34 anys de persecució
Cronologia de la fàtua contra Rushdie: traductors morts i atacats i recompensa milionària
La publicació de la novel·la ‘Els versos satànics’ el 1988 va motivar un munt de manifestacions de musulmans, una fàtua de l’aiatol·là Khomeini, una recompensa milionària pel cap de l’autor, l’escriptor indobritànic Salman Rushdie, i diversos atacs i assassinats dirigits contra editors i traductors i defensors del llibre. Després de l’atac patit aquest divendres als Estats Units, recuperem la cronologia d’una persecució religiosa:
1988
-26 de setembre de 1988: Rushdie publica al Regne Unit la seva quarta novel·la, ‘Els versos satànics’, i desencadena les protestes de musulmans a diversos països i la seva prohibició a l’Índia, el seu país natal.
-8 de novembre: el llibre guanya el premi Whitbread.
-22 de novembre: el xeic Gad el-Haq Ali Gad el-Haq pronuncia una declaració contra «el llibre blasfem» a la Universitat al-Azhar del Caire (Egipte) i insta els musulmans britànics a emprendre accions legals contra Rushdie.
-Desembre: la novel·la es prohibeix a Sud-àfrica i apareixen pasquins en contra seu en barris musulmans d’Anglaterra. El dia 28 la seu de Viking, el seu segell editorial, pateix una amenaça de bomba.
1989
-Gener de 1989: el dia 14 hi ha manifestacions a Brandford i una crema pública de la novel·la. L’endemà, la cadena de llibreries W.H. Smith la retira de les seves botigues. El dia 27 segueixen les manifestacions a Londres demanant la seva retirada al grup editorial Penguin
-14 de febrer: després d’estendre’s les protestes al Pakistan (5 morts i 60 ferits) i l’Índia (1 mort i 100 ferits), l’aiatol·là Kheini emet la fàtua contra el llibre. Els dies següents, la CEE retira els seus ambaixadors de l’Iran i aquest retira els seus d’Europa, el Canadà prohibeix importar la novel·la i els EUA la retiren de les llibreries.
-18 de febrer: Itàlia és el primer país de parla no anglesa a publicar la novel·la. Rushdie demana disculpes als musulmans i el dia 22 es publica als Estats Units. Dos dies després les manifestacions causen 10 morts i 1.600 ferits a Bombai. Khomeini ofereix una recompensa de prop de 3 milions de dòlars per matar Rushdie.
-28 de febrer: després de protestes de musulmans a Nova York, hi ha dues explosions a sengles llibreries de Berkeley (Califòrnia).
-2 de març: es difon un manifest de suport a l’escriptor firmat per mil intel·lectuals de tot el món.
-7 de març: el Vaticà condemna la novel·la i la qualifica d’«irreverent i blasfema», tot i que també critica Khomeini. Dos dies després, l’Iran i Anglaterra trenquen relacions diplomàtiques.
-29 de març: són assassinats a Brussel·les dos líders religiosos musulmans després d’oposar-se a la censura del llibre.
-19 de maig: 18 editorials assumeixen la publicació conjunta del llibre, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura.
-27 de maig: manifestació en contra de 50.000 musulmans a Londres.
-3 de juny: mor l’aiatol·là Khomeini però la fàtua es manté.
-3 agost: esclata una bomba a Londres com a protesta.
1990
-1990: per calmar els ànims, Rushdie publica l’assaig ‘De bona fe’, manifestant el seu respecte per l’islam i assegurant que el llibre no és cap insult a la fe musulmana.
1991
-3 de juliol de 1991: el traductor italià d’‘Els versos satànics’ pateix un atac amb arma blanca.
-12 de juliol: el traductor al japonès de la novel·la, Hitoshi Igarashi, és assassinat.
1993
1993-3 de juliol de 1993: atemptat a Sivas contra el traductor al turc, Azia Nesin, que va acabar amb 37 morts.
-11 de juliol: intenten assassinar l’editor de la novel·la a Noruega, William Nygaard.
De 1997 al 2012
-1997: augmenta la recompensa per Rushdie, que avui rondaria els 4 milions de dòlars.
-1998: el Govern iranià es compromet a no instar a la seva execució dins un acord amb el Regne Unit per normalitzar les relacions entre els dos països. Rusdhie abandonarà la vida clandestina.
-17 de juny del 2010: acusat de blasfèmia el traductorde la novel·la al kurd, Barmak Behdad.
Notícies relacionades-Gener del 2012: l’escriptor cancel·la l’assistència al Festival de Literatura de Jaipur (Índia) després de les informacions de fonts d’intel·ligència que apuntaven que dos sicaris volien assassinar-lo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034