Molta cultura i poca empatia
El polèmic acomiadament del director de la biblioteca converteix l’Ateneu Barcelonès en un polvorí
Isona Passola, la presidenta de l’entitat i qüestionada pel seu autoritarisme, no entén l’interès que ha despertat el cas
L’Ateneu Barcelonès s’ha convertit en un polvorí després de l’acomiadament d’Àlex Cosials, director de la Biblioteca, un professional respectat que feia més de quatre anys que era al centre. Els socis s’han assabentat primer per rumors interns que al cap de poc han caldejat les xarxes socials on han aparegut una sèrie de tuits criticant tant la decisió com la manera en què s’ha pres.
Per ara dos dels membres de la junta, Teresa Mañà i Joan Safont ja han presentat la seva dimissió. Estan farts de l’autoritarisme d’Isona Passola, que ignora part de la junta des que va arribar a la presidència de l’entitat el febrer del 2021. Des d’aleshores, en només un any i mig l’entitat ja ha tingut tres gerents i tres responsables de comunicació. I l’equip de l’Escola d’ Escriptura, que des de fa lustres ha permès rejovenir la institució amb estudiants, també podria portar-li més problemes, perquè entre els coordinadors i el professorat, entre els quals figuren Mercedes Abad, Sam Abrams i Eduard Márquez, entre d’altres, hi ha gran descontentament des de fa temps.
La direcció de Passola comença a estar qüestionada i són moltes les preguntes que es fan els socis. ¿Quin problema hi havia amb el responsable de la Biblioteca? ¿Es va prendre en la junta aquesta decisió? ¿Per què no se’ns ha comunicat?
Passola, tanmateix, no creu que calgui prestar-li tanta atenció al tema. «Un acomiadament laboral en una institució que vols canviar, renovar i posar al dia no crec que sigui notícia», comenta la presidenta de l’Ateneu a EL PERIÓDICO. I justifica la dimissió de Mañà i Safont, al·legant que «no han volgut veure’s implicats en la decisió». No ha aclarit els motius de l’acomiadament disciplinari, és a dir, sense indemnització. Només ha dit que «hi ha hagut una sèrie d’incompliments». Ha donat a entendre que «si ets un treballador i no t’alinees amb els objectius de transformació i renovació» aquestes coses poden passar. Preguntada sobre qui ocuparà el lloc del liquidat director, respon: «Tenim molts bibliotecaris».
Passola està preocupada pel dèficit econòmic de la institució i considera que s’han de prendre mesures urgents. L’Ateneu compta amb 3.000 socis actualment i una plantilla de 30 empleats. «Amb la covid hem perdut uns 1.000 socis i els joves paguen poc, 17 euros», comenta la presidenta.
Advocats
Fonts pròximes al cas no entén encara el motiu de l’acomiadament de Cosials que s’ha posat en mans d’advocats i podrien posar una demanda per acomiadament improcedent.
Alguns socis dubten que aquest acomiadament ajudi en alguna cosa la institució. «La biblioteca és clau», recorden l’arqueòleg Jordi Serrallonga, ponent de la secció de ciències i tecnologia de l’Ateneu. «Està molt bé voler fer concerts i fer actes culturals però s’ha de saber què és prioritari. Esperem que hi hagi una rectificació perquè l’Àlex ocupava un càrrec molt necessari».
Notícies relacionadesDaniel Ortiz, antic gerent, també se’l va acomiadar disciplinàriament i va caldre arribar a un acord econòmic amb ell posteriorment per evitar que el cas arribés fins al jutge. «El meu acomiadament va ser arbitrari, disciplinari i absolutament al·lucinant, com el del director de la biblioteca perquè no hi havia raons objectives», afirma Ortiz. «He treballat amb l’Àlex. Sé que és un professional responsable i treballador que té iniciativa i no crea problemes».
Ortiz va ser elegit després d’una rigorosa selecció a la qual es van presentar 25 candidats. «Jo portava tres mesos quan va entrar la nova junta de Passola i la primera vegada que la presidenta em va veure, em va dir: tens clar que tu i jo no ens entendrem». El que va venir després, segons la seva versió, va ser un procés de desgast: «Passola magnificava els problemes per demostrar que ho feia malament». I afegeix: «Per desgràcia veig massa paral·lelismes entre el meu acomiadament i l’actual: la prepotència, l’autoritarisme i la unilateralitat. En el meu cas mai va aparèixer cap acta de la reunió de la Junta que, en teoria, ha de decidir aquestes coses segons els Estatuts».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034