Crítica de música

Kiss, un parc temàtic obert fins al final

La banda novaiorquesa va coronar el Rock Fest amb un complet recorregut per les seves fites embolicat en pirotècnia i en aparatosos gags escènics dins de la seva anunciada gira de comiat

Kiss, un parc temàtic obert fins al final

FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Amb els anys, Kiss ha desenvolupat un tipus de concert que s’acosta més a l’atracció de parc temàtic, amb gags guionitzats, que a la imprevisible excitació que es pot atribuir a un bolo de rock’n’roll. D’acord, en les lligues majors, gairebé tots ho fan (com vam poder veure fa unes setmanes, Red Hot Chili Peppers són una de les excepcions), però els novaiorquesoshi afegeixen un plus de diligència industrial.

Notícies relacionades

Kiss es va acomiadar dels seus fans barcelonins ahir al Rock Fest (sempre i quan el seu ‘End of the road world tour’ no s’acabi eternitzant i els tinguem de tornada en enèsims espeternecs) i per a això va comptar amb l’artilleria completa de recursos, tant en attrezzo (pirotècnic) com en repertori: recorregut ampli per les fites, sobretot d’ahir i d’abans-d’ahir. Això significa que el simpàtic hard rock amb aparença glam dels 70 es va alternar amb les derives metaleres-MTV dels 80. L’aguerrida ‘Detroit rock city’ i la tornada gairebé pop de ‘Calling Dr. Love’ davant de ‘Heaven’s on fire’ i ‘Lick it up’, de quan Kiss es va confondre amb el rampant ‘arena rock’ de Mötley Crüe o WASP. I algun tema de la seva obra moderna: ‘Say yeah’, del 2009, en el qual es va registrar un augment d’afluència en la carpa de lavabos.

Sota la bola de miralls

Els fans difícilment devien sentir-se decebuts, tot i que alguns girs els treguessin dinamisme: la verborrea de Paul Stanley, certes estirades de cançons i la roda de solos (de guitarra, bateria i baix). Però Kiss, l’aparatosa atracció de fira, segueix funcionant a discreció fins al final dels dies, amb el número en el qual Stanley «vola» pujant a la tirolina (per cantar ‘Love gun’ des de dalt d’una torre), el frenesí discotequer d’‘I was made for lovin’ you’, amb una bola de miralls a la pantalla, i el comiat prometent ‘Rock and roll all nite’. Fins sempre, senyors de Kiss, o fins després.