Premi de 40.000 €

Martí Domínguez, guanyador del Premi Proa de novel·la amb una distòpica reflexió del futur de la maternitat

‘Mater’ explica la història d’una societat rendida a la ciència en la qual tots els nens són creats mitjançant gestació artificial

fcasals33737706 barcelona    05 11 2015     icult   sebastia alzam160502165342

fcasals33737706 barcelona 05 11 2015 icult sebastia alzam160502165342

2
Es llegeix en minuts

L’escriptor i periodista valencià, Martí Domínguez, és el guanyador de la quarta edició del Premi Proa de novel·la inèdita amb ‘Mater’, la història d’una distòpica societat futurista que ha deixat enrere la maternitat natural per substituir-la per mètodes de gestació artificial totalment independents del cos femení.  

El llibre narra la realitat d’una nova espècie humana que ha decidit rendir-se per complet davant el poder de la ciència, i que tria reproduir-se mitjançant embrions purificats i falsos úters, i donar vida així a noves generacions de nens que no només són genèticament perfectes, sinó que també queden lliures de qualsevol malaltia hereditària. 

Enmig d’aquest univers alternatiu,la Zoe, la protagonista, es queda embarassada, una cosa realment insòlita tenint en compte que aquests nous humans són estèrils. Però ella vol tirar endavant el seu nadó i, perseguida per unes autoritats sanitàries que no permeten els naixements mitjançant part natural, fuig cap a la frontera del nord del país per integrar-se a una de les colònies que habita els boscos i els membres de les quals continuen vivint de forma «tradicionalment impura».  

Un relat que Domínguez ambienta en un demà no molt llunyà, i que considera més que possible: «Li dono voltes a aquest argument des de ja fa algun temps, quan el 2019 vaig visitar els grans laboratoris farmacèutics de Boston i em vaig adonar que estem molt més avançats del que creiem quant a matèria reproductiva. Aquesta tecnologia és real, a la Xina ja existeixen una espècie de ‘bio sacs’ capaços d’engendrar persones. Per això no defineixo el meu llibre com a ciència-ficció», explica l’autor.  

Tot i que l’escriptor aclareix que el més important de la història no és el que explica sinó el missatge que oculta. Una reflexió de la nostra pròpia identitat com a persones. ¿Què és el que ens fa humans? ¿Com ens relacionaríem amb els nostres pares, mares o fills si els vincles familiars deixessin d’existir? I la més important, ¿estaríem disposats a confiar el destí del nostre llinatge als operadors d’un laboratori?  

Reflexió humanística i biològica

‘Mater’ ha sigut l’elegida entre les 20 obres que aquest any s’han presentat al Premi Proa de novel·la inèdita. Un certamen que persegueix l’objectiu d’impulsar l’excel·lència, la renovació i el reconeixement de la literatura catalana, i que recompensa amb 40.000 € la proposta vencedora. 

Notícies relacionades

Martí Domínguez ha destacat per ser «un dels pocs escriptors que domina tant les ciències humanístiques com les biològiques. El seu és un llibre doblement interessant que construeix una història molt completa, i ens incita a reflexionar sobre la nostra pròpia existència», assegura Xavier Pla, membre del jurat del premi juntament amb Clara Queraltó, Anna Sáez, Vicenç Villatoro i Josep Lluch. 

El valencià s’incorpora així a la llista de guanyadors d’anteriors edicions, en la qual també figuren títols com ‘La teva ombra’, de Jordi Nopca (2019); ‘La casa de foc’, de Francesc Serés (2020) i ‘El país de l’altra riba’, de Maite Salord (2021).