Túnel del temps
Ramón Solsona explora la crueltat del pas dels anys en una «novel·la reversible»
L’autor repassa, de final a principi, la història d’una parella corrent construïda entre l’Alemanya de l’emigració i les vinyes del Priorat
Ramón Solsona (Barcelona, 1950) és reticent a parlar de l’argument de les seves novel·les. I tanmateix, s’atreveix a definir ‘Temps enrere’, el seu últim llibre, com un relat sobre «l’enigmàtic pas del temps i l’efecte transformador que té sobre tot aquell que el pateix». L’Elvira i el Tomàs són els dos protagonistes d’aquest «llibre reversible», ja que passen pel túnel del temps cap enrere. La seva història comença en la seva etapa més anciana, i avancen progressivament fins a la infantesa. Van del telèfon mòbil als primers televisors en blanc i negre, de la plenitud professional als orígens humils, experimenten l’amor i el desamor, la salut i la malaltia, afronten encreuaments que canvien el curs de les seves vides, descobreixen el sexe... Són cada vegada més joves, fins que tenen tot el futur per escriure.
«Hi ha un interès narratiu entre el lector, que coneix el futur però no el passat, i els personatges, que sí que saben el que han passat però no imaginen el que vindrà», explica Solsona.
El temps, però, passa per a tothom. Passa per a l’Elvira, que neix en un Priorat anterior a la revolució del vi i assolat per la imparable pèrdua demogràfica. Passa per al Tomàs, que somia abandonar el semisoterrani on habita amb la seva mare i obrir-se camí a la vida. I sobretot, passa per als centenars de famílies emigrades a Alemanya als anys seixanta que, com els protagonistes, topen amb la realitat del seu futur laboral a l’arribar a les colònies, i esborren dels seus rostres la il·lusió dels qui creuen que persegueixen l’oportunitat de la seva vida.
Tres mons molt diferents on la parella viu, i on miren de desenvolupar-se personalment, enfrontant-se a les imparables transformacions socials de l’Europa del segle XX. Tots dos neixen com a fills involuntaris dels estralls de la guerra, del terror, de la repressió franquista i de la seva mordassa de silenci; però hauran d’esforçar-se per superar les barreres dels canvis econòmics, socials i tecnològics que es veuen obligats a abraçar.
Quan, al cap dels anys, l’Elvira es retroba amb les seves antigues amigues, formen amb els seus records una enciclopèdia de la vida viscuda, i la trobada es converteix llavors en un mirall veraç, tot i que cruel, del pas dels anys.
Notícies relacionades«Els dos protagonistes són persones normals que es veuen embolicats en situacions del més corrents, i això m’agrada. Els veig com formigues en un formiguer, mirant de construir el seu món i alhora tan vulnerables al que inevitablement els tira a sobre el destí», explica l’autor.
‘Temps enrere’ és una novel·la de cocció lenta, una obra que durant molt de temps Solsona va madurar en segon pla mentre el seu autor escrivia altres coses. I és que la història de l’Elvira i el Tomàs no és només ficció, sinó que es construeix també a partir de vivències pròpies de Solsona. Moments viscuts, records de persones, circumstàncies, anècdotes... «Un conjunt de sensacions que van quedar guardades en la meva memòria a l’espera d’acabar pertanyent a algun dels meus projectes narratius, fins que les notes acumulades es van cansar d’esperar i van dir que ara o mai», explica l’escriptor.
- Catalunya prepara ja un "pla de contingència" per asumir als 100.000 funcionaris de Muface
- L’últim error de les Glòries
- Catalunya va perdre el 2024 més seus empresarials de les que va guanyar
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- "Em van treure fins i tot el nom"
- Elisenda Alamany ERC garanteix el seu suport al decret òmnibus i acusa Junts de deixar «tirats» els catalans
- DADES DEL CÀNCER EL 2025 296.103 nous casos de càncer el 2025: més tumors de pulmó en dones i menys de bufeta en homes
- Successos Mor un nen de 3 anys en un accident mentre la seva família construïa una carrossa de carnaval a Sant Quintí de Mediona
- Predicció meteorològica Catalunya arriba als 20 graus en ple hivern, una xifra extraordinària per a un mes de gener
- Successos Indemnitzada la família d’una pacient que va morir a Barcelona al confondre símptomes de covid amb una trombosi venosa cerebral