La cita amb els gèneres fantàstics
Elena Bartomeu i Jesús Cañadas guanyen els Premis del Festival 42
El guardó honorífic ha anat a parar el veterà editor i llibreter Alejo Cuervo de Gigamesh

Els escriptors Elena Bartomeu i Jesús Cañadas han resultat guanyadors dels Premis 42, del Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, en les seves categories millor obra original de l’any anterior, en aquest cas el 2021, escrita en català (la novel·la ‘Fòrvid’ de Bartomeu) i millor original escrita en castellà (‘Dientes rojos’ de Cañadas). Tots dos encapçalen una llarga llista de guardonats que es completa amb el Premi Alba a la millor obra juvenil en català que ha anat a parar a ‘L’assassina de Venècia’ de Pol Castellanos, la millor traducció al català a Ferran Ràfols per ‘Piranesi’, de Susanna Clarke, el millor clàssic traduït al català per a Eduard Sepúlveda per ‘L’exorcista’ de William P. Blatty,així com el Millor autor o autora revelació en català per a Pol Guasch per ‘Napalm al cor’, que ja va obtenir el Llibres Anagrama.
Pel que fa a l’apartat en castellà, el premi a la millor traducció ha sigut per a Christian Rodríguez per ‘Así se pierde la guerra del tiempo’, d’Amal El Mohtar i Max Gladstone, i el premi al millor autor o autora revelació en castellà per a Layla Martínez per ‘Carcoma’.
El guardó honorífic li ha correspost al veterà editor i llibreter Alejo Cuervo, que amb el seu treball als segells Martínez Roca i més tard amb Gigamesh ha sigut el responsable de la publicació d’algunes de les millors històries del gènere. A partir dels anys 90 a través de la seva llibreria Gigamesh també ha aconseguit ser un dinamitzador fonamental de l’anomenat triangle friqui d’establiments relacionats amb el gènere, llibres, còmics i jocs de taula.
Horrors quotidians
El jurat en català ha decidit premiar ‘Fòrvid’ d’Elena Bertomeu publicada per Males Herbes per fer una aproximació diferent del gènere de terror i per la seva habilitat per crear atmosferes opressives, «utilitzant elements de l’entorn natural» i la capacitat per interpretar-ho, així com per «l’habilitat de crear un escenari com la Casa, un petit univers que es converteix en protagonista orgànic essencial de l’argument».
Respecte a ‘Dientes rojos’, de Jesús Cañadas (Obscura Editorial), el jurat destaca que actualitza el panteó dels terrors de la nostra generació des d’una perspectiva feminista i perquè fa evident que entre els horrors còsmics i els quotidians, els més terribles són aquests últims».
Notícies relacionadesLa cerimònia dels premis d’aquesta segona edició s’ha celebrat a la seu principal del festival, la Fàbrica de Creació Fabra i Coats. El jurat està format per prescriptors i especialistes en els gèneres com Miquel Codony, Daniel Genís, Karen Madrid i Raül Maigí, pel que respecta al català, mentre que el castellà l’integren Leticia Lara, Cristina Jurado, Daniel Pérez i Sergi Viciana.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Barcelona, protagonista El fitnes de luxe s’assenta a Barcelona
- RAMBLA FLAMENCA La ‘bailaora’ japonesa La Yunko debuta al Liceu
- Concert Califato 3/4 sedueix amb el seu folklore arribat del futur
- Conflicte La Mina reclama un pla per actuar en cas d’incidents greus
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats