Ateneu Barcelonès

Els professors de l’Escola d’Escriptura s’enfronten a Passola

Els professors de l’Escola d’Escriptura s’enfronten a Passola
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Un nou front s’ha obert a l’Ateneu Barcelonès. Després de l’inesperat acomiadament del director de la biblioteca fa unes setmanes, els professors de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu protesten per la manera amb què Isona Passola, presidenta de l’emblemàtica associació cultural, n’està portant les regnes. Critiquen, en concret, l’alarma que ha creat entre els seus alumnes les declaracions de Passola sobre la ruïna de l’Ateneu. «És irresponsable declarar com ha dit que l’associació està en perill i que ha sospesat tancar-la», comenta Pau Pérez, director juntament amb Jordi Muñoz de l’Escola d’Escriptura, a la qual han acudit, entre altres Ildefonso Falcones, autor del ‘best-seller’ ‘La catedral del mar’.

Tots dos firmen juntament amb molts professors de l’escola un contundent comunicat enviat als mitjans de comunicació a través del qual volen tranquil·litzar tots aquells que inicien aquesta setmana els cursos. «Estem absolutament compromesos. No deixarem que la seva formació i el seu interès per la cultura en general i la literatura en particular es vegin afectats ni per declaracions desafortunades ni per maneres de fer i gestionar alienes a les del col·lectiu de professionals de l’Escola d’Escriptura».

L’escola funciona

Aquest nou curs més de 1.000 persones ja han pagat per endavant els seus estudis, però les alarmes han saltat entre ells davant la visió apocalíptica de Passola davant el dèficit econòmic de l’Ateneu Barcelonès. En aquest edifici del carrer Canuda, 6 és on es realitzen els cursos presencials d’escriptura. Per als seus professors, la intranquil·litat generada per Passola és un perill. «Volem que es donin explicacions clares, precises i que s’aclareixi que els nostres llocs de treball no estan en risc», comenta Pérez. L’escola funciona.

La decisió de constituir un Consell d’Administració a l’empresa que gestiona legalment l’Escola amb membres de l’actual Junta de l’Ateneu ha portat els treballadors de l’escola a posar-se en guàrdia i constituir el seu primer comitè d’empresa. Tot està canviant i es preparen per a la lluita. Històricament les relacions de l’Escola amb l’Ateneu no sempre han sigut fluides. El comunicat recorda com després dels anys de la covid en el qual tot es va reorganitzar per poder mantenir l’ensenyament ‘online’, la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès presidida llavors per Jordi Casassas, va prohibir l’entrada a la seu de l’Ateneu Barcelonès al professorat de l’Escola al·legant que «els professors no en són socis». La majoria eren persones amb contracte laboral indefinit i feia anys que treballaven a la seu de l’Ateneu.

Els números canten

Notícies relacionades

Els professors de l’Escola volen posar els punts sobre les is com han deixat clar a través d’un comunicat enviat aquest dimarts. Recorden, entre d’altres coses, que «des de la seva fundació el 1998 i constituïda en Societat Limitada Unipersonal el 2012, l’empresa de l’escola ha obtingut resultats econòmics positius en els últims exercicis, malgrat la pandèmia de la covid-19». Les seves dades són clares: L’Escola se sosté gràcies a les inscripcions del seu alumnat. Aquest ha passat de poc més de 300 matriculacions durant el curs 2004-05 a les gairebé 2.400 matriculacions del curs 2021-22. Els números parlen per si sols. La facturació anual de l’Escola ha passat d’ingressar aproximadament 140.000 euros en el curs 2004-05 als prop de 1.400.000 euros de l’últim exercici econòmic, 2021-22.

«Més enllà de la comptabilitat pròpia de l’Escola, el nostre centre educatiu s’ha convertit des de fa molts anys en una de les principals fonts d’ingressos de l’Ateneu Barcelonès, per sobre, per exemple, de les aportacions que l’entitat rep de cadascuna de les quatre administracions públiques que la subvencionen», diuen els treballadors de l’escola que inclou autors com Mercedes Abad, Laia Aguilar i Melcior Comes. L’obligació de l’alumnat presencial de l’Escola de pagar les quotes de soci/sòcia durant el temps que dura el seu curs ha comportat des del 2006-07 uns ingressos de molts centenars de milers d’euros, que han sigut determinants en els equilibris pressupostaris de l’Ateneu Barcelonès. Però amb la covid i l’ensenyament ‘online’ tot va canviar. L’Escola de l’Ateneu continua gaudint d’un prestigi enorme. Però l’Ateneu necessita diners.