel Lasa, la viuda de Juan María Jáuregui, assassinat per ETA a la pel·lícula d’Icíar Bollaín que prenia el nom de l’activista per les víctimes del terrorisme que s’ha convertit en un símbol del perdó i la concòrdia al País Basc.
Havia estat nominada en tres ocasions més, per ‘El color de las nubes’, de Mario Camus com a actriu revelació el 1998, com actriu de repartiment per ‘Volver’, de Pedro Almodóvar, i com a protagonista per ‘Siete mesas de billar francés’, de Gracia Querejeta, per la qual va aconseguir la Concha de Plata al Festival de Sant Sebastià.
Assegura que no esperava guanyar aquest any l’estatueta. Estava nominada al costat d’Emma Suárez (‘Josefina’), Petra Martínez (‘La vida era eso’) i Penélope Cruz (‘Madres paralelas’), pel paper pel qual també opta als Oscar. La va rebre agraïda, vestida de vermell, oferint tot el seu amor i generositat en aquests temps hostils i amb paraules de reconeixement per a totes les seves companyes, dinamitant la competitivitat implícita que hi pot haver en les carreres de premis. «Vivim en una època tan fosca que l’únic que podem fer des de les nostres respectives parcel·les és oferir afecte i respecte a aquells que ens envolten», deia en la compareixença de premsa després de recollir el guardó.
Blanca Portillo @bpmdv recoge el Goya a Mejor Actriz Protagonista. Aquí puedes volver a ver su discurso #Goya2022 pic.twitter.com/t2eRezy5BM
— Premios Goya (@PremiosGoya) 13 de febrero de 2022
Reconeix que gran part del mèrit de la seva interpretació l’hi deu a Maixabel Lasa, present a la gala i a la qual va dedicar el premi, així com també a la memòria del seu marit. «Crec que tot el que ella ha fet, la seva capacitat de perdó, d’entesa després del sofriment, transcendeix la mateixa pel·lícula. Ella no és un personatge, és un ésser humà, i per a mi ha sigut un privilegi intentar acostar-m’hi, conèixer-la i convertir-nos, d’alguna manera, en germanes molt rares».
L’actriu també va recordar la guionista Isa Campo i Icíar Bollaín, la directora de la pel·lícula. «Ella maneja molt bé el material emocional i treballa molt bé amb els actors, potser perquè també ha sigut intèrpret i sap extreure de nosaltres el millor».
Gran dama del teatre
Blanca Portillo es va fer popular en el terreny de la comèdia popular gràcies a la sèrie de televisió ‘Siete vidas’ i, tot i que ha participat en multitud de pel·lícules, amb el temps s’ha convertit en una de les grans dames del teatre del nostre país. Les taules han sigut el seu espai natural des que va començar a treballar a mitjans dels 80 i s’ha embarcat en nombroses produccions que li han valgut un bon nombre de guardons, entre els quals, cinc premis Max, en les quals sempre ha demostrat la seva valentia a l’hora de trencar els estereotips i els rols de gènere. Ha sigut Hamlet, inquisidor a ‘Alatriste’ amb el cap rapat i ‘la princesa’ Segismon de ‘La vida es sueño’. Cap repte l’ha acovardit, tampoc embarcar-se en les seves pròpies produccions teatrals, com ‘Siglo XX, que estás en los cielos,’ ‘Don Juan Tenorio’ o assumir el càrrec de directora del Festival de Mèrida.
Assegura que mai ha tingut pressa. «El que hagi d’arribar, bé. I si no arriba, no passa res», diu l’actriu. «Només tinc pressa per fer coses boniques abans que se m’acabi el temps». En aquests moments, Blanca Portillo es troba representant a Madrid l’obra de Juan Mayorga ‘Silencio’, en la qual torna a vestir-se d’home per encarnar el mateix dramaturg quan va ingressar a la Reial Acadèmia, convertint el seu discurs en espectacle teatral. Aquest estiu es posarà en mans de Paula Ortiz per protagonitzar la seva pròxima pel·lícula, en la qual serà Santa Teresa de Jesús en una adaptació de l’obra de Mayorga ‘La lengua en pedazos’, al seu torn basada en ‘El libro de la vida’, de l’autora. També la veurem a ‘El día menos pensado’, sèrie de pròxima estrena a Prime Video creada per Adolfo Valor i Cristóbal Garrido.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034