Festival d’estiu de Barcelona
Grec 2022: 10 espectacles imprescindibles
Són moltes les propostes escèniques d’aquesta nova edició del Grec. Tenim tot un intens mes al davant. Aquí van alguns suggeriments per disfrutar amb nous llenguatges, teatre de text i dansa que sorprendran
Riure, emocionar-se o reflexionar. Això i molt més provoquen les obres seleccionades entre la variada programació de la nova edició del festival d’estiu de Barcelona.
‘Europa bull’
Jordi Oriol dirigeix i també interpreta junt amb una afinada companyia pluridisciplinària aquesta descarnada sàtira ambientada als despatxos de la Comunitat Europea que connecta la mitologia, la història i les contradiccions d’Europa, on conviure no sempre és fàcil. Té moments hilarants. Tot i que no ho sembli, el punt de partida de l’obra és real: la detenció d’una vaca per passar il·legalment de Sèrbia a Bulgària. Teatre Nacional de Catalunya. Del 30 de juny al 17 de juliol.
‘Immersive next to normal’
El premiat musical ‘Next to normal’ (‘Gairebé normals’) torna amb un nou format embolcallant en un espai on els intèrprets actuen a escassos metres del públic amb una escenografia singular realitzada amb espectaculars projeccions d’última generació en un espai de 2.000 metres quadrats. Alice Ripley, que va guanyar un Tony per la seva interpretació de Diana Goodman, aquesta mare amb problemes mentals, destaca en el repartiment d’aquesta nova experiència immersiva. Ideal. De l’1 al 31 de juliol
‘Immunitat’
L’autor i director Jordi Casanovas (‘Alguns dies d’ahir’, ‘Jauría’, ‘Ruz-Bárcenas’) reflexiona sobre els desafiaments a la democràcia que ha plantejat la pandèmia. ¿Van ser encertades les decisions polítiques? Planteja un joc en el qual sis persones se sotmeten a unes preguntes d’un sistema d’intel·ligència artificial per conèixer la seva opinió. Només tenen dues respostes possibles: sí o no. La Villarroel. Del 2 de juliol al 7 d’agost.
‘Seises’
L’atrevit bailaor Israel Galván sempre està àvid de noves experiències. Després de col·laborar amb cracs com Akram Khan i El Niño de Elche, ara compartirà escenari amb l’Escolania de Montserrat en l’estrena mundial d’un solo de nova creació inspirat en el ball dels Seises que solia veure de petit a la catedral de Sevilla. Música religiosa, tradició i flamenc transgressor es combinen en una proposta que no deixarà indiferent. Mercat de les Flors. 2 i 3 de juliol.
‘Runa’
La premiada coreògrafa i ballarina Lali Ayguadé s’alia amb Lisard Tranis en un espectacle ple de tensió, poesia i fisicitat ambientat en una casa en ruïnes plena de records i objectes. Un lloc des d’on ressorgir o imaginar una nova realitat. Passat i present es barregen en aquesta proposta de dansa contemporània amb duets molt diferents, un toc surrealista i música cinematogràfica. Hi ha certa connexió amb la seva aplaudida trilogia, però és l’inici d’una cosa diferent. Mercat de les Flors. Del 3 al 5 de juliol
‘Ofèlia’
El director i creador Àlex Rigola explora el tema del suïcidi juvenil preocupat per l’augment de casos i el connecta amb els personatges shakespearians d’Ofèlia i de Hamlet. Proposta hiperrealista protagonitzada per Roser Vilajosana que reflecteix l’estat d’ànim de molts joves angoixats davant un futur gris. Només hi haurà 20 persones per sessió i estaran molt a prop dels actors, formaran part d’aquest desangelat bosc on se situa la peça. Del 4 al 16 de juliol Can Trinxet (l’Hospitalet).
‘Una imatge interior’
El Conde de Torrefiel, una de les companyies catalanes més reclamades a l’estranger, posa punt final al seu cicle ‘Ultraficciones’ amb una nova proposta que investiga el conflicte entre l’individu i el col·lectiu. Imatges plàstiques, preguntes i escenes curioses que plasmen la nostra realitat i interpel·len l’espectador. ¿Algú sap què en quedarà, de la nostra civilització? Teatre Lliure de Montjuïc. Del 7 al 9 de juliol
‘MIVION (Ràdio Sarajevo)’
La Guerra dels Balcans que va acabar amb l’antiga Iugoslàvia torna a escena amb una proposta de La Conquesta del Pol Sud protagonitzada a distància per Slobodan Minic, periodista de Ràdio Sarajevo que va decidir resistir i continuar informant quan més necessari era. Muntatge documental en què participen també una noia bosniana criada a Catalunya i un jove català que no sabia res del conflicte. CCCB, del 14 al 16 de juliol.
‘El diablo cojuelo’
L’aliança de la genial agrupació de pallassos contemporanis Rhum&Cia, la Companyia Nacional de Teatre Clàssic i el premiat autor Juan Mayorga per oferir un clàssic del segle d’or en clau de ‘clown’ ha resultat tota una troballa. Rialles assegurades en un muntatge que ha triomfat entre el públic i la crítica. Creació tremendament lliure i alhora fidel a l’essència del text del segle XVII de Luis Vélez de Guevara. Teatre Condal. Del 19 de juliol al 7 d’agost.
‘Bros’
Impactant reflexió sobre l’autoritat que l’aclamat director Romeo Castellucci articula a partir d’un grup de policies que utilitzen la violència amb total impunitat. Cap és un actor professional, sinó persones escollides allà on es representa la funció. Actuen sense assajar per desig del director. La seva missió és obeir les ordres que reben a través d’una orellera. Tan brutal com desconcertant. Teatre Lliure Montjuïc. 23 i 24 de juliol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín