La fonoteca del cantautor

Així és la col·lecció de discos ‘galàctica’ de Sisa, abans que «s’acabi podrint-se en un abocador»

  • El cantautor retirat compta amb uns 4.000 vinils que ha anat atresorant des que tenia 14 anys, i creu que l’actual culte al format respon a un «fetitxisme romàntic» amb caducitat

  • La venda de vinils es dispara i col·lapsa les fàbriques

  • Així és l’oceànica i hiperordenada col·lecció de discos del ‘dj’ Ángel Molina

Així és la col·lecció de discos ‘galàctica’ de Sisa, abans que «s’acabi podrint-se en un abocador»

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Sisa va adquirir el seu primer disc (de vinil, naturalment) fa 60 anys: va ser l’epé de The Shadows amb el tema ‘Apache’, la melodia del qual li havia arribat a través del ‘jukebox’ del bar del seu carrer, al Poble-sec. «Dos xavals del barri, l’Antonio i l’Artur, i jo, estàvem flipats amb el so d’aquelles guitarres elèctriques», recorda. «I quan vaig començar a treballar, amb 14 anys, em vaig comprar el primer tocadiscos, un Cosmos portàtil blau, i de la mateixa botiga em vaig emportar el meu primer disc, aquest epé de The Shadows».

Sis dècades després, Jaume Sisa acumula a casa uns 4.000 vinils, que no està gens malament. El CD no és el seu fort: amb prou feines en té «un centenar o dos». Parlar d’acumular potser soni una mica fort, però ell mai es va proposar convertir-se en un col·leccionista, sinó que «la vida», diu, ha configurat aquesta provisió de material «d’una manera espontània, com la naturalesa». Disposa d’un «bon equip d’alta fidelitat dels anys 70», un venerable Vieta, «retocat i actualitzat», ja que sense un giradiscos de qualitat «és millor sentir els discos en streaming». Aquí està, col·locat al saló de casa seva, a Barcelona. «En lloc de televisor, tinc el tocadiscos». 

Obres completes de Battiato

La de Sisa és «una col·lecció galàctica», per descomptat, que l’ha anat acompanyant al llarg de la vida, allà on s’ha instal·lat, a Barcelona o a Madrid, i «en què hi ha una mica de tot», com correspon a la seva secular mirada esfèrica a la realitat. «Tinc des de barroc a música experimental, i jazz, folklore, rock, cançó, flamenc, ‘copla’, tango...», enumera. «I tota l’obra de Battiato, des dels primers discos amb aquelles òperes electròniques expressionistes». 

Elapés d’altres favorits, com la Incredible String Band i Van Dyke Parks, alguns adquirits en botigues de segona mà en què es troben relíquies. «I bandes sonores, i àlbums de tribus africanes i cants berbers». Ara que ho pensa, només un estil queda extramurs: el heavy metal. «Mai m’ha interessat. Bé, Led Zeppelin, sí, però això no és heavy». Últimament gairebé no en compra, diu. «I escolto molt poca música». Tot i que un grup li ha cridat l’atenció: La Ludwig Band, «perquè toquen amb arrugues i taques». 

Notícies relacionades

Sisa creu que l’auge del vinil com a objecte ‘cool’ respon a «un fetitxisme romàntic». Però ho observa amb comprensió. «Entenc que els joves vulguin recuperar-lo, perquè és com mirar de recuperar una època que no van viure i que creuen que va ser paradisíaca», observa. «Perquè tots els joves amb sensibilitat i criteri pensen que abans el món era millor i, d’aquesta manera, senten que, si toquen l’objecte, estan tocant aquesta realitat». L’àlbum, com a finestra màgica. «Però és una moda. Quan hagi passat aquesta generació, d'aquí 20 anys, els vinils seran relíquies per a quatre bojos».

Excés de donacions

Un escepticisme semblant dispensa quan li preguntem pel futur dels seus estimats vinils. «Totes aquestes col·leccions de discos, com les de llibres, s’acabaran podrint en un magatzem o en un abocador», vaticina, implacable. «¡Perquè n’hi ha moltes! Hi ha hagut una producció industrial tremenda, milions i milions de discos, i no hi ha canals per absorbir-los. Tothom vol deixar la seva empremta i donar les col·leccions a arxius, biblioteques, museus... ¡Però si allà no saben què fer-ne! ¡Ja no admeten res!». Però, d’aquí a posar la seva a la venda a la web discogs.com hi ha una tirada. «No en tinc necessitat. Els discos són com la foto de la primera comunió, que no te la mires, però és allà».