Guia de visionaments
10 pel·lícules i sèries sobre vikings per veure després d’‘El hombre del norte’
Seleccionem una desena de títols, tots disponibles en ‘streaming’, que s’han acostat, en clau d’aventura, història o paròdia, als rudes mitificats invasors procedents del nord d’Europa.
‘El hombre del norte’: la superproducció de vikings maleïda
Amb la celebrada ‘El hombre del norte’, el director Robert Eggers ha fet segurament l’obra audiovisual més fidel a la realitat vikinga mai creada, sense que això signifiqui renunciar al mite. És l’última i bastant definitiva baula en una llarga tradició de relats d’aventures, bèl·lics, èpics o històrics amb els vikings al centre: des d’una delirant sèrie B de Roger Corman com ‘Las mujeres vikingo y la serpiente de mar’ fins a la comèdia de Terry Jones ‘Eric el vikingo’, passant per ‘Alfredo el Grande’, ‘Beowulf’ i la incursió en el fantàstic amb ‘Outlander’, sense oblidar, és clar, la mítica sèrie animada ‘Vicky el vikingo’ ni ‘Vikingos’ i el seu recent ‘spin-off’. Hem seleccionat a continuació deu pel·lícules i sèries sobre vikings d’allò més variada.
‘Los vikingos’ (1958)
La primera gran pel·lícula de Hollywood sobre la mitologia vikinga. Produïda per la seva pròpia estrella protagonista, Kirk Douglas, i realitzada en un immens Cinemascop per Richard Fleischer, compta amb moments inoblidables com el del moviment dels guerrers corrent a damunt del rems del barco i la prova de les destralades i les trenes de les sofertes dones vikingues. Rivalitats en la batalla i en l’amor: els dos fills del rei Ragnar, Einar i Eric (Douglas i Tony Curtis) rivalitzen per la princesa Morgana (Janet Leigh, dona en la realitat de Curtis). Bàrbara i violenta, tot i que amb la moderació lògica de l’època. Disponible a Filmin.
‘La furia de los vikingos’ (1961)
També són germans els dos protagonistes d’aquesta característica coproducció francoitaliana de l’època, interpretada pel nord-americà Cameron Mitchell i dirigida i fotografiada per Mario Bava, el mestre del terror italià dels 60 (‘La màscara del diable’, ‘Terror en el espacio’). Un dels germans és adoptat de molt petit per la reina de Britània. Quan, dues dècades després, les costes britàniques són assolades pels vikings, s’enfronta amb el seu germà, líder dels guerrers, sense saber qui és en realitat. La tragèdia fratricida ha sigut sempre bastant present en les sagues vikingues traslladades al cine. Disponible a Filmin.
‘Los invasores’ (1964)
No tots els films relacionats amb el món viking són atàvics. De vegades tendeixen cap al gènere d’aventures, com ‘Los invasores’, relat sobre un guerrer viking sense barba, melenes i casc amb banyes (Richard Widmark) que busca una mítica campana d’or junt amb un monarca àrab a qui dona vida Sidney Poitier. Rodada íntegrament a Iugoslàvia, adapta una novel·la sueca i va ser rodada a Technirama –un d’aquests formats més grans que la vida que van proliferar aquells anys per competir amb la televisió– per Jack Cardiff, un autèntic expert: és el director de fotografia de ‘Los vikingos’. Disponible a Filmin, Google Play i Apple TV.
‘El guerrero nº 13’ (1999)
Antonio Banderas és un noble àrab enviat a un país llunyà després d’enamorar-se de la dona inadequada. ¿Quina relació guarda aquest personatge i la seva situació amb l’univers viking? Ahmed, el desterrat en qüestió, lluita al costat d’uns vikings enfrontats amb una horda encara més salvatge que ells. Aquests devoren els cadàvers de les seves víctimes. Aquest, ‘Devoradores de cadáveres’, és el títol de la novel·la de Michael Crichton en què es basa el film. Com que Crichton era també productor i el filmat per John McTiernan no el va satisfer, va rodar de nou algunes escenes. Malgrat això, el resultat, aventurer i gore a parts iguals, és excel·lent. Disponible a Disney+.
‘Viking’ (2016)
Si bé gairebé tota la producció cinematogràfica sobre vikings és de procedència anglosaxona, aquesta aventura èpica sobre gel és de nacionalitat russa i ofereix lectures diferents del temari clàssic. El protagonista és un jove príncep, fill del governant de Rus de Kíiv, la federació de tribus eslaves orientals dels segles IX al XIII. Com manen els cànons tràgics, el jove Vladímir s’escapa del seu traïdor germà, que ha aconseguit el poder a la zona vikinga. Al cap de poc temps aconsegueix reunir un exèrcit de varegs, nom que es donava llavors als vikings, disposat a recuperar el que és seu. Disponible a Prime Video, Movistar Plus+ i Filmin.
‘Valhalla rising’ (2019)
Malgrat haver rodat les tres pel·lícules de la sèrie ‘Pusher’, Nicolas Winding Refn no era encara un director gaire conegut; arribarien després ‘Drive’ i ‘The neon demon’. Tampoc era tan popular Mads Mikkelsen, tot i que ja havia sigut el rival de James Bond de ‘Casino Royale’. La combinació de tots dos, el múscul hieràtic de l’actor i el vertigen visual del director, va donar com a resultat aquesta pel·lícula brutal, cruel, ferotge, vàndal, ancestral i tots els sinònims que ens puguin passar pel cap. Mikkelsen, un guerrer borni de força descomunal, mata el seu amo i s’embarca en un vaixell viking per viure una aventura a sang i foc. Disponible a Filmin i Rakuten TV.
‘Vicky el vikingo’ (1974-1975)
Una sèrie animada d’allò més transnacional: basada en una novel·la del suec Runer Jonsson, va comptar amb finançament austríac, alemany i japonès. Aquí va arribar el 1975, un any després de la seva estrena, i es va instal·lar ràpidament al cor dels més petits gràcies a la seva barreja desprejuiciada d’aventures, comèdia i història. A Espanya, la veu de l’escarransit però enginyós Vicky, fill del cap Halvar, va anar a càrrec de Mari Pe Castro, també dobladora de Willy a ‘L’abella Maia’. Segons s’ha explicat sovint, Eiichiro Oda va crear el popular manga ‘One piece’ sota la influència dels seus records de ‘Vicky el vikingo’. Disponible a ATRESplayer i Filmin.
‘El último reino’ (2015-2022)
Segle IX. Tots els regnes anglesos han caigut en mans dels vikings. ¿Tots? ¡No! Un regne anglosaxó resisteix, encara i com sempre, a l’invasor. Parlem de Wessex, un territori regit des de 871 per Alfred el Gran (David Dawson), conegut fins i tot com a rei dels anglosaxons per la dimensió de les seves victòries militars i conquestes. Basada en la saga de novel·les ‘Sajones, vikingos y normandos’, de Bernard Cornwell, aquesta producció per a la BBC (després mudada a Netflix) té, no obstant, com a protagonista Uhtred l’Audaç (Alexander Dreymon), el que acabaria sent comte de Northúmbria. Hi ha dotzenes de batalles, i totes de primer ordre. Disponible a Netflix.
‘Norsemen’ (2016-2020)
Si la visió vikinga d’Eggers busca allò veraç i sublim, aquesta sèrie noruega (en llengua anglesa) s’allunya per complet de qualsevol serietat per treure partit paròdic a la cultura vikinga. Més a prop de ‘The office’ i ‘Veep’ que de les carnisseries de ‘Vikingos’, segueix la vida quotidiana al poble de Norheim, a Noruega, pels volts de l’any 790: missions per saquejar aldees, maquinacions letals amb místics, intents bastant vans de progrés... Tot això regat d’un gran humor absurd. Al contrari que Eggers, els seus guionistes incorporen a aquest passat alguns punts de vista molt moderns, amb efectes sovint hilarants. Disponible a Netflix.
‘Vikingos: Valhalla’ (2022-)
Per a alguns, l’original (‘Vikingos’, és clar) sempre serà insuperable, però hi ha pitjors maneres d’allargar un fenomen que fitxant el guionista de ‘Jungla de cristal’ i ‘El fugitiu’ com a creador. Jeb Stuart no defrauda i sap plantejar una acció amb alta càrrega dramàtica, en la qual ens importa el que els passa als personatges. Sobretot, a l’explorador Leif Erikson (Sam Corlett) i la seva germana Freydis Eriksdotter (Frida Gustavsson), arribats a l’estret de Kattegat no per incorporar-se a l’exèrcit viking que s’ha de venjar de la matança del Dia de Sant Brici, sinó per a un tipus de venjança encara més personal. Disponible a Netflix.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao