Guia de visionaments

Més enllà de Branson i Bezos: 10 pel·lícules i sèries sobre viatges espacials

  • Repassem aquí 10 títols, tots disponibles en ‘streaming’, en què el cine i la televisió s’han aventurat més enllà de l’atmosfera terrestre, ja sigui amb propòsit de versemblança o en clau de comèdia

Més enllà de Branson i Bezos: 10 pel·lícules i sèries sobre viatges espacials

El Periódico

6
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Jeff Bezos, el multimilionari fundador d’Amazon i de l’empresa aeroespacial Blue Origin, ja ha aconseguit realitzar el seu anhelat viatge espacial pocs dies després que ho fes Richard Branson, propietari de Virgin. En temps de crisi econòmica i pandèmia, sona estrany. Els viatges i missions espacials han servit per a moltes altres coses al cine i la televisió. Destaquem a continuació 10 peces que han plantejat la missió a l’espai des del rigor científic o la comèdia, a les quals podríem afegir curiositats com el fals documental ‘Apollo 18’ (2011), el documental de veritat ‘Apollo 11’ (2019) o interessants ficcions com ‘Próxima’ (2019), amb Eva Green en el paper de l’única astronauta que s’entrena a l’Agència Espacial europea..

1. ‘2001: Una odissea de l’espai’ (Stanley Kubrick, 1968)

Stanley Kubrick, 1968)

El primer film de la ciència-ficció adulta té diverses parts, i en tres el viatge per l’espai resulta fonamental. Una incumbeix al transbordador espacial –14 anys abans que es realitzés als EUA el primer vol amb aquest tipus de nau– que porta el professor Floyd de la Terra a la Lluna al ritme d’un vals de Strauss. Arriba després la missió a Júpiter en la qual els dos astronautes del Discovery lluiten amb la computadora Hal 9000. I finalment el fragment psicodèlic amb l’odissea de Bowman viatjant en una nau esfèrica cap a més enllà de l’infinit. Disponible a Apple TV+ i Rakuten TV.


2. ‘Escollits per a la glòria’ (Philip Kaufman, 1983)

Ser astronauta, i viatjar a l’espai, o ser pilot, i només fer proves. Vet aquí el dilema que tracta la novel·la de Tom Wolfe adaptada per Philip Kaufman, de la qual també s’ha fet recentment una sèrie (a Disney+). És la història del pilot de proves Chuck Yeager (Sam Shepard), capaç de trencar la barrera del so, i dels set astronautes escollits el 1961 per al projecte ‘Mercury’, el primer programa espacial tripulat nord-americà i el moment absolutament crucial en la carrera espacial entre les dues potències llavors hegemòniques. El títol original és molt millor: ‘The right stuff’. ‘Lo que hay que tener’. Disponible a Movistar +. 


3. ‘Apollo 13’ (Ron Howard, 1995)

Una dècada després de mostrar l’amor entre un humà i una sirena a ‘Un, dos, tres, splash’, Ron Howard i Tom Hanks van recrear la missió de l’Apollo 13 cap a la Lluna, l’explosió i el canvi de rumb de la nau amb la pèrdua progressiva d’oxigen. El viatge espacial com a drama i suspens. Estava condemnada a no tenir èxit, ja que no deixa de ser la història d’un fracàs, una cosa que no agrada al públic nord-americà. Disponible a Netflix, Filmin i Movistar +.


4. ‘De la Tierra a la Luna’ (Ron Howard, Tom Hanks, Brian Grazer, 1998)

Ron Howard, Tom Hanks, Brian Grazer, 1998

El mateix Tom Hanks va produir (també amb Ron Howard), va escriure, va dirigir (un episodi) i va ser el narrador d’aquesta minisèrie, guanyadora de diversos Emmy i Globus d’Or, que dramatitza, de manera bastant original, recorrent a la ficció i al fals documental, el drama i la comèdia, els diversos programes espacials i missions Apollo 1, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 16 i 17. Explica els preparatius i les gestes igual que les crisis, els contextos polítics i la fabricació d’un mòdul lunar. Amb el mateix títol existeix una novel·la d’aventures espacials de Jules Verne portada al cine el 1958. Disponible a HBO.


5. ‘Space Cowboys’ (Clint Eastwood, 2000)

Clint Eastwood, 2000)

Una pel·lícula crepuscular que parla del dret a una segona oportunitat. És la que tenen els quatre ‘cowboys’ espacials encarnats per Clint Eastwood (director del film), Tommy Lee Jones, Donald Sutherland i James Garner, veterans pilots de l’exèrcit de l’aire nord-americà que van anhelar viatjar a l’espai i que, 40 anys després, ho fan: són reclutats per reparar un satèl·lit de comunicacions rus a la deriva, ja que un d’ells va dissenyar el satèl·lit i sap com reparar-lo. Inclou un pla de la Lluna mentre Sinatra canta ‘Fly me to the moon’. Disponible a Apple TV+, Rakuten TV i Google Play.


6. ‘Marte’ (Ben Young Mason, Justin Wilkes, 2016-2018)

Tot i que sembli antitètic, es pot fer una producció que sigui documental i ciència-ficció. És la proposta de la sèrie de National Geographic sobre un viatge imaginari a Mart el 2033 a fi de colonitzar-lo; una de les temàtiques habituals del cine i la literatura de ciència-ficció, la recerca d’un planeta habitable al qual recórrer quan la Terra es consumeixi. La seva particularitat és que la recreació d’aquest viatge impossible es combina amb entrevistes d’aparença real als implicats, a més de la realització d’un episodi en forma de preqüela que relata la vida d’una de les astronautes de la missió. La banda sonora és de Nick Cave & Warren Ellis. Disponible a Disney +.


7. ‘Salyut 7: héroes en el espacio’ (Klim Xipenko, 2017)

El cine rus també ha donat la seva visió metòdica i quirúrgica de la carrera espacial en plena Guerra Freda. En aquest film es reconstrueix l’odissea de dos astronautes soviètics que, el 1985, van recuperar l’última de les estacions espacials conegudes amb el nom de ‘Saliut’ després que deixés de comunicar amb la Terra en un dels períodes en què no va estar habitada per cosmonautes soviètics. La pel·lícula mostra amb tota mena de detalls el difícil acoblament manual de la nau de rescat –la Soiuz T-13– i la seva voluntat de realisme espacial és considerable, ja que part del metratge va ser filmat a gravetat zero. Disponible a Filmin i Prime Vídeo.


8. ‘First man (El primer hombre)’ (Damian Chazelle, 2018)

L’impassible Ryan Gosling dona vida al film de Damien Chazelle a Neil Armstrong. No és només l’estudi de la seva trajectòria com a astronauta fins a convertir-se en el comandant de l’‘Apollo 11’ i ser el primer home a trepitjar la Lluna, el 20 de juliol de 1969. La pel·lícula explora igualment, en primera persona i amb un estil molt auster, la dificultat de congeniar la seva professió amb la vida familiar i l’agre ensorrament de les relacions amb la seva dona, Janet, interpretada per Claire Foy. Disponible a Apple TV+, Rakuten TV i Google Play.


9. ‘Para toda la humanidad’ (Ronald D. Moore, Matt Wolpert, Ben Nedivi, 2019-actualitat) 

Ronald D. Moore, Matt Wolpert, Ben Nedivi, 2019-actualitat

Notícies relacionades

La pugna per l’espai és plantejada en aquesta sèrie com una ucronia. En el món actual, el programa espacial de la NASA continua sent fonamental, com ho va ser dècades enrere. Però hi ha un canvi important: Neil Armstrong no va ser el primer ésser humà que va posar el peu a la Lluna, sinó que això va ser mèrit d’un astronauta soviètic, Aleksei Leónov, personatge real que va tenir un altre mèrit, el de ser el primer cosmonauta a fer un passeig espacial fora de la seva nau, el 1965. La sèrie és una història alternativa, variant genèrica més que apropiada en la ciència-ficció, que revela la necessitat de la carrera espacial des de diversos punts de vista, entre els quals, la integració d’astronautes femenines a les missions nord-americanes. Disponible a Apple TV+.


10. ‘Space Force’ (Greg Daniels, Steve Carell, 2020)

Greg Daniels, responsable de la versió nord-americana de la sèrie britànica ‘The office’, es va aliar de nou amb Steve Carell, actor principal i guionista, en una sèrie absurda en la qual Carell és el general responsable de crear la Força Espacial de l’Exèrcit a instàncies del bel·licós president del seu país. La idea és arribar amb botes i fusells a la Lluna el 2024. Es va estrenar el maig del 2020, en plena pandèmia i amb Donald Trump encara a la Casa Blanca. Disponible a Netflix.

Temes:

Espai Cine