Procés judicial
Shakira negocia «intensament» un acord per evitar el judici per frau a Hisenda
Fonts coneixedores dels contactes asseguren a EL PERIÓDICO que l’objectiu és arribar a un acord, que passaria per l’acceptació de la pena i l’assumpció de responsabilitats
L’equip jurídic de Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) està embrancat en una «negociació intensa» amb l’Advocacia de l’Estat, la part més dura, i la fiscalia per evitar que la cantant colombiana s’assegui al banc dels acusats per presumptament haver defraudat a l’Agència Tributària espanyola 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts pròximes a l’artista. L’objectiu és aconseguir un acord com ha passat amb altres famosos, com Cristiano Ronaldo i Samuel Eto’o.
L’Audiència de Barcelona va avalar el mes de maig passat la decisió del jutge d’instrucció donar per finalitzada la investigació i que va concloure que existien «prou indicis» per continuar el procés judicial contra l’artista de Barranquilla per alguns delictes contra la Hisenda Pública per l’impagament d’impostos. La conseqüència d’aquesta resolució que rebutjava el recurs interposat per la defensa era que Shakira, finalment, serà jutjada.
La fiscalia, que va presentar la querella contra ella, així com l’Advocacia de l’Estat, que representa l’Agència Tributària, tenen ara la paraula i han de presentar el seu escrit d’acusació. Després li tocarà a la defensa. Després de la clatellada judicial de l’Audiència de Barcelona, els advocats de Shakira han intensificat les gestions per intentar un acord i poder aconseguir una sentència de conformitat. En aquest cas, el judici contra la cantant serà un mer tràmit i durarà el que tardi l’artista a acceptar davant el tribunal els termes del pacte.
Una condemna menor
L’acord passaria per una reducció de la condemna a canvi de l’acceptació d’una pena menor a la que li correspondria (amb multa inclosa), l’assumpció de responsabilitats amb l’acceptació de les imputacions se li atribueixen i el pagament del deute amb Hisenda. Aquest últim aspecte està solucionat, ja que Shakira té consignats des de fa temps els 14,5 milions d’euros que l’Agència Tributària li reclama. Un dels esculls serà quantificar la sanció que també haurà de pagar i que estableix tenint en compte la quota defraudada.
Si la negociació entre la defensa i les acusacions arriba a bon port, la cantant no només esquivarà un judici en tota forma i que pot prolongar-se durant dies, amb el consegüent desgast per la seva exposició mediàtica, sinó que eludirà el risc d’ingressar a la presó si es produeix una dura condemna. I és que el delicte per frau a Hisenda suposa d’un a cinc anys de presó i la fiscalia acusa en la seva querella la vocalista de sis d’aquests delictes. Els jutges poden suspendre l’execució de l’entrada en un centre penitenciari si la condemna no és superior als dos anys de presó.
La seva residència a Espanya
Notícies relacionadesEl debat jurídic d’aquest procés és si Shakira era resident habitual a Espanya des de l’any 2012 i es mantenia al país el mínim de 183 dies a l’any que obliga a pagar impostos a la Hisenda espanyola, al marge de les sortides ocasionals, puntuals o esporàdiques que realitzés per a les seves actuacions. Així ho sosté la fiscalia, mentre la defensa ha argumentat fins ara al contrari: el que era esporàdic eren les seves estades a Espanya.
L’Audiència de Barcelona va considerar que les fotografies que la pròpia investigada penjava a les xarxes socials, els seus bitllets d’avió o els pagaments realitzats per persones al seu servei són «mitjans aptes» per acreditar la seva residència al país. «És a dir, no és tan rellevant quan es va pagar la clínica, sinó quan va ser visitada», especifica la resolució. En canvi, els jutges no consideren una dada exculpatòria que l’artista hagi aportat un certificat de residència fiscal a les Bahames.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia