Sentència
Johnny Depp guanya Amber Heard en el seu judici creuat per difamació
Ell n’hi haurà de pagar 2 milions a ella
El judici més mediàtic i sòrdid de la temporada ha arribat, de moment, al final. Després de sis setmanes de procés civil en un tribunal del comtat de Fairfax, a Virgínia, i després de 13 hores de deliberació en tres dies, els set membres del jurat popular que tenien a les seves mans la decisió sobre les acusacions creuades de difamació entre Johnny Depp i la que entre el 2015 i 2016 va ser la seva dona, Amber Heard, han arribat aquest dimecres als seus veredictes, que representen una victòria contundent per al protagonista de la saga de ‘Pirates del Carib’ i només parcial per a l’actriu d’‘Aquaman’.
Depp, de 58 anys, va demandar Heard, de 36, després que ella publiqués el 2018 un article d’opinió a ‘The Washington Post’. En aquesta columna, sense citar expressament l’actor, Heard es va identificar com una figura pública que representava l’abús domèstic. L’actor assegura que l’impacte d’aquest article va ser «devastador» per a la seva carrera i la seva reputació i va demanar 50 milions de dòlars.
El jurat ha estat d’acord amb ell. Ha considerat que les tres afirmacions que se sotmetien a examen en aquest judici van ser falses, van difamar l’actor, i es van fer amb malícia per part de Heard. Sense arribar a la xifra que demanava l’actor, han considerat que Heard ha de pagar 10 milions de dòlars en forma de compensació i 5 més com a càstig.
En el cas de Heard, que va respondre amb una altra demanda per difamació per tres declaracions que un advocat de Depp va fer als mitjans en què va titllar les acusacions de l’actriu de «falsedats», el jurat només ha considerat l’actor responsable de difamació per una d’aquestes frases del seu lletrat. Han imposat una multa compensatòria de 2 milions de dòlars, molt lluny dels 100 que demanava Heard.
L’actor, que el cap de setmana es va desplaçar al Regne Unit i va aparèixer en un concert de Jeff Beck, no ha tornat als Estats Units per a la lectura dels veredictes. Heard sí que era al tribunal de Fairfax aquest dimecres i s’ha mostrat compungida durant la lectura de les decisions».
El veredicte posa fi, de moment, a la disputa legal entre Depp i Heard, tot i que no es descarta que hi hagi recursos. En qualsevol cas, la reputació dels dos s’ha vist indubtablement perjudicada per un judici que des de fa set setmanes ha exposat amb tota mena de detalls i versions contradictòries una relació que clarament es va tornar turbulenta i tòxica i que, sobretot, ha posat sota el microscopi la seva personalitat i les seves accions, incloent les addiccions de l’actor.
«Patró de violència»
Heard ha denunciat des de l’estrada agressions sexuals i un «patró de violència» que Depp ha negat rotundament i repetidament. Ell, que el 2020 va perdre al Regne Unit una demanda per difamació contra el tabloide britànic ‘The Sun’ per haver-lo anomenat «maltractador de la seva dona» en un cas en què el jutge va considerar que hi havia proves que almenys havien tingut lloc 12 de les 14 agressions que se li atribuïen, ha acusat la seva exdona de ser qui el va assaltar físicament i verbalment.
El judici s’ha convertit en un autèntic fenomen als mitjans i les xarxes socials, on el recolzament aclaparador a l’actor ha anat en paral·lel als atacs i ridiculització de l’actriu. I per això ha obert socialment ferides més enllà de les que afecten els intèrprets. Nombroses veus especialitzades en el treball amb víctimes de violència de gènere, per exemple, han estat fent saltar les alarmes per l’impacte que la resposta social que s’ha vist en aquest procés pugui tenir en dones víctimes d’abús. Adverteixen que hi haurà qui es desanimi a denunciar vist el tracte dur que ha rebut Heard.
A les crítiques s’afegia aquest dimarts en un article a ‘Vanity Fair’ Monica Lewinsky, una dona que va viure en carn pròpia els efectes de l’escrutini i la burla pública quan la seva relació sexual amb Bill Clinton quan era president dels EUA es va convertir en centre d’un escàndol polític.
«Trist espectacle legal»
Notícies relacionadesLewinsky, que titula la seva peça assegurant que «tots som culpables», ha posat bona part del focus en la forma que amb les xarxes socials s’ofereix i consumeix ara «xafarderia, notícies i entreteniment». Recordava que molta gent no ha seguit la cobertura en viu sinó a través de petites bombolles d’informació, imatges, vídeos i mems a TikTok, Instagram, Twitter, Facebook... «Ens desfem del pensament crític i el substituïm per l’emoció fàcil. Aquest consum dispers no permet una comprensió real», ha escrit.
Lewinsky va més enllà i a la peça assegura també que «perquè el judici ha estat disponible a les nostres pantalles, pensem de forma subconscient que tenim un ‘dret’ a mirar i veure i jutjar i comentar». I acaba dient que «aquest espectacle legal ja hauria sigut prou trist si només hagués impactat les vides personals de Depp, Heard i els seus éssers estimats; si consideréssim com ha impactat supervivents de violència domèstica i qui ha buscat força en el moviment MeToo», però es mostrava més preocupada per «les implicacions més àmplies» en la cultura: «Les formes en què hem atiat les flames de la misogínia i, per separat, el circ dels famosos».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia