Enemigues públiques del règim rus
Maixa, de Pussy Riot: «Putin és un maníac que pretén ser un nou Stalin»
El col·lectiu punk surt de gira per Europa per denunciar la guerra d’Ucraïna amb l’espectacle ‘Riot days’, després que Maixa, Maria Aliokhina, en arrest domiciliari per la seva tasca activista, fugís de Rússia per instal·lar-se a Islàndia
Fa gairebé 10 anys, el 17 d’agost del 2012, cinc noies amb passamuntanyes prenien l’altar de la catedral de Crist Salvador, de Moscou, a cop de guitarra punk, per demanar a la mare de Déu que fes fora Putin del seu país. L’actuació del grup, Pussy Riot, va ser avortada després de tot just un minut i la sentència que els va caure a sobre, de dos anys de presó, no les va escarmentar contra seguir endavant amb la seva arriscada missió: «Denunciar la situació que viu Rússia, que ara ha empitjorat dràsticament amb la guerra», apunta a aquest diari per via telefònica la seva portaveu Maria (o Maixa) Aliokhina.
Reincident en les seves accions de denúncia, Maixa es va escapar de Rússia fa unes setmanes, burlant-se dels duaners amb la seva vestimenta de repartidora de menjar. Va passar a Bielorusia, després a Lituània, i d’allà va volar a Islàndia, on té amics en la comunitat artística i des d’on va partir després per emprendre una gira europea amb Pussy Riot que aquesta setmana està per terres alemanyes i que recalarà a Barcelona (Razzmatazz 2) l’1 de juny. «He estat en llibertat restringida des de fa gairebé any i mig», explica Maria Aliokhina. «Em van arrestar sis vegades, 15 dies tancada cada vegada, i finalment en arrest domiciliari, obligada a portar un braçalet electrònic».
Censura de guerra
Fins ara havia deixat clar que no pensava abandonar Rússia, casa seva. «Vaig decidir sortir per portar a terme la gira, tal com estava planejat des del novembre passat. A Rússia les nostres actuacions són il·legals, qualsevol cosa ho és. Però no puc parlar dels meus plans perquè són extremadament impredictibles. Ara estem concentrats en el xou i fem el que podem», assenyala, alhora que recorda com estan les coses al seu país. «És il·legal dir guerra a la guerra, i difondre fotos de Butxa o informacions sobre els soldats russos que han mort. Han tancat gent coneguda a Occident, com Vladímir Kara-Murzà [periodista i opositor], per haver parlat contra la guerra en el parlament d’Arizona. És una censura de guerra i per qualsevol cosa poden obrir-te un expedient criminal».
La seva fugida és només una més, assegura, a sumar als «gairebé quatre milions de persones que han marxat de Rússia des del principi de la guerra». Conseqüència d’un conflicte en el qual «els propagandistes dels mitjans russos treballen per alimentar odi en la població i per això són tan responsables com els militars». Opinants televisius que parlen com si res de llançar míssils a París o Berlín. «No estan provocant, sinó demostrant permanentment el seu poder».
Llaços trencats
I aquí, ¿el senyor Putin, ha superat les seves expectatives? «És un maleït maníac que pretén ser un nou Stalin guanyant els nazis. Però ara no hi ha nazis, i aquesta és una guerra sagnant contra un país en el qual hi ha profunds llaços familiars. Molts russos amb familiars a Ucraïna, i al revés, i aquests vincles ja no tornaran a ser els que van ser». Maixa creu que els anuncis d’embargament del petroli i el gas russos per part de la Unió Europea «arriben tard i són insuficients, però és un començament».
Notícies relacionadesTot això impregna ‘Riot days’, l’espectacle que Pussy Riot porta de gira, que es basa en el llibre del mateix títol publicat per Aliokhina el 2017. «És el nostre manifest de llibertat i pau. La meva història des de la meva primera acció fins al meu últim dia de presó, ampliada amb referències a la guerra d’Ucraïna», explica. Una ‘performance’ que ella qualifica de punk, no tant pensant en el gènere musical sinó «com a forma de vida», influïda tant per referents internacionals (una Lydia Lunch) com, sobretot, «artistes punks de l’època de la perestroika, com Kino».
Pussy Riot segueix el seu rumb com a col·lectiu obert: una altra integrant, Nadia Tolokonnikova, viu als Estats Units. «Som en llocs diferents, però lluitant per les mateixes causes, a favor dels drets humans», remarca Maria Aliokhina, que, malgrat el seu currículum, no es considera una dona intrèpida. «És difícil de dir. Si veus el que està passant a Ucraïna, no pots dir-te a tu mateix valent».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034