Guia de visionaments

Si estàs ansiós per veure ‘Bullet train’, no t’has de perdre aquestes 10 pel·lícules de trens

Aprofitant la imminent estrena de l’‘actioner’ que protagonitza Brad Pitt, seleccionem una desena de títols en què el ferrocarril és un personatge més, quan no figura clau, de la història

Si estàs ansiós per veure ‘Bullet train’, no t’has de perdre aquestes 10 pel·lícules de trens

20th Century Fox

6
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

El cine ha parlat de viatges en ferrocarril innombrables vegades des del gener del 1896, quan els Lumière van projectar la seva pel·lícula ‘L’arribada d’un tren a l’estació de la Ciotat’ davant un públic bocabadat. I té sentit perquè, al cap i a la fi, tant els ocupants d’un vagó com els espectadors d’una pel·lícula estan alhora quiets i en moviment, asseguts però també viatjant en sentit literal o figurat. En ocasió de l’estrena aquest divendres de ‘Bullet train, l’‘actioner’ protagonitzat per Brad Pitt que promet convertir-se en un superèxit de l'estiu, repassem algunes de les ficcions que han deixat més clar com de bé llueix en pantalla aquest romàntic mitjà de transport.

‘El maquinista de La General’ (1926)

Buster Keaton va ser un pioner a l’hora de posar la seva integritat física en perill a favor de l’art, i a cap altra pel·lícula ho va fer amb tanta dedicació com en aquesta. A la pell d’un conductor de tren que ha de rescatar la seva locomotora i la dona que estima de mans enemigues, primer persegueix els dolents a peu, amb bicicleta i amb una altra locomotora; i després, arran de produir-se un intercanvi de trens, la persecució continua en sentit contrari. El resultat és una de les millors pel·lícules de trens, de les millors pel·lícules d’acció i de les millors pel·lícules mudes. De les millors, punt. Disponible a Filmin.

’’Alarma a l’exprés’ (1938)

Alfred Hitchcock sabia millor que ningú que un viatge amb tren ens separa de la nostra realitat quotidiana i per tant ens convida a assumir diferents identitats. Almenys mitja dotzena de les seves pel·lícules utilitzen els ferrocarrils per generar intriga, suspens i perill. A ‘Alarma a l’exprés’, per exemple, la recerca d’una àvia desapareguda durant un trajecte del Transcontinental Express es resol amb el descobriment d’una xarxa d’espionatge. I a ‘Estranys en un tren’ (1951), dos desconeguts arriben a un acord a bord d’un vagó: cada un matarà una persona que l’altre vol veure morta. Disponible a Filmin.

‘El tren’ (1964)

Alhora una espectacular pel·lícula d’acció, una absorbent intriga d’espionatge i una interessant reflexió sobre quant val la pena sacrificar a favor de l’art, enfronta un coronel nazi que intenta robar un carregament d’obres pictòriques a través del traçat ferroviari que uneix França amb Alemanya i el membre de la Resistència que mira de d’aturar-lo. ¿Com? Fent tot el que pugui per evitar que el tren abandoni terres gal·les o, dit d’una altra manera, protagonitzant una sèrie de seqüències d’acció i destrucció que encara avui continuen sent capaces de provocar tanta admiració com estupefacció. Disponible a Filmin.

‘Assassinat a l’Orient Express’ (1974)

Inclou tots els ingredients essencials tant en les novel·les d’Agatha Christie com en les seves adaptacions cinematogràfiques: un assassinat, un escenari únic i opressiu –els vagons d’un tren que viatja entre Istanbul i Calais–, un cercle tancat de sospitosos carregats de motius i secrets –Lauren Baccall, Ingrid Bergman, Sean Connery, Jaqcqueline Bisset i Anthony Perkins, entre d’altres–, i un detectiu –Hèrcules Poirot, investigador narcisista i maniàtic– que, per descomptat, finalment descobreix el culpable. El llibre en què es basa va ser portat de nou al cine el 2017, amb un èxit considerablement menys significatiu. Disponible a Filmin.

‘El puente de Casandra’ (1976)

Aquest exponent particularment extravagant del cine de catàstrofes contempla el grup de passatgers que, mentre viatgen a bord d’un tren de luxe, són infectats amb un virus mortal transportat per uns terroristes. Protagonitza la pel·lícula un repartiment estel·lar encapçalat per Richard Harris i Sophia Loren, tots dos sobreactuant com si no hi hagués un demà. Burt Lancaster, per la seva banda, interpreta un militar que vol tirar el tren a través d’un pont desgavellat perquè tots els ocupants morin, perquè opina que una tragèdia així donarà mala reputació als terroristes. Un pla perfecte. Disponible a Filmin.

‘El tren de l’infern’ (1985)

Basada en un guió d’Akira Kurosawa, podria definir-se com una versió ferroviària de ‘Speed’ (1994); al cap i a la fi, la protagonitzen dos fugitius amagats en un tren que travessa Alaska a tota velocitat, i que queda fora de control quan el conductor mor d’un atac al cor. Guarda similituds amb ‘Imparable’ (2010), trepidant història d’un tren ple a vessar de productes químics tòxics i dels dos homes que hauran de mirar d’aturar-lo per evitar una possible devastació ambiental. Totes dues pel·lícules avancen desbocades, i l’energia que deixen al seu pas resulta abassegadora. Disponible a Filmin (‘Imparable’, a Disney+).

‘Viaje a Darjeeling’ (2007)

Mentre contempla tres germans nord-americans que creuen l’Índia per reconnectar els uns amb els altres i trobar-se a si mateixos, Wes Anderson encapsula l’essència de tot un país a l’increïblement detallat interior del tren en què es mou el trio, i que vehicula a la perfecció la metàfora de la pel·lícula: atès que en aquesta vida tots transitem sobre unes vies que ens condueixen cap a la mort, ¿per què no deixem de malgastar la nostra energia carregant amb tot l’equipatge que ens aixafa i, en lloc d’això, la utilitzem per empatitzar amb els nostres companys de viatge? Disponible a Disney+.

‘Codi font’ (2011)

Una cosa així com el resultat de barrejar els arguments d’‘Atrapat en el temps’ (1993), ‘12 monos’ (1995), ‘El mensajero del miedo’ (1962) i ‘Déjà vu’ (2006) i tancar el relat resultant en un vagó de tren de rodalia amb uns racons que amaguen les peces d’un sofisticat misteri: una successió de viatges temporals de vuit minuts, una bomba que explota, un malvat que vol destruir el món. Al centre, un home que s’ha d’enfrontar a la seva pròpia mortalitat; en el procés aprendrà que cada segon del viatge compta, i que en cada nova etapa del camí som més savis que en l’anterior. Disponible a Movistar Plus+.

‘Trencaneu (Snowpiercer)’ (2013)

Notícies relacionades

Després d’un cataclisme mediambiental que ha deixat el planeta congelat i inhabitable, els últims humans vius es mantenen a bord d’un tren d’alta velocitat que viatja en cercles de manera ininterrompuda i d’on ningú no pot sortir. El vehicle està dividit per classes: mentre els pobres s’amunteguen a la part del darrere, als vagons davanters els rics disposen de perruqueries, escoles i clubs nocturns. I, quan els pobres decideixen avançar per fer la revolució, és temptador desitjar que no triomfin. En un viatge amb tren, com en una bona pel·lícula, el millor no és el destí, sinó el viatge mateix. Disponible a Prime Video.

‘Train to Busan’ (2016)

Mentre contempla les tensions de classe que afloren en el si del variat grup d’humans que comparteixen mitjà de transport d’alta velocitat amb una horda de zombis assedegats de sang, es mou tan ràpid com el vehicle titular i en cap moment activa la palanca de fre. Mentrestant, no només genera tensió a partir de la claustrofòbia que els personatges experimenten mentre lluiten per la seva supervivència; també fa un ús increïblement creatiu de la geografia interna dels vagons, i en especial d’elements com panys de portes, finestres a prova de ruptura i portaequipatges. Disponible a Acontra+, Filmin i Prime Video.