Compte enrere del festival

Sónar 2022: torna la llum després de mil dies de foscor pandèmica

  • La gran cita de les músiques avançades torna en gran després de dos anys de cancel·lacions per la covid i oferirà entre el 16 i el 18 de juny un total de 176 activitats entre el festival i la renovada fira tecnològica-creativa Sónar+D.

Sónar 2022
4
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Ningú en bon seny hauria pogut imaginar que el concert de Matthew Herbert amb la Brexit Big Band al Teatre Grec, la nit del 21 de juliol del 2019, seria l’últim del festival Sónar en gairebé mil dies. Des d’aquella fabulosa vetllada de clausura, la gran cita de les músiques avançades s’ha vist obligada a cancel·lar dues edicions, les del 2020 i el 2021, per dramàtiques raons sanitàries conegudes per tothom. I, tot i que va poder recuperar cert pols amb sengles edicions especials a la tardor i sengles viatges a les seus d’Istanbul i Lisboa, no serà fins ara, just d’aquí un mes, que el Sónar tornarà a ser la bategant festa musical, tecnològica i creativa de cada estiu barceloní des del gairebé antediluvià 1993. Un total de 176 activitats i més de 200 artistes entre el Sónar pròpiament dit i la fira paral·lela Sónar+D, destinades a esborrar, entre el 16 i el 18 de juny, dos funestos anys i mig de foscor pandèmica.

«Han sigut mil dies sense el Sónar que tots coneixem, però no hem estat parats, ni de bon tros», va afirmar ahir Ricard Robles, codirector del festival, a la presentació oficial d’aquesta 29a edició. «Tornem amb més ganes que mai. Aquest temps ens ha servit per revisar i repensar el festival, la seva vocació de ser mostrari i laboratori de la diversitat cultural del nostre temps», va afegir. En aquest sentit, el Sónar+D experimentarà una mutació més notable respecte a altres edicions: abandona el tradicional espai al pavelló 4 de Fira de Montjuïc (el de la vacunació, sí) per ocupar el Palau de Congressos i la intenció és que la programació (conferències performatives, classes mestres o xous tecnològics) sigui més accessible per al públic diürn del festival. «Es dilueixen les fronteres entre festival i congrés. Serà una experiència completament nova», afirma el director.

Artistes més creatius que mai

El cartell d’aquesta 29a edició està tancat des de fa setmanes, per la qual cosa no hi ha sorpreses ni revelacions a la vista. Recordem alguns dels noms més destacats del cartell, pur i estimulant eclecticisme artístic: The Chemical Brothers, Moderat, The Blaze, Arca, C. Tangana, Nathy Peluso, Maria Arnal i Marcel Bagés, The Blessed Madonna, Morad, Folamour, Samantha Hudson... No acabaríem. «Potser és pel temps de què han disposat, però crec que aquest any els artistes han sigut més creatius que mai. Expandeixen i posen al límit les fronteres del festival», assegura el també codirector Enric Palau, que va incidir en el concert que oferirà Niño de Elche amb Ylia i la Banda La Valenciana per explicar què significa, literalment, desafiar els límits i saltar a l’hiperespai: «El seu espectacle Concert de músika de festa reinterpreta la música popular i la creua ni més ni menys que amb el so bakala, les raves i la tradició flamenca». 

El Sónar-2022 es defineix a si mateix com «la pista de ball més gran del món», allargant la gresca fins que surti el sol (concretament, les 7.00 hores de dissabte i diumenge) amb indiscutibles estrelles del ‘clubbing’ mundial, com Reiner Zonneveld, Charlotte de Witte, Anfisa Letyago i, per descomptat, Richie Hawtin. Aquest any visiten el festival artistes de cinc continents, en una excitant mostra de la diversitat cultural de la qual fa bandera el festival. Palau, sempre prescriptor de primera, ens va advertir de la visita de Scorpion Kings, «reis del nou gènere de referència a Sud-àfrica, el house amapiano», del qual oferiran una espectacular sessió de sis hores a l’escenari circular de SonarCar, dissabte a la nit.

Un any «excepcional»

Notícies relacionades

El mes d’abril, el Sónar va obrir sucursal a Lisboa, en una exitosa experiència que, segurament, tindrà continuïtat. Atès que el Primavera Sound oferirà al 2023 edició doble a Barcelona i Madrid, als codirectors del Sónar se’ls va preguntar a la roda de premsa sobre la possibilitat que, algun dia, el festival obri seu a la capital d’Espanya. ¿Han rebut alguna trucada d’Ayuso? Robles i Palau van somriure. «Rebem moltes trucades. El Sónar és un festival que complirà 30 anys al 2023 i està completament arrelat a la ciutat. Ens encanta anar a Lisboa o Istanbul com a ambaixadors d’una manera de fer, som feliços d’exportar, però sempre tornant aquí», va concloure Robles, que tampoc es va allargar més de l’imprescindible quan se’ls va interpel·lar sobre l’aclaparadora acumulació de festivals a Barcelona, que pràcticament veurà com s’enganxa el Primavera, en la doble edició del 2 al 12 de juny, al Sónar, que alça el teló el 16: «Som en un any excepcional i les administracions estan treballant perquè la ciutat no se senti saturada i sigui un bon any per a tothom».

Amb un pressupost de 9,4 milions d’euros, molt similar al del 2019, la majoria procedents de recursos propis, el Sónar assegura que no té una previsió de públic assistent, però sí d’aforament: 17.000 persones diàries per al Sónar de Dia, i 32.000 per al Sónar de Nit. No s’emetrà «res» per streaming, a diferència d’altres anys, i hi haurà activitats fora del recinte de la Fira, sota l’epígraf de SonarExtra: el projecte Hiperorgan al Palau Güell, la instal·lació immersiva Transient de Quayola a l’Hotel ME Barcelona i la instal·lació Sondear, de Mika Vainio, ja mort, a la Tàpies, per posar-ne tres exemples. 

Sónar 2022: torna la llum després de mil dies de foscor pandèmica

Sónar