Crítica de música
Paul Anka, tità de l’‘entertainment’ a Pedralbes
El cantant i compositor canadenc es va posar a la butxaca el públic del festival amb el vigorós repàs dels seus clàssics i les seves evocacions d’amics desapareguts com Buddy Holly, Sammy Davis Jr. o Frank Sinatra

Paul Anka va tornar aquest dimarts a l’estiu barceloní, quin signe de normalitat més gran que aquest, i amb ell un tros molt viu de la música popular nord-americana del segle XX, defensada amb la seva coneguda fermesa efusiva. El xicot canadenc que el 1957 va cantar a l’amor adolescent a ‘Diana’ continua sent un majúscul ‘entertainer’ que des que surt a escena no es proposa cap altra cosa que conquistar un a un als qui han pagat l’entrada, en aquesta ocasió en el marc, que ja va visitar vuit anys enrere, del Festival Jardins de Pedralbes.
Nit que el director de la mostra, Martín Pérez, va qualificar com «la més il·lusionant i important del festival» per la seva derivada benèfica, a favor de Sant Joan de Déu (el director gerent del qual, Manel del Castillo, va prendre la paraula per referir-se a l’acabat d’inaugurar Pediatric Cancer Center, creat per «curar més i millor»). Un vídeo amb imatges retrospectives de Paul Anka (premsa espanyola dels anys 60 i una foto moderna amb Rafa Nadal) ens va posar després en situació recordant-nos els llegendaris contorns de l’artista, que, seguint la seva tradició, va irrompre des de la platea per compartir ‘Diana’ barrejant-se amb un públic en èxtasi. Andanada d’èxits primerencs per començar, amb ‘You’re my destiny’, Tonight my love, tonight i ‘Adam and Eve’ transportant-nos a les albors de l’era pop.
Sense caigudes de tensió
Notícies relacionadesEl senyor Anka continua sent un tro als 80, tant en el pla vocal (poderosos tons alts, tot i que un fons sorrenc en certs moments) com en l’escènic, i sap com estructurar un concert perquè la tensió no decaigui. Però hi ha més: la majoria dels seus ‘hits’ són de la seva autoria, i allà va demostrar una notable flexibilitat estilística a l’hora de recordar-nos les seves aportacions al malaguanyat Buddy Holly (‘It doesn’t matter anymore’, en una vigorosa desviació a dues guitarres acústiques completada amb ‘By bye love’, de The Everly Brothers), a Sammy Davis Jr. (la memorable ‘I’m not anyone’, que el seu vell amic va liderar des de la pantalla) i fins i tot a Michael Jackson (el número soul-pop ‘Love never felt so good’).
Peces amb què Anka ens va venir a dir que al llarg de la seva carrera ha sabut deixar el seu ego en un segon pla i escriure pensant en altres veus i caràcters. L’èxit més gran allà va ser la lletra (anglesa) de ‘My way’, gloriós vestit a mida per a Frank Sinatra, una figura que va evocar també posant-se en disfrutable manera ‘crooner’ amb ‘Strangers in the night, That’s life’ i un triomfant ‘New York, New York’ que va posar el clímax, abans de tornar a ‘Diana’ una vegada més.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Recuperació progressiva Rodalies reinicia el servei de manera gradual però sense arribar a Lleida ni Tarragona
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Apagada El Govern central redueix al mínim la causa de l’apagada per ciberatac i investiga una fallada tècnica
- Infraestructures Rodalies serà gratuït durant tota la jornada quan els trens comencin a circular