A París

França exposa per primera vegada el manuscrit d’‘El Petit Príncep’

Una mostra recorre la vida de Saint-Exupéry a través de nombrosos objectes de l’escriptor i aviador

França exposa per primera vegada el manuscrit d’‘El Petit Príncep’

AFP / STEPHANE DE SAKUTIN

1
Es llegeix en minuts

França exhibirà per primera vegada el manuscrit d’‘El Petit Príncep’, en ocasió d’una mostra dedicada al seu creador, Antoine de Saint-Exupéry, a partir de dijous al Museu de les Arts Decoratives de París.

L’exposició ‘A la recerca del Petit Príncep’, que estarà oberta fins al 26 de juny, es compon de multitud d’objectes de l’escriptor i aviador.

El conte va ser escrit el 1942 als Estats Units, a Nova York i a Asharoken, un poble costaner de Long Island (nord-est).

Quan, l’abril de 1943, Saint-Exupéry va marxar dels Estats Units per combatre contra les tropes nazis, va donar el manuscrit a la seva amant, la periodista Sylvia Hamilton, qui se’l va vendre a la Morgan Library & Museum de Nova York 25 anys després.

Aquarel·les originals

Aquest museu ha deixat alguns dels fulls més importants d’aquest tresor literari, incloent les aquarel·les originals, pintades pel mateix Saint-Exupéry, que representen l’asteroide del Petit Príncep –que és la coberta del llibre– i una altra en la qual apareix el Petit Príncep amb el seu llarg abric de folre vermell.

La mostra plasma tota la profunditat de la inspiració que va desembocar en aquesta obra mestra, des de la infància de Saint-Exupéry i una carta escrita a la que més tard seria la seva dona, Consuelo, el 1930, en què esmenta «un nen que va descobrir un tresor» i «es va tornar melancòlic», fins als esbossos en els quals va anar donant forma a l’heroi.

Notícies relacionades

L’aviador, desaparegut durant una missió al mar Mediterrani el juliol de 1944, no va viure per veure l’èxit planetari de la seva obra.

Però, al final de la seva vida, en la qual el llibre només havia sigut editat als Estats Units, en anglès i en francès, «el personatge i l’autor van acabar per confondre’s», va explicar la comissària de l’exposició, Anne Monier-Vanryb.