40 aniversari
Aquestes són les 10 cançons afegides a la nova edició de ‘Thriller’
L’àlbum més venut de tots els temps compleix 40 anys i reapareix en una versió expandida
¿És possible celebrar el llegat de Michael Jackson sense blanquejar els seus abusos?
¿Com continuar traient profit de l’àlbum més venut de tots els temps? Aquesta és la pregunta que Sony Music i els hereus de Michael Jackson miren de respondre amb ‘Thriller 40’, una nova edició del sisè elapé en solitari de l’anomenat Rei del Pop que es publica aquest divendres 18 de novembre. Pel que sembla, 70 milions de còpies despatxades arreu del món no són suficients, així que, fent honor a la lletra del seu tema titular, ‘Thriller’ torna a la vida en ocasió del seu 40è aniversari, i aquesta vegada ho fa en un format expandit, amb les nou cançons del disc original i unes 10 més de contemporànies d’aquelles, però més o menys inèdites fins a la data (algunes havien sigut publicades en discos una mica recòndits i en versions diferents).
La discogràfica ha sigut extraordinàriament mesquina a l’hora d’administrar la informació sobre el contingut d’aquesta nova edició, de manera que fins a ultimísima hora no s’ha conegut, amb un acceptable grau de fiabilitat, la llista de les cançons ‘noves’. Són les següents (tot i que, atès el secretisme de Sony, no és del tot descartable alguna modificació en l’ordre):
‘Starlight’: Rod Temperton la va escriure pensant a oferir a Michael Jackson una cançó que evoqués el seu amor pel cine i el món de l’espectacle. Al productor Quincy Jones li va agradar tant que va decidir que havia de ser la peça central de l’elapé, però li va demanar a Temperton que busqués un altre títol. El compositor s’hi va posar, va reescriure la lletra per complet i la va batejar com... ‘Thriller’.
‘Got the hots’: Fruit de la col·laboració entre Michael Jackson, Quincy Jones i Rod Temperton, aquesta cançó va ser rebutjada en les successives edicions de l’elapé i només va acabar veient la llum en una edició limitada de la versió japonesa de ‘Thriller 25’, publicada el 2008.
‘Who do you know’: Michael Jackson va començar a treballar en la cançó el 1980, però no la va considerar acabada fins a finals de 1982. Després de descartar-la per a ‘Thriller’, es va plantejar incloure-la a l’àlbum ‘Victory’ de The Jacksons, però va acabar desestimant també aquesta opció.
‘Carousel’: Un fragment d’aquesta composició de Michael Sembello (autor de la cèlebre ‘Maniac’) va aparèixer en la reedició de ‘Thriller’ del 2001. També coneguda com a ‘Circus Girl’, la cançó va ser inclosa en la seva versió completa en l’edició italiana de la recopilació ‘King of Pop’, publicada el 2008.
‘Behind the mask’: Durant les sessions de gravació de ‘Thriller’, Quincy Jones va escoltar aquesta cançó del trio japonès Yellow Magic Orchestra i li va proposar a Jackson que fes alguna cosa amb ella. El cantant va escriure una lletra i va compondre una nova línia melòdica. El resultat, tanmateix, no va arribar a aparèixer a l’àlbum a causa d’una disputa legal. Una versió de la cançó va ser inclosa finalment a ‘Michael’, de 2010, el primer àlbum pòstum de l’artista.
‘Can’t get out of the rain’: En realitat es tracta d’una ‘jam’ majorment instrumental construïda a partir de la coda final de ‘You can’t win’, una cançó composta per Charlie Smalls que Michael Jackson va gravar el 1978 per a la pel·lícula ‘The Wiz’. ‘Can’t get out of the rain’ es va publicar com a cara B en algunes edicions del ‘single’ ‘Billie Jean’.
‘The toy’: Aquesta cançó va ser escrita i gravada per a la pel·lícula del mateix títol protagonitzada per Richard Pryor el 1982. Després que fos desestimada, Jackson va continuar treballant-hi en els anys següents, rebatejant-la primer com ‘I am your joy’ i després com a ‘Best of joy’. Amb aquest últim títol va aparèixer a l’àlbum pòstum ‘Michael’.
‘Sunset driver’: Es tracta suposadament d’una nova versió de la mateixa cançó que es va gravar per a l’elapé ‘Off the wall’, de 1979. Malgrat el seu innegable encant, Jackson la va descartar llavors per no ajustar-se a la narrativa general de l’àlbum, però va tornar-hi durant les sessions de ‘Thriller’. Finalment, el tema va veure la llum com a part de la caixa recopilatòria ‘The Ultimate Collection’, del 2004.
Notícies relacionades‘What a lovely way to go’: Una altra peça escrita per a ‘Off the wall’ que no va passar el tall. En la seva primera encarnació, es titulava ‘What a lonely way to go’, però durant les sessions de ‘Thriller’ Jackson va voler donar-li una altra oportunitat canviant una lletra i convertint en «encantadora» el «solitari» comiat original. Tampoc així va aconseguir un lloc entre els talls del disc.
‘She’s trouble’: També coneguda com a ‘Trouble’, aquesta cançó va ser coescrita pel compositor Terry Britten, que molt poc després obtindria un èxit descomunal quan Tina Turner va gravar el seu ‘What’s love got to do with it’. La versió de Michael Jackson va ser arxivada i mai havia vist la llum fins ara. El 1983, el grup anglès de reggae Musical Youth (cèlebre per ‘Pass the dutchie’) la va gravar i la va publicar com a ‘single’, però va tenir una acollida més aviat discreta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034