‘In memoriam’

Quatre grans superherois dibuixats per Carlos Pacheco

  • El gadità Carlos Pacheco, mort als 60 anys a causa de l’ELA, va triomfar en els còmics nord-americans de superherois, un mercat gens fàcil fa anys per a dibuixants forans.

Quatre grans superherois dibuixats per Carlos Pacheco

EPC

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Carlos Pacheco va obrir bretxa perquè altres il·lustradors europeus i llatinoamericans comencessin a dibuixar sense problemes Batman o el Capità Amèrica. Influït per gegants del gènere com Neal Adams, va aportar a poc a poc el seu traç personal. Destaquem, a continuació, quatre de les seves obres.

Flash (1994)

Tot i que va debutar en la divisió britànica de Marvel, el primer còmic important que va dibuixar va ser un arc de la sèrie regular de ‘Flash’, l’home que corre més ràpid que la velocitat de la llum i un dels emblemes de la firma rival, DC Comics. Amb guions de Mark Waid i dibuix molt dinàmic de Pacheco, es va publicar en els mesos finals del 1994. Va dibuixar els números 93 i 94 i va participar en els esbossos del 99 i 100.

Iberia Inc. (1996-1997)

La idea d’un còmic espanyol de superherois va rondar a Pacheco fins que el 1992 va crear, junt amb el guionista Rafael Marín, ‘Iberia Inc.’ per a l’editorial Forum. El projecte no va quallar, però va ser recuperat sis anys més tard, amb el dibuixant Rafa Fonteriz. Considerats els Vengadors castissos, hi inclouen un milionari català amb armadura tecnològica, un follet asturià, un balear gegant i un científic anomenat Trueno.

X-Men (1997)

Notícies relacionades

Establert a la Casa de les Idees, Pacheco es va fer càrrec d’un dels supergrups predilectes, els mutants X. Va dibuixar pàgines interiors i portades alternatives de 12 números de la col·lecció a partir del 62 (març del 1997), amb guions de Scott Lodbell, així com l’especial -1, en el qual totes les sèries de l’editorial es van ambientar en el passat. No és una gran època de la sèrie, però, sí, una fita per a Pacheco.

Siempre Vengadores (1998-2000)

Imaginativa minisèrie de 12 números publicada entre el desembre del 1998 i el febrer del 2000, amb guió de Kurt Busiek. Pacheco va desplegar tots els seus coneixements del món superheroic en aquesta narració plena de viatges temporals, situacions alternatives i Venjadors de diferents èpoques. Va tenir molt d’èxit i es reedita periòdicament. L’última en castellà és ‘Siempre Vengadores: la guerra del destino’ (2017).