Del 13 al 16 d’abril
Dansa i natura reconnecten al Sismògraf d’Olot
Entre les vuit estrenes destaca ‘Woods’, espectacle participatiu sobre l’emergència climàtica i la desforestació de la selva amazònica
L’equilibri entre el moviment, el cos i la natura centra la nova edició del festival Sismògraf d’Olot, que se celebrarà entre el 13 i el 16 d’abril. L’emergència climàtica és un dels temes de la programació d’aquest any, amb una trentena de propostes artístiques que inclouen des de ‘Woods’, una creació participativa sobre la desforestació de la selva amazònica, fins a un pel·lícula creada per a insectes i altres animals.
Aquesta edició comptarà amb artistes de Portugal, Quebec, Eslovènia, França i Brasil, la tornada de companyies amb artistes amb diversitat funcional com la britànica Stopgap, i noms de casa com Quim Girón i Moon Ribas, Pau Masaló, Manolo Alcántara i Ester Guntín. Vuit creacions s’estrenaran a Catalunya.
Hi haurà espectacles per a totes les edats de circ, dansa, ‘performance’ o propostes que conviden a la contemplació. Des de propostes íntimes a espectacles en sala, al carrer o en plena naturalesa. ‘Museum of the Moon’, per exemple, farà brillar una enorme lluna de set metres de diàmetre a la plaça de toros d’Olot i ‘Freeze’, de l’holandès Nick Steur, convida a un altre tipus de contemplació, la del difícil art de crear singulars estructures amb pedres en equilibri. També és curiosa ‘Terra Rhapsody’, de Vaikonur / Ester Guntín, una peça de ciència-ficció que parla sobre la nostàlgia de la Terra i la fascinació per la tecnologia.
Natura viva i morta
Moviment i paisatge es combinen en molts projectes. Alguns se centren en el món de la natura morta, com ‘Ciudad dormitorio’, de Contenidos Superfluos, elaborada a partir d’una visita al cementiri. També ‘En un día claro puedes ver para siempre’ és de natura morta, però d’un altre estil, perquè l’espectacle de Rosa Casado i Mike Brookes consisteix en el desmuntatge d’un cotxe peça a peça. Res a veure amb ‘Dels intestins una soga i del cul un sac de gemecs’, contundent títol d’una peça d’Íntims Produccions i David Climent que ens prepara per al futur que ens espera. Com en l’edició anterior, s’ha tingut en compte l’ecosostenibilitat del festival, ha explicat Tena.
Més enllà de connectar amb el món mineral i el vegetal, la relació dels humans amb la resta d’espècies serà central en diversos espectacles. Entre ells figuren ‘Sfumato’, de la jove companyia Llum de fideu, en la qual reflecteixen el món al revés en què els coloms ofereixen molles de pa als humans, per exemple. O ‘Ramat simfònic’, una creació que Moon Ribas i Quim Girón presentaran al cràter de Sant Francesc –Olot és terra de volcans– que convida a pasturar, a desconnectar i a reconnectar amb la naturalesa.
Notícies relacionades«El Sismògraf ofereix altres mirades», ha destacat Tena Busquets, directora del festival. I no només els humans, sinó que fins i tot els animals tindran un espectacle per a ells. L’artista Job Ramos projectarà pel·lícules al Centre de Reproducció de Crancs junt amb el restaurant La Moixina pensades per a crancs, altres insectes i éssers vius de la zona.
Aquesta 15a edició compta amb una sèrie d’itineraris per facilitar l’elecció d’espectacles tant al públic que debuta a la mostra com als aficionats de tota la vida. I qui vulgui participar en l’espectacle ‘Woods’, dirigit per Clarice Lima i Futura & Linha de Fuga –coproduït per 12 potents festivals europeus– necessita dues coses: primer, saber fer el pi i aguantar mig minut en aquesta posició; segon, estar disposat a fer un taller previ dos dies abans de la funció.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034