Celebració

El conflicte amb l’Escola d’Escriptura entela el 150 aniversari de l’Ateneu Barcelonès

El clima festiu i les jornades de portes obertes el 5 i 6 de novembre conviuen amb la lluita dels treballadors

El conflicte amb l’Escola d’Escriptura entela el 150 aniversari de l’Ateneu Barcelonès

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’Ateneu Barcelonès ja va celebrar els seus 150 anys el 2010, atenent la creació de l’Ateneu Català, el seu origen. Aquest dijous han començat els actes de celebració del seu altre 150 aniversari, el de l’Ateneu Barcelonès sorgit després de fusionar-se l’Atenèu Català i el Casino Mercantil Barcelonès. Més enllà del programa d’actes, la commemoració servirà per presentar les millores realitzades a la seva emblemàtica seu al Palau Savassona del carrer Canuda, en ple centre de la ciutat, i per donar un impuls a la captació de nous socis. La celebració festiva al jardí d’aquest dijous contrasta amb el conflicte obert amb l’Escola d’Escriptura (EE), ubicada a l’Ateneu. Recentment va rebre una carta de suport firmada per l’European Association of Creative Writing Programmes (EACWP).

L’enorme dèficit de l’Ateneu generat en gran part per l’alt cost de la llum, va portar l’actual junta que presideix Isona Passola a reclamar que els alumnes que fan cursos a distància i per tant, no trepitgen el centre, paguessin la meitat de la quota de soci, 18 euros al mes, uns 150 euros per curs aproximadament. Aquest matí, a la roda de premsa dels actes del 150 aniversari Passola no ha volgut entrar a valorar si el conflicte amb l’EE entela la celebració. «Hem fet un pacte amb l’EE per no parlar d’aquests temes. Ho estem intentant resoldre entre nosaltres», ha declarat. Els representants del Grup Promotor del comitè d’empresa dels treballadors de l’EE i el Consell d’Administració –creat per la junta actual i format pels seus principals membres– van acordar el passat 14 d’octubre iniciar un diàleg del qual es va excloure Pau Pérez –director de l’EE juntament amb Lluís Martí– i Isona Passola. Des d’aleshores, els treballadors de l’EE, que al desembre constituiran el seu comitè d’empresa, han recollit suports de tots els sindicats majoritaris i de representants de diferents grups polítics per assegurar el futur del seu projecte. De moment ja s’han reunit al Parlament amb Jenn Díaz (ERC) i Joan Carles Gallego (En Comú-Podem).

L’EE és la segona escola d’escriptura creativa amb més alumnes del món, un petit miracle cultural pilotat pels seus directors, empleats com la resta de treballadors i professors d’una SL que gestiona l’Ateneu. N’han sortit escriptors com Ildefonso Falcones (‘La catedral del mar’ i ‘La esclava de la libertad’), Ferran Garcia (‘Guilleries’) i Marta Orriols (‘Anatomia de les distàncies curtes’, ‘Aprendre a parlar amb els plantes’).

1,3 milions en reformes

L’Ateneu ha invertit 1,3 milions en reformes diverses des de l’arribada de la nova junta fa un any i mig. La major part de la reforma i rehabilitacions diverses del Palau Sarassola, un espai patrimonial l’entrada del qual llueix ara magnífica, s’ha realitzat amb 438.000 euros dels Fons Feder, 45.000 euros de la Generalitat, 470.000 de l’Ajuntament de Barcelona i 20.000 de la Diputació de Barcelona. També la Fundació «La Caixa» hi ha contribuït amb 320.000 euros en obres de rehabilitació de l’Espai Rogent i l’equip audiovisual de la Sala de Conferències.

Amb motiu del 150 aniversari de la seva fundació, els pròxims dies 5 i 6 de novembre l’Ateneu Barcelonès oferirà unes jornades de portes obertes per disfrutar de l’espai. També estrenarà un recorregut per 25 espais emblemàtics que s’han museïtzat gràcies a unes plaques amb QR que aporten informació sobre la seva història. La proposta, comissariada per Lluïsa Julià, membre de la junta, es completa amb una altra de dedicada a explorar una cinquantena d’obres artístiques de l’Ateneu, quadros i escultures donats a l’entitat.

Per a Passola, la millora de les instal·lacions és tan important com el rejoveniment dels socis, la programació d’actes culturals, la connexió amb el barri i la connexió virtual amb la resta del món. I li preocupa fer un Ateneu sostenible no només econòmicament, sinó energèticament. «Estem estudiant posar plaques solars», ha explicat.

La transformació digital portarà a renovar la web el 2023. I també s’està en fase d’estudi per reformar els estatuts de l’entitat «perquè els socis puguin votar telemàticament» i «per poder fer obres de teatre i rebre subvencions per això», ha indicat Ariadna Robert, gerent de l’Atenèu Barcelonès. «L’edat mitjana del soci es siúa entre els 45 i 55 anys», ha explicat. Actualment són 3.300, que inclouen els socis de l’EE que acudeixen de manera presencial a les classes. L’exercici anterior els seus alumnes presencials van aportar 93.000 euros en quotes de soci i en aquest es preveu superar els 100.000, segons fonts de l’EE.

Sense data per a l’assemblea

Notícies relacionades

Ni Passola ni ningú de la seva junta va precisar quan es realitzarà l’assemblea extraordinària de socis que alguns destacats membres de l’Ateneu han reclamat a Twitter. «El que demanin uns socis no vol dir res. Per convocar un assemblea hi ha d’haver un 10% de socis que la demani. En tenim dues de previstes, una per canviar els estatuts i l’habitual», va respondre al·ludint a l’assemblea anual on s’han d’aprovar els pressupostos.

Passola considera que les reunions informatives funcionen millor que les assemblees. Fins ara se n’han realitzat dues: una per parlar d’obrir el restaurant al públic i una altra on es va parlar de l’ Escola d’Escritpura, tot i que no apareixia a l’ordre del dia. Està prevista fer-ne d’altres per parlar d’infraestructures i de dèficit, va dir Robert. «En aquests moments l’Ateneu està a més del 60% en recursos propis», va precisar.