MÉS PERIÓDICO
Rose Matafeo: ella sola ha ressuscitat la comèdia romàntica amb ‘Starstruck’
La còmica neozelandesa s’ha convertit en la reina del boca-orella amb aquesta sèrie que actualitza i restitueix l’honor del gènere romàntic
A aquesta neozelandesa de 30 anys amb una ment bulliciosa i elèctrica se li atribueix l’última gesta del ‘showbusiness’: haver ressuscitat un gènere, la comèdia romàntica, que feia anys, si no dècades, que esperava que algun valent restituís el seu honor. Amb la sèrie de dues temporades ‘Starstruck’ (HBO Max), Rose Matafeo, protagonista i creadora, s’ha convertit en la filla extravagant que l’escriptora i guionista Nora Ephron i l’actriu Meg Ryan mai van tenir. I el que és millor per a ella, en la reina absolutista del boca-orella gràcies a aquesta ficció en la qual una noia a punt de fer els 30 que enllaça feines-de-merda a Londres i que no compleix cap requisit de la cort d’Instagram té un embolic d’una nit amb una estrella del cine d’acció... sense tenir remota idea de qui és. «¡Ets una estrella! ¡No pot ser que consentís el sexe oral!», exclama ella l’endemà. «¿Consentir? ¡Tu me’l vas demanar!», replica ell (Nikesh Patel), ‘partenaire’ d’humor discret i inesperada tendresa.
La seva diferència d’estatus, un dels nusos de la trama, explota de manera incòmoda quan, en la seva segona cita, ella ensopega amb un grup de paparazzis al sortir de la casa d’ell. «Estàs fora de perill, es pensaven que era la dona de la neteja. La rapidesa amb què ho han pensat ha sigut bastant ofensiva», explica la Jessie –al·lèrgica al romanticisme i a la cultura de la celebritat– al Tom, en una treva d’aquest laberint emocional que en la segona temporada explora què els pot passar als personatges del gènere després dels títols de crèdit. «És sexi que un home rigui les bromes d’una dona. Encara resultauna mica estrany en una comèdia romàntica i en la vida en general», deia Matafeo fa uns dies a ‘The New Yorker’.
De Nova Zelanda a Londres
Notícies relacionadesExperiència en el sector no li falta. De mare escocesocroata i pare samoà –tots dos, atenció, de l’Església rastafari–, als 13 anys ja volia ser còmica i als 17 veia cada setmana ‘El diario de Bridget Jones’ mentre es preparava per coronar-se com a valor emergent al festival de la comèdia de Nova Zelanda. Després de comprovar que als clubs de ‘stand-up’ les dones eren pur exotisme, se’n va anar a Londres amb el nòvio que tenia llavors, James Acaster.
La cosa, contra tot pronòstic, va funcionar. Una obra seva, ‘Horndog’, va guanyar el premi de comèdia del Festival d’Edimburg. Després, juntament amb dos col·legues –la guionista Alice Snedden i l’actriu Emma Sidi– va modelar ‘Starstruck’, la filmació del qual es va posposar a la tardor del 2020 per la covid. La resta és història. «Soc ètnicament ambigua i tinc els cabells arrissats –diu Matafeo, amb una sèrie i una obra de teatre en cartera–, així que estava cridada a ser el personatge que diu una cosa divertida i després desapareix». És més. El seu paper també sembla que recorda a milions d’adolescents asfixiades per la pressió estètica que, més enllà dels cànons opressius, la vida pot ser molt interessant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.