Devolució històrica
El Vaticà torna a Grècia tres fragments del Partenó
La històrica decisió, comunicada aquest divendres, ha sigut presa pel mateix papa Francesc
El Vaticà tornarà a Grècia tres fragments de marbres que es trobaven en el petit estat. La històrica decisió, que va en direcció oposada a les repetides negatives del Regne Unit –país que des de fa dècades rebutja restituir les valuoses peces que conserva al Museu Britànic–, va ser presa pel mateix papa Francesc, segons ha comunicat aquest divendres l’oficina de premsa de la Santa Seu.
«En el seu sincer desig de prosseguir el camí ecumènic», el Papa ha decidit «donar» les restes a Gerònim II, l’arquebisbe d’Atenes i tot Grècia, s’ha informat. Aquestes peces «des de fa segles eren custodiades acuradament a les Col·leccions Pontifícies i als Museus Vaticans i s’exposen a milions de visitants de tot el món», s’ha afegit.
La decisió es produeix després que en els últims anys alguns Governs i institucions europees comencessin a donar senyals d’obertura a la devolució de peces saquejades en l’època colonial. També representa una victòria per a Grècia, país que ha demanat reiteradament –sense èxit, en la majoria dels casos– que es tornin les seves obres espoliades. Més encara en aquest cas que es tracta de restes que eren part de la decoració del Partenó, la gran icona de la Grècia clàssica i patrimoni cultural de la Unesco.
Diplomàcia cultural
A més, les peces retornades no estan mancades d’interès. Una d’elles és un cap de cavall que prové del frontó occidental del Partenó, i era part d’una obra que il·lustrava la mitològica batalla per la regió d’Àtica entre Atenea, la deessa de la saviesa, i Poseidó, el déu dels oceans. Es creu, de fet, que integrava una peça que representava la quadriga de la deessa guerrera.
Les altres dues són part del rostre d’un dels joves que probablement estaven a càrrec d’ofrenes del temple i una altra una peça que representa un senyor barbut, que es trobava en la costat meridional del Partenó i explicava la lluita entre els centaures i els lapites, segons ha informat la pàgina vaticana Vatican News.
Aquesta mateixa font també ha informat que les peces van arribar a Roma al segle XIX i ha recordat que el Papa argentí es va trobar amb Gerònim II a finals del 2021 a Grècia. De fet, l’inesperat gest del pontífex arriba en un moment particularment difícil de les relacions entre els catòlics i els ortodoxos. Això a causa de la guerra a Ucraïna, que el patriarca rus Ciril recolza obertament, en obert enfrontament amb Francesc. Potser també d’allà una iniciativa que suposa una picada d’ullet a la branca grega d’aquesta fe cristiana, amb què Francesc manté una bona relació.