La ‘rentrée’ musical

De The Cure a Serrat: sobredosi de concerts a la tardor del 2022

  • La indústria del directe dona per acabada la crisi pandèmica amb una espessa graella de propostes en la qual destaca la preeminència del Palau Sant Jordi i la plena recuperació del circuit de sales, amb abundants artistes internacionals

  • Els discos més esperats de la tardor del 2022

De The Cure a Serrat: sobredosi de concerts a la tardor del 2022
4
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Després d’una primavera encara a mig gas i un estiu centrat en els festivals i concerts a l’aire lliure, la tardor del 2022 representa la recuperació completa de la normalitat per a la música en directe després del bienni de la covid-19. Repassem les visites més destacades.

 

Les vedets: de The Cure a Backstreet Boys

El reclam internacional amb més pedigrí respon per The Cure, el pioner del rock gòtic, amb Robert Smith al capdavant, que tornarà al Palau Sant Jordi el 10 de novembre, sis anys després de la seva última visita, potser amb nou àlbum al carrer. Al local olímpic acudirà, tres dies abans, el nord-americà Bon Iver, concert ajornat des del 2020, en què desplegarà el seu encara últim àlbum, ‘I, I.’

Pel Sant Jordi passarà el popular grup colombià Morat (2 de setembre), així com la singular proposta del duo croat 2Cellos, amb aquest repertori de versions que va de Henry Mancini a AC/DC (15 de setembre). I a l’octubre, el dia 6, la ‘boy band’ més longeva, Backstreet Boys, en el seu ‘DNA world tour’.

 

Els astres nacionals: Izal, Manolo García i el comiat de Serrat

Com ja és habitual, el Palau Sant Jordi serà la plaça forta de l’‘star-system’ autòcton, arrencant aquest setembre amb els concerts d’Aitana (dia 3) i Malú (30), i continuant a l’octubre amb Melendi (1) i Izal (8, obertura del cicle Cruïlla de Tardor). Al novembre, Manolo García, combinant el seu redoblat material recent amb els èxits d’El Último de la Fila (5) i el presumible ascens al cim de Rigoberta Bandini (24). Els seguiran Antonio Orozco, amb ‘Aviónica’ (1 de desembre), i Dani Martín, reanimant els èxits d’El Canto del Loco (3).

Significativa presència al Sant Jordi de propostes en català: Antònia Font en la seva operació tornada (15 d’octubre), Sopa de Cabra celebrant els 30 anys de ‘Ben endins’ (26 de novembre) i Zoo amb la seva fusió de la tradició valenciana i la música urbana (10 de desembre). I en la seva categoria pròpia, Joan Manuel Serrat, que tancarà allà la seva gira de comiat el 22 i el 23 de desembre.

Música urbana: Becky G encapçala un nou festival

Agafen pes les tendències urbanes, ja sigui escorades cap a la llatinitat reaggaetonera o cap al hip-hop i el trap. Allà despunta una nova convocatòria, Distrito Urban (18 de setembre), encapçalat per la californiana Becky G. Festival assentat en el Palau Sant Jordi, on actuarà també el popa del rap espanyol, Kase.O, amb la gira de desè aniversari del disc ‘Jazz magnetism’ (12 de novembre).

Ens visitarà un raper estel·lar, el nord-americà Lil Nas X, concert únic a Espanya de la seva primera gira mundial, al Sant Jordi Club (17 de novembre). Per aquesta sala passaran el seu compatriota Russ (27 de setembre) i l’argentina María Becerra (29).

 

Arena internacional: The Black Crowes i Sigur Rós

El Sant Jordi Club s’erigeix en la plaça forta amb concerts com els del grup islandès Sigur Rós (1 d’octubre), The Black Crowes (23 anys després del seu últim pas per Barcelona, 16 d’octubre), Franz Ferdinand (25), Alt-J (14 de novembre) i Bastille (29 de novembre). I el pop electrònic del duo barceloní Dorian (26 de novembre), dins del Cruïlla de Tardor.

Traurà també fum Razzmatazz, que aquest setembre ofereix Texas (7, 30è aniversari de ‘Southside’), el clàssic grunge Mudhoney (15), el neocantautor Michael Kiwanuka (16) i els folk-rockers Counting Crows (26). A l’octubre, el hardcore rediviu de Dead Kennedys (13) i el distingit postpunk d’Echo & The Bunnymen (14). A l’Apolo, el pop mancunià de James (15 de setembre), els neotrobadors Angel Olsen (30 de setembre) i M. Ward (20 d’octubre) i els alquimistes de Stereolab (7 de novembre), així com el comiat de la Fundació Tony Manero (28 d’octubre). I a Bikini, el selvàtic Jon Spencer amb The Hitmakers, dins del Festival Mil·lenni (10 de novembre).

La cantautora Madeleine Peyroux tornarà al Palau (11 d’octubre), dins d’un Festival de Jazz que, al mateix local, ofereix Toquinho (27 d’octubre), Dianne Reeves (9 de novembre) i Melody Gardot (29). I a l’Auditori del Fòrum (10 de desembre), el minimalisme boreal de l’islandès Ólafur Arnalds.

 

 

Metal i hard rock: de Ministry a Ian Gillan

Copiosa collita de sons robustos, amb cartells que il·lustren certa renovació metalera. Allà hi haurà, al Sant Jordi Club, Amon Amarth amb Machine Head (6 d’octubre) i el Resurrection Fest, amb Arch Enemy i Behemoth al capdavant (9 d’octubre), així com Volbeat (10 de novembre). A Razzmatazz, el pioner del metal industrial de Ministry (13 de novembre), així com Opeth (23 de novembre), In Flames amb At The Gates (27) i Lamb of God amb Kreator (7 de desembre).

Un clàssic amb ancestres gòtics, Paradise Lost, acudirà a l’Apolo (18 d’octubre), sala que rebrà l’extremisme de Cradle of Filth (21) i una venerable institució hard rock, Uriah Heep (23). En matèria de mites vivents, Ian Gillan, cantant de Deep Purple, es presentarà al Palau Olímpic de Badalona (12 de novembre) acompanyat per l’Orquestra Filharmònica de Praga.

Notícies relacionades