La mirada cultural

De ‘Borgen’ a Annie Ernaux: la menopausa en sèries i llibres

De ‘Borgen’ a Annie Ernaux: la menopausa en sèries i llibres

FRANCESCA MANTOVANI-EDITIONS GALLIMARD

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Cada vegada més sèries, novel·les i assajos s’atreveixen a trencar el tabú de parlar de la menopausa. En els últims anys n’hem tingut uns quants exemples, des de ‘Borgen’ (Netflix) i ‘And just like that...’ (HBO Max) fins a ‘Nine perfect strangers’ (Amazon Prime Video), ‘Julia’ (HBO Max) i ‘Close to me (Filmin).

AND JUST LIKE THAT...

Carrie i les seves amigues van parlar sense embuts sobre sexe i relacions durant les sis temporades que va durar la mítica ‘Sexo en Nueva York’. Com era d’esperar, han continuat fent el mateix en la seva seqüela a HBO Max, ‘And just like that...’, però adaptant els temes a la seva etapa de maduresa. Perquè ara ja no són en la trentena, sinó que han passat els 50. Un dels episodis aborda obertament la menopausa a través del personatge de Charlotte, que es troba bastant perduda amb els seus canvis hormonals. L’escena en què les amigues s’afanyen a tapar-la perquè li ha vingut la regla quan ja no l’esperava no té pèrdua. Disponible a HBO Max.

JULIA

Julia Child va revolucionar la cuina nord-americana amb el seu programa ‘The french xef’. Però abans que triomfés a la televisió es va enfrontar a les reticències de productors i directius que no veien futur a un xou de gastronomia presentat per una dona de la seva edat. El seu pla de portar a la petita pantalla el que havia ensenyat al seu exitós llibre de cuina es va forjar després de complir els 50 i començar a tenir els primers símptomes de la menopausa, quan es va adonar que no tenia un propòsit clar en la seva vida. No es podia imaginar que en aquesta nova etapa la fama l’esperava a la cantonada. Disponible a HBO Max.

'Close to me'

En aquest poc conegut ‘thriller’ psicològic, Connie Nielsen (Lucilla de ‘Gladiator’) és una traductora danesa que perd els records d’un any després de tenir una caiguda fatal. No sap per què desconfia del seu marit (Christopher Eccleston), que fa els seus esforços perquè ella no arribi a entendre’l. La intriga resulta menys nova que el retrat poc o gens comú d’una dona en plena menopausa: els fogots, la falta de desig sexual o la dificultat per agafar el son. Disponible a Filmin.

’Nine perfect strangers’

Un dels ‘nou perfectes desconeguts’ d’aquest pervers ‘thriller’ és Frances Welty (Melissa McCarthy), autora de novel·la rosa que no passa pel seu millor moment. Condueix cap a la secta ‘new age’ capitanejada per Nicole Kidman mentre digereix una estafa economicoemocional, assumeix el rebuig del seu últim llibre i, per acabar però no menys important, s’enfronta als fogots menopàusics, encara un cert tabú (com tot el que relacionat amb aquesta etapa biològica) a les sèries i pel·lícules actuals. Disponible a Prime Video. 


‘Borgen (quarta temporada)’

Al començament dels seus últims episodis (estrenats a Netflix com a ‘Borgen: Reino, poder y gloria’), l’heroïna de la política Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) passa per canvis a molts nivells: ja no és primera ministra, sinó ministra d’Exteriors, i en plena cinquantena s’enfronta, a més, a la revolució hormonal de la menopausa. Segons ens va explicar el creador de la sèrie, Adam Price, la situació de Nyborg «troba reflex en el gran tema que hi ha darrere de la temporada, l’intent de l’home per controlar la natura i els seus recursos». Disponible a Netflix


 ‘El hombre joven’, d’Annie Ernaux (Cabaret Voltaire)



Hi ha un llibre d’Annie Ernaux per a cada moment en la vida d’una dona. El climateri en el seu cas, ben complerts els 50 anys –i suportada amb una discutible teràpia hormonal– s’encavalca amb una passió amorosa. L’objecte és un noi trenta anys més petit i ella ha de sentir com els companys d’aquest li retreuen que estigui amb una dona menopàusica. L’última novel·la del Nobel es publicarà a primers de març.

 ‘Clavícula’, de Marta Sanz (Anagrama)

Amb aquest llibre autobiogràfic Marta Sanz, a part de facturar una de les seves millors obres, trenca el tabú de la menopausa, amb prou feines explorat en la ficció. Molt atenta als canvis físics –aquest dolor a la clavícula que potser té un origen psicològic–, l’autora fa una anatomia de si mateixa observant-se el cos en primera instància però també es mostra molt atenta a les mutacions sentimentals i amoroses que va experimentar.


Temes:

HBO Netflix Filmin