Obertura amb els Reis

La «creativitat desbordant» espanyola enlluerna en la inauguració de la Fira del Llibre de Frankfurt

Felip VI, Muñoz Molina i Vallejo obren l’edició anual de l’aparador de literatura més gran del món

La «creativitat desbordant» espanyola enlluerna en la inauguració de la Fira del Llibre de Frankfurt

EFE/Borja Sánchez-Trillo

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La Fira del Llibre de Frankfurt (Alemanya) s’ha inaugurat aquesta tarda amb Felip VI i Letizia com a padrins. El Rei ha organitzat la visita d’Estat que està realitzant al país alemany per coincidir amb el festival de literatura més important del món i en el qual, en aquesta edició, Espanya és el convidat d’honor.

En els discursos d’obertura, des del director de la fira, Juergen Boos, i el president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, fins al primer ministre de l’estat de Hessen, Boris Rhein, han destacat la imaginació i el potencial dels escriptors espanyols. «Una cosa puc assegurar als convidats d’Espanya: Alemanya, com a país lector, té curiositat per les experiències que els escriptors espanyols transmeten als seus llibres (...) ¿Com es veuen els problemes globals des d’Espanya? Ens poden donar una nova perspectiva», ha dit Steinmeier, president d’Alemanya. «El que passa aquí, en terme d’intercanvis, és de tal importància que els Reis s’han donat l’honor de ser aquí», ha continuat mentre Felip VI i Letizia l’escoltaven a primera fila.

‘Creativitat desbordant’ és el lema triat per Espanya per fer gala de la literatura en una fira en la qual, en els pròxims quatre dies, es negociaran el 80% de les transaccions en compres de drets de tot l’any. Steinmeier no ha perdut l’ocasió per fer una menció a la invasió llançada per Rússia a Ucraïna i ha advertit que «no hi ha guerra sense pamflets i llibres plens d’odi».

El Monarca ha agraït que Espanya tingui un paper «protagonista» en l’edició d’aquest any i ha recordat que és la segona vegada que el país hi és convidat d’honor. Ja ho va ser el 1991, tot i que «té poc a veure» amb el país que era llavors, ha apuntat. «La transformació i modernització sense precedents del nostre país, particularment des de la seva adhesió a les comunitats europees el 1986, s’ha plasmat en profunds canvis en la societat, la cultura i l’economia», ha declarat. Felip VI també ha destacat la tasca dels traductors en la literatura, pel seu paper clau en la difusió i intercanvi de coneixement. De fet, aquesta figura és la que s’honra amb el lema propi de la Fira de Frankfurt 2022: «Traduir. Traslladar. Transformar».

Dones escriptores

Notícies relacionades

També ha recordat l’edició de 1991 Antonio Muñoz Molina, que ha pres la paraula en la inauguració oficial, igual que Irene Vallejo. L’autor ha assenyalat que una de les grans diferències amb la fira d’aquest any ha sigut la irrupció de les dones. «Han sigut la part majoritària del públic lector, i ara comencen a tenir la presència que els correspon», ha remarcat.

Vallejo, la presència de la qual Steinmeier ha celebrat per «haver escrit un llibre fascinant sobre la importància dels llibres» (‘L’infinit dins un jonc’), ha posat el focus en els traductors: «Com va escriure José Saramago, els escriptors fan les literatures nacionals, mentre els traductors construeixen la literatura universal».