Art
La humanitat en crisi, eix de la programació del MNAC per al 2023
El museu inaugurarà quatre exposicions noves i ampliarà l’actual col·lecció del romànic
El Museu Nacional d’Art de Catalunya inicia el seu any amb una ambiciosa programació museística. Un calendari amb què no només es preveu ampliar l’oferta expositiva, sinó també desenvolupar la seva condició de «servei públic centrat en la recerca i el coneixement», explica el director del MNAC, Pepe Serra.
Per això, la institució artística presenta un conjunt d’exposicions centrades en la reflexió sobre «una humanitat en crisi». Com l’ambiciosa mostra ‘¿Quina humanitat?’, que estarà disponible des del 26 d’octubre del 2023 fins a l’11 de el gener del 2024, i posa en context internacional l’art de la postguerra a través d’obres d’artistes catalans, espanyols i internacionals que reflexionen sobre el fracàs de la societat després de la guerra i fins al present.
O ‘La mà guiada’, que es podrà visitar del 6 de juliol al 15 d’octubre, i revisa la historiografia convencional de l’art mitjançant el treball de dues pintores, la catalana Josefa Tolrà (1880-1959) i la britànica Madge Gill (1882-1961). Dones que mai van pensar a ser reconegudes sota el qualificatiu d’artistes, però la seva obra i carrera van anar més enllà dels cànons existents i van deixar un excepcional llegat del que en la cultura moderna es coneix com a dibuix psíquic.
I és que les obres de dones artistes cobren cada vegada més presencia en el programa del museu, que també donarà espai a l’escultura de Laia Estruch (1981) amb ‘Trena’, una gran peça sonora s’instal·larà a la Sala Oval amb una intenció performativa i interactiva; i amb les intervencions sobre la col·lecció de Marta Cardú, Raquel Friera, Núria Güell, Cristina Lucas i Pia Sommers.
El programa es completa amb un nou arxiu dedicat al pintor Hermen Anglada Camarasa (1871-1959) i amb la donació realitzada per la família de Pep Formiguera (1952-2013), que entrega al MNAC el total de la seva col·lecció fotogràfica.
Restauració i ampliació de la col·lecció del romànic
El MNAC comença aquest 2023 un cicle de tres anys d’intervencions en la col·lecció d’art romànic, secció amb la qual va néixer el museu i que, avui dia, en continua sent el cor. Es portaran a terme treballs de restauració i conservació, i s’incorporaran també noves obres a les sales dedicades a la col·lecció medieval.
Notícies relacionadesCoincidint amb el centenari del redescobriment, arrencament i musealització dels seus frescos i pintures murals, la institució presentarà entre el 23 febrer i el 2 de juliol una exposició dedicada a l’obra de Lluís Borrassà (1360-1424), un dels principals pintors del gòtic català, reconegut pel seu treball a la catedral de Barcelona.
Pepe Serra, que assegura que les xifres el 2022 van ser «molt bones», confia que les pròximes mostres motivin el públic a acudir al centre i, especialment, que continuïn atraient visitants locals.