Debut a Barcelona
Soul II Soul obre el Mas i Mas Festival
El grup que va revolucionar l’escena negra britànica i va triomfar amb temes com ‘Back to live’ i ‘Keep on movin’ ofereix aquest dijous el seu primer concert a Espanya al Palau de la Música Catalana
El veterà grup afrobritànic Soul II Soul, que va llançar cançons com ‘Back to live’ i ‘Keep on movin’ debuta a Barcelona aquest dijous. Seran els protagonistes del concert inaugural del 19è Mas i Mas Festival al Palau de la Música Catalana. El concert del seu ‘Club Classics Tour’ a la capital catalana serà l’únic fora del Regne Unit del grup fundat pel ‘dj’ Jazzie B. La banda, guanyadora de dos premis Grammy, va revolucionar la cultura urbana i l’escena de la música negra londinenca a mitjans de la dècada de 1980. La seva fórmula, un còctel de hip-hop, reggae, soul, funk i pop i les seves lletres lluminoses i carregades de bon rotllo, van connectar amb un públic ampli a Europa i els EUA.
Per a Joan Mas, ànima del Mas i Mas Festival, Soul II Soul és un referent. «Era un dels grups que més sonava quan ens vam fer càrrec del Jamboree el 1993. Aquest era el rotllo que es portava fa gairebé 30 anys i volíem recuperar-ho per retre homenatge a aquesta època», declara Mas. Per sort, el grup continua en actiu i ha recuperat la cantant Caron Wheeler, anglesa d’origen jamaicà que més enllà de Soul II Soul té diversos discos en solitari.
El festival que anima l’agost barceloní i comença quan s’acaba el Festival Grec, es tancarà el 7 de setembre amb una gran festa a Paral.lel 62, l’antiga Sala Barts, on actuaran, entre altres, el saxofonista i raper londinenc Soweto Kinch i la cantant Mamani Keïta.
150 actuacions
El Mas i Mas festival comptarà amb 150 actuacions de diversos estils. Hi haurà jazz i música urbana al Jamboree, flamenc al Tarantos i música electrònica per ballar al Moog. Aquest primer cap de setmana del Mas i Mas festival destaca l’actuació del pianista Albert Marquès amb ‘Freedom first’, un àlbum creat per impulsar l’alliberament del poeta i activista afroamericà Keith Lamar, com han informat avui dijous els organitzadors del festival. El nom de l’àlbum es correspon també amb el nom de la campanya posada en marxa per alliberar Lamar, condemnat a mort en una presó d’Ohio per un crim que, assegura, mai va cometre. La seva veu se sent al disc recitant textos propis.
Marquès va reunir a ‘Freedom First’ grans noms del jazz com Erin Corinne (veu), Manel Fortià (contrabaix) i Marc Ayza (bateria), que també l’acompanyaran en el Mas i Mas Festival. Després de la seva actuació, el mateix dia, es podrà disfrutar del projecte Firewask, auspiciat per The Changes, segell de referència del nou jazz barceloní amb el trompetista Oriol Vallès, els saxofonistes Héctor Floría i Perico Sambeat i el pianista Xavi Torres.
De Tazelaar a Blake
Notícies relacionadesLa programació de l’agost compta tant amb saxofonistes internacionals com Hideon Tazelaar, que ha col·laborat amb l’organista Lonnie Smith, entre altres, com destacades figures com el pianista Cyrus Chestnut en substitució del veterà George Cables, que no vindrà per motius de salut. Entre els saxofonistes figuren Wayne Escoffery, fundador del col·lectiu Black Art Jazz; Jean Toussaint, Jasper Bloom, Sylwester Ostrowski i Seamus Blake.
Per part local destaca el versàtil Joan Chamorro (saxo tenor), que juntament amb Joan Monné (piano), Giuseppe Campisi (contrabaix) i David Xirgu (bateria), recordarà la gravació de ‘Baritone Rhapsody’ el 2008, primer disc que va fer abans de bolcar-se a donar a conèixer els joves talents de la seva aclamada Sant Andreu Jazz Band. En el concert avançarà alguns temes del seu nou projecte ‘Baritone Rhapsody 2’. També destaquen els nous projectes de les joves Magalí Datzira, cantant i contrabaixista, que presentarà les cançons del seu primer àlbum el 24 d’agost o la cantant i pianista barcelonina Atenea Carter.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.