Festival de músiques avançades

Les 10 actuacions imprescindibles del Sónar 2022

  • Jordi Bianciotto i Ignasi Fortuny seleccionen una desena de cites d’alta volada d’aquesta edició del Sónar, que aquest dijous torna a la hiperactivitat després de dos anys de cancel·lació forçosa per la pandèmia

Les 10 actuacions imprescindibles del Sónar 2022

Sónar Festival

5
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Festival Internacional de Música Avançada ressorgeix a partir d’avui, després dels ajornaments forçosos del 2020 i el 2021, amb un centenar de concerts distribuïts pels escenaris del recinte diürn (Fira Montjuïc) i el nocturn (Fira Gran Via). Reclams internacionals i autòctons, amb estrenes i espectacles exclusius per al festival, que cobreixen les àrees més inquietes de la música electrònica i (molt) més enllà, amb tant sentit del risc com de l’espectacle. Seleccionem deu cites d’alta volada de la 27a edició de la mostra.

Rojuu

Té només 19 anys i ja en fa tres que publica música excel·lent. I per això –i per la manera com ho fa– Roc Jou és una de les veus més transcendents d’avui. Els dos álbums que ha publicat aquest any són un exemple de la seva figura artística: un disc ple de la seva sensibilitat única amb un so pop-2022 (‘Kor kor lake’); i un altre que és pura experimentació (‘Starina’). L’univers –profund i a estones fosc– del català, en què conflueixen mons diversos propis de la seva generació, és tan immens com la seva música. Dijous, 16. 16.00 hores. SonarPark (Fira Montjuïc).

Niño de Elche + Ylia + Banda La Valenciana: ‘Concert de músika festera’

El sempre discutit Paco Contreras, ‘cantaor’ exflamenc de vocació, arriba al festival amb una estrena, ‘Concert de músika festera’, orientant la brúixola a la valencianitat més lúdica i extrema, i fonent imaginaris aparentment tan distants com la ‘ruta del bakalao’ i les bandes de moros i cristians. A l’escenari comptarà amb la seva còmplice Ylia (Susana Hernández) i amb una formació d’una cinquantena de músics valencians residents a Barcelona, disposat a desafiar la noció secular de folklore. Divendres, 17. 18.15 hores. SonarPark (Fira Montjuïc).

C. Tangana

El madrileny és sens dubte un dels grans atractius del festival. El trànsfuga (originalment estava en l’alineació del Primavera Sound) portarà al Sónar l’espectacle majúscul del seu aplaudit últim disc, ‘El Madrileño’, un homenatge precís des de l’actualitat a la música espanyola i llatina. Serà, això sí, una versió més reduïda, ja que s’ha d’adaptar al context festivaler. La producció, tanmateix, serà molt similar a la de la seva gira (l’equip humà no canvia). Oportunitat per veure un xou majestuós. Divendres, 17. 21.30 hores. SonarClub (Fira Gran Via).

Nathy Peluso

L’argentina establerta a Barcelona presentarà al festival el seu electritzant disc ‘Calambre’, amb què s’ha consolidat com a vigorosa nova veu del pop llatí. La camaleònica Nathy Peluso –canta i rapeja, abraça i desafia– és un remolí que arrasa passi per l’estil que passi: hip-hop, tango, salsa... El 2018, en la seva primera i última vegada al Sónar, era una artista emergent i ara torna sent una estrella i una de les cartes guanyadores que presenta la cita barcelonina. Energia llatina. Divendres, 17. 23.25 hores. SonarPub (Fira Gran Via).

Moderat

El seu techno minimalista amb cor, arrelat en l’electrònica berlinesa de principis de segle, és de solvència contrastada, assentat en la unió dels dos titulars de Modeselektor amb Sascha Ring (Apparat). Ganes de trobar-nos amb el supergrup després de cinc anys d’inactivitat als escenaris i després de publicar, el mes passat, ‘MoreD4ta’, un treball de cert tacte escapista en què projecta les seves inquietuds davant una paradoxa moderna, l’aïllament individual en l’era de la sobreinformació. Divendres, 17. 00.00 hores. SonarClub (Fira Gran Via).

The Blaze

L’encara únic àlbum, ‘Dancehall’ (2018), d’aquest tàndem parisenc va deixar empremta amb el seu electro-house en format de cançó pop emotiva i ballable, amb vestigis de ‘French touch’ i dubstep. Sempre envoltats de certa aura de misteri i distanciament, Guillaume i Jonathan Alric (són cosins) desplegaran de matinada un espectacle amb presència audiovisual, en línia amb els seus reconeguts videoclips. Debuten al festival després del fiasco, fa tres anys, del suspès Doctor Music Festival. Divendres, 19. 2.50 hores. SonarClub (Fira Gran Via).

Morad

El Sónar va anunciar Morad per al seu festival del 2020 –edició que, finalment, ha arribat–, quan aquest ja havia començat a ser un fenomen de dimensions impredictibles. I dos anys després és un dels artistes més populars d’Espanya. Durant aquest temps, el raper de l’Hospitalet ha assaltat el ‘mainstream’ amb el relat del carrer més pur i de manera independent. Una fallada del sistema, una esquerda en la indústria. La seva presència en el Sónar és un simbòlic triomf dels marges (que sí, que hi són tot i que no se’ls miri). Dissabte, 18. 17.50 hores. SonarPark (Fira Montjuïc).

Maria Arnal i Marcel Bagés presenten ‘Hiperutopia’.

La seva segona obra, ‘Clamor’, va acumular lloances i felicitacions (també en aquest diari: millor disc nacional del 2021) amb el seu poètic frec de veus celestials i extremismes maquinals, mirall d’un món en transformació, entre l’eco de la memòria i el sospir per un nou humanisme. La cantant i el guitarrista i artificier electrònic multiplicaran l’aposta a ‘Hiperutopia’, un espectacle creat expressament per al Sónar en què es deixaran envoltar per les 36 veus del Cor de Noies de l’Orfeó Català. Dissabte, 18. 18.30 hores. SonarHall (Fira Montjuïc).

The Chemical Brothers

Notícies relacionades

Clàssic de clàssics de l’electrònica més física i invasiva, el duo de Manchester oficiarà el ritu d’alliberament postpandèmic amb el seu catàleg de ‘hits’ imbatibles, com ‘Block rockin’ beats’ i ‘Hey boy hey girl’. Tom Rowlands i Ed Simmons figuren entre els pocs supervivents de la primera onada techno, als 90, que conserven el seu estatus de reclam festivaler. Tornen al Sónar amb un espectacle que estava llest per a l’edició del 2020, fruit de la seva llarga aliança amb realitzador audiovisual Adam Smith. Dissabte, 18, 22.30 hores. SonarClub (Fira Gran Via).

Arca

Alejandra (abans, Alejandro) Ghersi, veneçolana establerta a Barcelona, és una mostra de figura crescuda en el Sónar, que aquest any accedeix per primera vegada a un dels grans escenaris nocturns. Estrena d’un xou en què recrearà la seva aclaparadora producció recent (els cinc volums de ‘Kick’), amb una electrònica tan llatina com ciberpunk, alhora tribal i avantguardista. O d’un altre món. Pas endavant per a una creadora que ha produït artistes del calibre de Björk, Kanye West i Rosalía. Dissabte, 18, 23.25 hores. SonarPub (Fira Gran Via).