Informe anual del CoNCA
Elvira Dyangani Ose: «Hi ha un sentit a l’alça de recuperació»
La directora del Macba constata que hi ha moltes ganes per part de la ciutadania de recuperar el contacte amb l’art
Les dades del CoNCA respecte als museus no semblen preocupar massa la directora del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba). Elvira Dyangani Ose, que fa un any va ser elegida responsable d’aquest gran museu situat al Raval, ha vist en els últims mesos una recuperació de públic més gran. Les seves sensacions són bones respecte al Macba. «Fa poc vaig fer una reunió amb directors i directores d’altres centres d’art contemporani d’Espanya. Tots notem un sentit a l’alça que caldrà confirmar després de l’estiu, una època molt forta per als museus», ha destacat Dyangani, que aquest dimecres ha assistit a la inauguració d’‘Una conjunció de factors’, una exposició dedicada a l’artista brasilera Cinthia Marcelle.
El 2021, l’any analitzat per l’informe del CoNCA, els museus encara van tenir algunes restriccions quant a volum de públic. Així, van rebre un total de 7,8 milions de visitants que, malgrat ser un 76,5% més que l’any anterior, només van representar un 31% dels visitants respecte al 2019. El nombre de participants a les activitats realitzades per aquests centres també va augmentar però continua representant només un 40% de les xifres d’assistents anteriors al confinament.
Les perspectives per a aquest any són millors. «Tant els meus col·legues a Espanya com a l’àmbit internacional estem comprovant que torna a la cultura, que els espais dels museus es tornen a habitar». La gent vol retrobar-se però també disfrutar d’activitats a l’aire lliure. Abans de la pandèmia, el Macba tenia un 60% de públic estranger i 40% local. Arran de la covid, les xifres han canviat i ara només el 40% és estranger. La recuperació del turisme és una cosa que pot canviar aquests paràmetres. «Potser arribem a la paritat». Se la veu optimista. «Hi ha una certa alegria cautelosa». Té motius per ser-ho. «El mes de juny el museu va registrar una tendència a l’alça que superava per descomptat la dels dos últims anys i igualava l’assistència del 2019». Creu que hi ha ganes de recuperar el contacte amb l’art.
Notícies relacionadesEl seu objectiu a l’arribar al Macba era reduir-ne elitisme i acostar-lo a l’artista local. El seu balanç és positiu. «Ha sigut molt intens, molt bonic i amb molt treball interior», assenyala aquesta dona afrodescendent nascuda a Còrdova el 1974. Les seves idees van calant. «Ens hem obert més a la ciutat i al sector». Destaca que l’arribada d’Eduard Vicente «i la seva capacitat de cohesió social ha permès començar a fomentar un museu dels afectes, porós, que té el Raval i les seves comunitats com a focus principal de la nostra política i activitats».
En l’exposició de Teresa Lanceta es va poder veure la feina de tres anys que l’artista va realitzar amb professors i estudiants de l’Institut Miquel Taradell del Raval per realitzar el mapa dels oficis del Raval. «La visió d’ells mateixos i del seu barri ha canviat. També ha canviat al museu. Va ser bellíssim veure les sales del museu explicades per aquests nois de 12 i 13 anys de tantes cultures diferents».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034