Reivindicació dels acadèmics
La RAE torna l’accent a «‘sólo’» 13 anys després
Els pronoms demostratius «‘este’, ‘ese’ i ‘aquel’» amb el seu femení i plural també s’accentuaran quan segons el parer de qui escriu hi hagi un risc d’ambigüitat

diccionario-rae
La RAE ha decidit aquest dijous que l’adverbi «‘sólo’» (que equival a ‘solamente’) podrà portar accent, igual que els pronoms demostratius «‘este’, ‘ese’ i ‘aquel’», amb el seu femení i plural, quan segons el parer de qui escriu hi hagi un risc d’ambigüitat.
Aquesta novetat, segons han explicat fonts del ple de la Real Academia Española, era reivindicada des de fa anys pels acadèmics escriptors que consideraven que s’havia de «despenalitzar l’ús de l’accent en aquestes paraules» ja que es donaven casos d’ambigüitat.
Fins ara, la RAE determinava que la paraula «‘sólo’», tant quan és adverbi i equival a ‘solamente’ com quan és adjectiu, així com els demostratius «‘este’, ‘ese’ i ‘aquel’» amb el seu femení i plural, ja funcionessin com a pronoms o com a determinants, no havien de portar accent, segons les regles generals d’accentuació.
I tot i que anteriorment les regles ortogràfiques prescrivien l’ús de l’accent en l’adverbi ‘solo’ i els pronoms demostratius per distingir-los, respectivament, de l’adjectiu ‘solo’ i els determinants demostratius, quan en un mateix enunciat eren possibles les dues interpretacions i podien produir-se casos d’ambigüitat («‘Trabaja sólo los domingos’»: treballa només els diumenges o treballa sense companyia els diumenges), es considerava que les possibles ambigüitats podien resoldre’s gairebé sempre pel mateix context.
La recomanació general era no accentuar aquestes paraules, tot i que era optatiu quan el seu ús comportés un risc d’ambigüitat, però no es definia segons el parer de qui, han explicat les fonts, que han destacat que hi havia casos d’exàmens i oposicions en què la seva utilització restava nota perquè solia dependre del criteri del professor o l’examinador.
Notícies relacionadesLa novetat que s’introduirà ara és que passa a ser criteri de qui escriu el text accentuar o no aquestes paraules.
L’acadèmic i escriptor Arturo Pérez-Reverte ha destacat a Efe la seva satisfacció per aquesta novetat i ha assenyalat que tots els acadèmics han estat d’acord a introduir aquesta formulació, ja que no destrueix la formulació inicial però permet un ús més raonable de l’accent en aquests casos, al ser l’autor del text qui decideix si ha de fer-ne ús o no.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Habitatge Barcelona projecta les primeres demolicions per començar a construir 3.360 pisos entorn de la Sagrera el 2029
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Menys incidents La població de senglars a Collserola cau per la sequera i el control de fauna
- Polèmica editorial Anagrama es desvincula d’‘El odio’ i torna tots els drets del polèmic llibre a Luisgé Martín
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)