Cultura en format digital

L’art en tapís de Joan Miró protagonitza un documental

‘Els tapissos de Joan Miró. Del fil al món’ mostra com l’artista va crear les seves cinc obres de gran format junt amb l’artesà tèxtil Josep Royo

L’art en tapís de Joan Miró protagonitza un documental

FUNDACIÓ MIRÓ Y CAIXAFORUM+

2
Es llegeix en minuts

«Un tros de fil pot desprendre un món», deia Joan Miró (1893-1983), l’univers creatiu del qual podia desencadenar-se a partir d’un simple gargot, una taca de pintura o, fins i tot, una fibra de llana. I és que, tot i que la seva obra plàstica i escultòrica sigui àmpliament reconeguda, potser passa més desapercebut el seu treball tèxtil. 

Va començar el 1970 amb el ‘Tapís Tarragona’, la seva primera peça de gran dimensió, que va produir per a l’hospital de la Creu Roja de Tarragona en agraïment per la cura que van brindar a la seva filla, la Maria Dolors, després de l’accident automobilístic que va tenir. I després d’aquest, en van arribar quatre més: el ‘Gran tapís del World Trade Center’ (1974), el ‘Tapís de la National Gallery de Washington’ (1977), el ‘Tapís de la Fondation Maeght (1980) i el ‘Tapís de la Fundació la Caixa (1980). 

A partir de la restauració d’aquest últim, sorgeix la gravació d’‘Els tapissos de Joan Miró. Del fil al món’, un reportatge produït en col·laboració per la Fundació Joan Miró i la Fundació la Caixa, i produït per Anna Sanmartí. El film documenta les tasques de conservació aplicades a l’esmentada obra, alhora que recupera la història d’aquestes peces a través de testimonis com el de Josep Royo, artista que va treballar al costat de Miró en la confecció de totes les seves produccions tèxtils; Glòria Malé, una de les teixidores que va formar part de l’equip que treballava les teles; i Pere Portabella, el cineasta autor de ‘Miró tapís’ (1973), l’únic registre audiovisual que hi ha del procés d’elaboració de les obres de gran format de l’artista. 

«Aquest contingut audiovisual permet veure alguns detalls que són imperceptibles en viu. I tot i que no substitueix l’experiència de visitar l’original, és l’acompanyament perfecte a l’exposició, ja que brinda al públic l’oportunitat de veure el que passa rere les portes del museu», explica Marko Daniel, director de la Fundació Miró.  

Notícies relacionades

El documental podrà veure’s a partir del 18 de gener al canal que la Fundació Miró té dins de la plataforma CaixaForum+, dedicada a la cultura i a la divulgació científica, i el catàleg audiovisual del qual ja inclou una quinzena de produccions dedicades a les exposicions dels artistes guanyadors del Premi Joan Miró, així com també a alguns dels projectes més destacats d’Espai 13, el cicle d’exposicions anual que el museu dedica a les practiques artístiques d’autors emergents.  

‘Els tapissos de Joan Miró. Del fil al món’, és el primer dels tres projectes audiovisuals originals que s’estrenaran al servidor. Durant la primera meitat del 2023, sortiran a la llum les altres dues noves propostes: d’una banda, ‘Miró íntim’, un film que s’endinsa en la faceta més personal de l’artista a partir de les col·leccions d’obra que va crear per a la seva família. I d’una altra, una sèrie documental que segueix el trasllat de l’arxiu de la Fundació Joan Miró des dels espais de l’ampliació dissenyats per Jaume Freixa, fins als espais originals ideats per Miró i Sert.