Final de temporada

El teatre afronta esperançat un setembre crucial per sortir del pou

  • El Grec ha insuflat aire als teatres de Barcelona i a l’agost s’han prorrogat diversos espectacles del festival.

  • Al Paral·lel, l’Apolo acomiadarà el dia 21 els tres espectacles que té a la cartellera aquest mes per preparar l’estrena a Espanya del musical ‘Pretty woman’

  • ¿Quines obres de teatre pots veure aquest agost a Barcelona?

El teatre afronta esperançat un setembre crucial per sortir del pou
5
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’activitat teatral a Barcelona baixa considerablement a l’agost, però l’impuls del Grec a les arts escèniques permetrà disfrutar de diverses propostes del festival uns quants dies més. Després de l’ensurt per l’inusual caiguda d’espectadors a l’abril, el maig i el juny, el sector es conjura per tornar a connectar amb el públic amb una potent temporada. El setembre i l’octubre seran més crucials que mai. Entre els ganxos per allunyar el públic del sofà hi ha reposicions d’obres com ‘El mètode Grönholm’, l’estrena dels musicals ‘Pretty woman’ i ‘Ghost’, l’arribada de ‘Sun & Sea’, muntatge inspirat en una instal·lació operística premiada a la Biennal d’Art de Venècia, i dues adaptacions: ‘Assaig sobre la ceguesa’, basada en una famosa novel·la de Saramago, i ‘La trena’, de Laeticia Colombani, una història de dones valentes. Si la ‘rentrée’ no funciona hi haurà motius per preocupar-se. I molt.

Isabel Vidal, presidenta de Focus i de l’Associació d’Empreses de Catalunya (Adetca), té les esperances posades en la temporada vinent. «El sector està en fase de recuperació. El festival Grec sempre és una ajuda perquè posa el focus en el teatre. La premissa per atraure el públic és comptar amb una cartellera potent i això tindrem a partir de setembre, sense oblidar que a l’agost hi continua havent teatres oberts», destaca Vidal. L’última temporada completa abans de la pandèmia la recaptació va ser de 64 milions d’euros i el nombre d’espectadors, 2,5 milions. Res a veure amb els 38,6 milions d’euros i 1,4 milions d’espectadors de la temporada 2020-21, l’anterior a l’actual que va estar afectada per nombroses restriccions covid. Les dades de la present temporada es coneixeran al setembre.

A rebuf del Grec

Aquí s’inclouran les dades dels teatres que aquest agost encara ofereixen espectacles. Centrem-nos-hi. Jordi González, director de continguts de Focus, considera que programar a l’agost més enllà de la segona quinzena és complicat: «Només obrim a principis d’agost perquè anem a rebuf del Grec. Normalment mantenim els espectacles fins a la primera setmana d’agost. Si una obra funciona i els artistes poden seguir amb les funcions la podem mantenir més. Però el més normal és que com que molta gent se’n va de vacances la recaptació cau». La baixada de públic a l’estiu és notòria, tot i que aquest any la comèdia de Marta Buchaca ‘Quant temps em queda?’ al Goya «va fantàstica» i es mantindrà fins al dia 12 a la cartellera.

Tradicionalment els teatres també aprofiten aquest mes de vacances per fer obres i tasques de manteniment. El Liceu, per exemple, aquest agost canviarà les butaques. Els actors, els tècnics i altres personal dels teatres també necessiten fer vacances. «La conciliació familiar és important», recorda González, que és a Madrid, on el Teatro La Latina, que depèn del Grup Focus i de Pentación Espectáculos, està precisament d’obres.

González, com la majoria del sector, té la vista posada en la temporada vinent. El Grec ha animat la platea després d’uns mesos molt fluixos. Esperen que la tendència es mantingui al setembre. «Tenim una temporada molt atractiva que es podrà defensar bé», afirma optimista. Tot i que admet que les notícies nefastes de la inflació no ajuden, espera que després de dos cursos alterats per la pandèmia, la 22-23 sigui per fi una temporada que reafirmi la creativitat i la bona feina del teatre català. «Confio en el teatre que es fa a la ciutat. Barcelona no rep la quantitat de turisme intern de Madrid però sí molts visitants de Catalunya, Mallorca i València», recorda.

De les obres prorrogades del festival Grec el musical ’Next to normal immersive’ és la que més aguantarà: acabarà el diumenge 14 d’agost.

«De moment el públic ha omplert pràcticament totes les funcions. El repte ara és omplir les que queden aquestes dues setmanes d’agost», comenta Jordi Sellas, coproductor de l’espectacle, una nova modalitat de musical que exportarà a altres països. «Tenim propostes per portar-lo a Mèxic, Xile, l’Argentina, Austràlia, Anglaterra i els Estats Units. Ja hem fet el més difícil: crear l’espectacle. Ara hem d’aconseguir tenir una temporada llarga en alguna de les grans capitals dels musicals».

Objectius complerts

Amb la insuportable calor d’aquest any l’aire condicionat dels teatres és un punt a favor a l’hora d’escollir entre veure una obra o fer una activitat a l’aire lliure. El Teatre Apolo, que des de fa dos anys depèn del Grup Smedia de Madrid, és el teatre de Barcelona de gran capacitat que manté la persiana oberta més temps. Els tres espectacles programats s’acabaran el dia 21. S’ha de deixar la sala lliure per preparar ‘Pretty woman’, musical inspirat en el famós film que s’estrenarà el 22 de setembre.

Notícies relacionades

«Si no hi ha oferta a l’agost mai hi haurà demanda», recorda Enrique Salaberría, president del Grup Smedia amb una desena de sales a Madrid i una a Barcelona. Tot i que la taquilla no sigui la mateixa a l’agost, segueixen al peu del canó al Paral·lel. Dels tres que tenen ara a la cartellera el que millor funciona és ‘Corta el cable rojo’. «El públic és sobirà. Una cosa és la qualitat d’una proposta i una altra l’interès que desperta entre la gent. Nosaltres estem molt contents de com ha anat aquesta temporada», comenta Salaberría, que el març del 2021 va inaugurar la nova etapa del Teatre Apolo. «Els nostres objectius a Barcelona s’estan complint. ‘Fama’ ha anat molt bé i el musical de ‘Pretty Woman’, que mai s’ha vist a Espanya, va com un coet en vendes sense haver fet publicitat encara». És optimista de cara a la temporada vinent. «Més enllà de com funcioni l’economia, la societat necessita espectacles en directe, ja sigui teatre o futbol. Els espais on la gent s’ajunta i es desfoga sempre seran necessaris».

El Teatre Gaudí Barcelona (TGB) tancarà la temporada amb unes pèrdues acumulades de 59.000 euros. «Venem entrades però rebem una ajuda absurda. Amb els 29.000 euros que ens dona la Generalitat no n’hi ha prou», es queixa Ever Blanchet. Com sempre manté l’activitat. Aquest mes ofereix quatre espectacles. «L’agost sempre ha sigut bo per a nosaltres», admet. Confia omplir el teatre amb una programació diversa. De cara a la temporada vinent només espera que la recaptació global a Barcelona millori.

Temes:

Teatre