Davant la cita electoral de diumenge
Els músics brasilers clamen per la tornada de Lula
Un vídeo amb una cinquantena d’artistes, entre els quals Caetano Veloso, Maria Bethânia i Gal Costa, demana el vot per al líder del Partit dels Treballadors, i Chico César publica la cançó ‘Bolsominions’, resposta al «neofeixisme» al seu país
El cantautor brasiler Chico César.
Davant unes eleccions tan polaritzades com les d’aquest diumenge al Brasil, ¿es descobreix que els artistes i els músics són ciutadans de tendència progressista o d’esquerres per definició? Chico César és prudent davant una afirmació d’aquest calibre («no som un bloc homogeni», remarca), si bé és contundent en el seu judici personal. «Bolsonaro és un dictador. Fa elogi de la tortura, és un misogin i un racista a qui no li importaria que tornés l’esclavitud. Odia la diversitat sexual i la diversitat humana», explica el cantautor de Catolé de Rocha, localitat de Paraíba, al nord-est del país.
La seva és una opinió en línia amb molts altres cantants brasilers, que porten dies fent sentir la seva veu i, en general, apostant per la tornada de Luiz Inácio Lula da Silva a la presidència. Així s’han manifestat artistes com Anitta, Lenine, Luisa Sonza i el raper Emicida. I els gurus de la vella guàrdia: destaca Caetano Veloso en un videoclip, amb la cançó ‘Vira vira voto’, que reclama un gir a favor de Lula. La lletra remarca un caràcter transversal: «Canvia el vot del forner, el vot de l’advocat / Canvia el vot del teu ‘crush’, del teu amor / Canvia el vot del veí, el vot de la família». S’han involucrat en el tema una cinquantena d’artistes, com ara Gal Costa, Daniela Mercury i Maria Bethânia.
Un nou ‘Bella ciao’
També Chico César es va afegir a la campanya malgrat que no va poder prendre part en el vídeo original perquè estava volant a Europa. «És important que la gent es manifesti, i potser seria bo que hi hagués vídeos d’artistes bolsonaristes. Així els veuríem les cares», argumenta el trobador, amb un nou àlbum, ‘Vestido de amor’, que inclou la peça titulada ‘Bolsominions’, que presenta com «una cançó de protesta com ‘Bella ciao’, de lluita, per cantar al carrer, com les de Peter Tosh o The Clash».
La lletra parla dels «dimonis» que segons el seu parer implica l’actual president brasiler. «Vaig voler expressar el meu disgust pel neofeixisme que hi ha al Brasil», raona Chico César, si bé afegeix que «la violència contra les dones, els negres, els indígenes i els pobres ve des de la creació del Brasil, per part dels ibèrics i tots els europeus». Chico César creu que «és el moment de derrotar la barbàrie» i creu que Lula «té les condicions necessàries per pacificar el Brasil».
La mobilització no té una equivalència tan àmplia en el camp pro Bolsonaro, en què s’han registrat adhesions en àmbits de la música més tradicional, al voltant del ‘sertanejo’, amb exponents com Gusttavo Lima. Es tracta d’un popular gènere que «procedeix de l’emigració des de l’interior del país a les grans ciutats», explica el cantant i compositor Wagner Pa, carioca establert a Barcelona des de 1986, exlíder de Brazuca Matraca. Per ell, el pitjor de Bolsonaro ha sigut «dividir el país, així com la corrupció i les seves maneres, l’estil de fer les coses», assenyala. «La meva pròpia família està dividida; és un reflex del país». Es qualifica de «pro Lula» malgrat certes reserves, «perquè no està clar que l’estructura del Partit dels Treballadores jugués net quan va governar».
Notícies relacionadesWagner Pa confia que diumenge tindrà bones notícies. També Chico César, que aquest dilluns, l’endemà de la cita amb les urnes, actuarà a la barcelonina sala Apolo. «Espero que celebrem la caiguda de Bolsonaro i sortim per la Rambla cap a la Barceloneta cantant ‘Bella ciao’ i les meves cançons ‘Bolsominions’ i ‘Pedrada’: ‘la bola de foc està en l’aire / foc als feixistes’».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.