Nova programació musical

L’Alma Festival Jardins Pedralbes planta cara amb Fito Páez, Chris Isaak i Anastacia al Poble Espanyol

La mostra creada per la promotora Concert Studio després de perdre el concurs per continuar organitzant el Festival de Pedralbes ofereix una quinzena de concerts aquest mes de juliol, la majoria internacionals, amb un ventall que va de Zahara a Goran Bregovic

L’Alma Festival Jardins Pedralbes planta cara amb Fito Páez, Chris Isaak i Anastacia al Poble Espanyol

Pau Cortina / Acn

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

En un gir inesperat dels esdeveniments, la promotora Concert Studio, organitzadora fins ara als jardins de Pedralbes del festival que porta aquest nom, es muda aquest mateix estiu al Poble Espanyol conservant la seva marca. Batejat ara com Alma Festival Jardins Pedralbes, el nou aparador neix amb una graella de 12 concerts, 3 de dobles, posant l’accent en els noms internacionals, 10 en total, entre els quals figures com Fito Páez, Chris Isaak, LP, Anastacia i Soft Cell. S’hi afegiran entre un i tres més en les pròximes setmanes.

Ja havia advertit a aquest diari Martín Pérez, creador (el 2012) i fins ara director del Festival Jardins de Pedralbes, que el nom de la mostra era propietat de Concert Studio, de manera que ara, en aquesta nova proposta, «el nom és Alma, i el cognom, Pedralbes». Una plaça de concerts que neix «pensant a llarg termini», va remarcar Pérez en el seu acte de presentació, i que s’ha activat a gran velocitat: les entrades es posen a la venda aquest dijous.

A 10 anys vista

El projecte va començar a brollar poc després que Concert Studio perdés la licitació pública convocada per la Generalitat, un mes enrere, davant la promotora Clipper’s Live. «No vaig tenir gaire temps per estar trist. En 24 hores ja havíem reaccionat», confessa Martín Pérez, que va sospesar primer organitzar alguns concerts al Poble Espanyol i va veure després com podia cobrar forma tot un festival. «Ara estem parlant de 10 anys», precisa al respecte dels seus plans. «I si algun dia muntem alguna cosa en un altre lloc, aquest festival continuarem fent-lo». Per la seva banda, s’espera que Clipper’s Live presenti en les pròximes setmanes el programa de la mostra que organitzarà aquest estiu als jardins de Pedralbes.

Mantenir el nom de Pedralbes, ¿indica que presentaran batalla per recuperar l’enclavament original el 2026, quan expiri el termini establert en el concurs? «No sé què farem d’aquí a tres anys», declara Martín Pérez. «Però estem tranquils perquè tenim aquest nou projecte». El promotor va confessar que, dies abans del concurs, va transmetre el seu equip que no comptés amb la continuïtat del festival. «És un cop que ja he viscut abans. Ja vaig perdre Cap Roig en circumstàncies semblants». La demanda sospesada dies enrere a la Generalitat, per incomplir el document que garantia la continuïtat de Concert Studio, es troba en repòs. «És el contrari del que voldríem fer».

Dobles cartells

Aquest primer Alma s’obrirà el 10 de juliol amb un concert per revelar, i un dia després oferirà Fito Páez, embolicat en el 30è aniversari d’‘El amor después del amor’. Chris Isaak (12 de juliol) tornarà a Barcelona després d’una absència de 13 anys, actuació a què seguiran, aquella mateixa setmana, la nord-americana Laura Pergolizzi, més coneguda com LP (13), el cantant i multinstrumentista britànic jazz-soul Jacob Collier (14), el doble cartell format per Zahara, amb la seva proposada ‘rave’, i Delaporte (15), i la diva pop Anastacia (16). El pop electrònic de Bastille agafarà el relleu dilluns 17 de juliol, seguit del compositor i productor argentí Gustavo Santaolalla (18), el cartell llatí d’‘El Día del Amigo’, amb Los Palmeras, Chico Trujillo i Guacamai Tropical Djs, el pioner duo synth-pop Soft Cell (23), i dos dobles cartells més, M-Clan amb Seguridad Social (26) i Goran Bregovic amb Balkan Paradise Orchestra (27).

Notícies relacionades

L’Alma invoca des del seu nom uns «valors», remarca Martín Pérez, que van més enllà d’acumular un conjunt de noms populars. «La gent vindrà al festival atreta pel cartell, però moltíssims més vindran per aquests valors», aventura el promotor, que fa notar que aquesta programació s’ha muntat «en 15 dies», i que només un estava emparaulat des d’abans del concurs. «Però la necessitat és un bon aliat per fer les coses».

El festival disposarà d’un aforament més gran al dels jardins de Pedralbes, unes 5.000 persones, de les quals 500 correspondran a places amb seient numerat. Concert Studio diu estar estudiant el recinte, amb «la seva màgia i els seus racons», pensant en un ‘village’ i a establir escenaris alternatius de petit format. Si bé l’habitual a les mostres d’estiu és començar els concerts a les deu de la nit, perquè pugui lluir la il·luminació dels espectacles, l’Alma, responent a la petició del districte de Sants-Montjuïc, avançarà l’horari a les 21.15 o 21.30, sense que això pugui restar brillantor a les posades en escena, indica Martín Pérez, ja que per aquestes dates «el sol es pon cap a les 21.14».